Βασικά ερωτήματα για την Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας

Η έλευση της πανδημίας έφερε στο προσκήνιο, μεταξύ άλλων, ίσως το πιο πολύτιμο αγαθό. Την Υγεία!

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη διαμόρφωση ενός άρτιου ασφαλιστικού προγράμματος, όπως αποτυπώνονται στις σελίδες του πέμπτο τεύχος του τριμηναίου εντύπου της ΑΕΓΑ Ευρωπαϊκή Πίστη, ViSION

δείτε εδώ αναλυτικά την online έκδοση του ViSION

Τι σημαίνει ο όρος εξαιρέσεις σε ένα συμβόλαιο Υγείας

Αποτελεί ένα βασικό παράγοντα όταν αναφερόμαστε σε ένα συμβόλαιο Υγείας. Είναι οι προϋπάρχουσες ασθένειες και παθήσεις τις οποίες ένα συμβόλαιο δεν καλύπτει. Σε κάθε περίπτωση, ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής είναι αυτός που θα σας κατατοπίσει κατάλληλα για το ποιες υπηρεσίες προσφέρονται σε ένα συμβόλαιο και τι είναι καλύτερο προς το δικό σας συμφέρον.

Ποια είναι τα όρια και τα ποσοστά κάλυψης

Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και σε κάθε συμβόλαιο Υγείας αναγράφονται τα όρια και τα ποσοστά κάλυψης. Για παράδειγμα, σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει ένα ανώτατο ετήσιο όριο κάλυψης (π.χ. 500.000 ευρώ ετησίως) ή ένα ανώτατο όριο ανά περιστατικό (π.χ. 500.000 ευρώ ανά νοσηλεία). Επίσης υπάρχουν συμβόλαια που καλύπτουν εξ ολοκλήρου μια νοσηλεία στην Ελλάδα ή το εξωτερικό (π.χ. 100%) ή άλλα πιο οικονομικά που προσφέρουν ένα ποσοστό κάλυψης (π.χ. 80%).

Σε τι αναφερόμαστε με τον όρο απαλλαγή

Είναι το συμφωνημένο ποσό που θα καταβάλει ο ασφαλισμένος σε περίπτωση νοσηλείας του. Όσο μεγαλύτερη η απαλλαγή, δηλαδή το ποσό ή ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου στα έξοδα νοσηλείας, τόσο χαμηλότερο το κόστος της ασφάλισης υγείας μας. Ειδικότερα, η ασφαλιστική εταιρία καλύπτει το ποσό που προκύπτει από τα συνολικά έξοδα μιας νοσηλείας και μέχρι το ανώτατο όριο κάλυψης που έχει συμφωνηθεί στους όρους του συμβολαίου, εφόσον πρώτα αφαιρεθεί το απαλλασσόμενο ποσό. Για παράδειγμα, αν ένα συμβόλαιο αναφέρει απαλλαγή 1.500 ευρώ με ανώτατο όριο 500.000 ευρώ και η νοσηλεία κοστίσει 30.000 ευρώ, η ασφαλιστική εταιρία θα καλύψει 28.500 ευρώ ενώ ο ασφαλισμένος (ή ο δημόσιος φορέας) καλείται να καλύψει τα 1.500 ευρώ.

Τι συμβαίνει με τα έξοδα που προκύπτουν πριν και μετά από μια νοσηλεία

Αφορά τα έξοδα που μπορεί να γίνουν πριν από κάποια νοσηλεία καθώς και μετά από αυτήν, όπως διαγνωστικές εξετάσεις, επισκέψεις σε ιατρούς, φυσικοθεραπείες, φάρμακα κ.λπ. και σχετίζονται με την αιτία νοσηλείας. Για αυτά τα έξοδα υπάρχει χρονικός περιορισμός για την κάλυψή τους (για παράδειγμα ένα μήνα πριν τη νοσηλεία και δύο μήνες μετά τη νοσηλεία) και ανώτατο όριο κάλυψης, σύμφωνα πάντα με το τι αναγράφεται στο εκάστοτε ασφαλιστήριο.

Τι γίνεται με την ανανέωση και τη διάρκεια ενός συμβολαίου Υγείας

Αρχικά, υπάρχουν τα ισόβια προγράμματα, τα οποία ισχύουν ισοβίως με τους όρους που συνάφθηκαν και προβλέπουν συνήθως μια ελάχιστη αναπροσαρμογή ασφαλίστρων κάθε χρόνο και υπό προϋποθέσεις σημαντικής αύξησης του ιατρικού κόστους, ενδεχομένως και μεγαλύτερη αναπροσαρμογή ασφαλίστρων. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τα συμβόλαια που ανανεώνονται κάθε χρόνο, τα οποία προβλέπουν τη δυνατότητα να αλλάξουν οι όροι τους, όχι μεμονωμένα για κάθε συμβόλαιο, αλλά για το σύνολο των ασφαλισμένων με το συγκεκριμένο πρόγραμμα υγείας και πάντα στην επέτειο του συμβολαίου.

Πού να απευθυνθώ για ένα πρόγραμμα Υγείας που θα καλύπτει τις ανάγκες μου

Κάθε πολίτης έχει πολλές επιλογές ώστε να βρει ένα πρόγραμμα Υγείας. Η ασφάλιση Υγείας, ωστόσο, είναι μια απόφαση πολύ σημαντική, για την οποία απαιτείται γνώση, εξειδίκευση και προσαρμογές για τις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε ενδιαφερόμενου. Οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές και Συνεργάτες της Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη έχουν την εμπειρία να αναλύσουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασφαλισμένου και να σταθούν δίπλα του ανά πάσα ώρα και στιγμή.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*