Αλλάζει η ασφαλιστική νομοθεσία

Τη ριζική αναμόρφωση του ν.δ. 400/70 θα προωθήσει η κυβέρνηση στους προσεχείς μήνες ώστε να προσαρμόσει τις διατάξεις του στα όσα ορίζει η Solvency II.
 
Την ευθύνη για την εισήγηση προς το υπουργείο Οικονομικών μιας ολοκληρωμένης πρότασης για νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών πρόκειται να αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτεύουσα αρχή του κλάδου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος ενημέρωσαν για το θέμα αυτό τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιρειών κατά τη συνάντηση της 31ης Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζουν χρονικά το πότε θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς το ν.δ. 400/70 θα πρέπει επί της ουσίας να αποσυρθεί και όχι να αναμορφωθεί, καθότι πρόκειται για έναν απαρχαιωμένο νόμο, που έχει υποστεί αμέτρητες τροποποιήσεις.

Η αγορά χρειάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ικανό να καλύψει πλήρως το χώρο και βέβαια να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της οδηγίας Solvency II. Πάντως, τα ίδια  στελέχη αποδέχτηκαν ότι τα χρόνια προβλήματα δεν είχαν ως αφετηρία το παλαιό θεσμικό πλαίσιο, αλλά τα κενά εποπτείας, καθώς και το γεγονός ότι επί πολλές δεκαετίες οι έλεγχοι στην αγορά γίνονταν βάσει των στοιχείων που δήλωναν οι εταιρείες και όχι αυτών που αναζητούσαν οι ελεγκτικές αρχές.

«Την κακή αυτή συνήθεια   των εποπτικών αρχών άλλαξε η ΕπΕΙΑ που επιχείρησε ελέγχους σε βάθος και βέβαια θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση η ΤτΕ» δήλωσαν τα ίδια στελέχη στο iw.     

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*