Οι μεγάλες απάτες με τον κορωνοϊό

της Ελενας Ερμείδου

Η παγκόσμια ανταπόκριση στην πανδημία έχει μεταμορφώσει και επιταχύνει τα επιχειρηματικά μοντέλα επιθέσεων και απειλών. Τα μοντέλα αυτά εκμεταλλεύτηκαν το παγκόσμιο κύμα φόβου για την ανθρώπινη υγεία που διαχύθηκε με κάθε μέσο.

Πίσω από το τότε νέο κύμα φόβου, τα μοντέλα αυτά κάλυψαν τις εγκληματικές τους δραστηριότητες και κινήθηκαν πολύ άνετα, αφού οι υποκείμενοι στόχοι τους έφτασαν λόγω άγνοιας να είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στις απάτες.

200.000 cyber χτυπήματα την εβδομάδα. Σε αυτό το επίπεδο έφτασαν τα cyber χτυπήματα ανά εβδομάδα στα τέλη Απριλίου, ξεκινώντας από 5.000 την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε η Ισραηλινή εταιρεία ασφάλειας κυβερνοχτυπημάτων Check Point Software Technologies.

Η έρευνα που φέρει τον τίτλο “Cyber Attack Trends: 2020 Mid-Year Report” αποκαλύπτει το πόσο οι εγκληματίες εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία του COVID-19 προκειμένου να χτυπήσουν τομείς από τους όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου των κυβερνήσεων, της οικονομίας, σημαντικών υποδομών και υγείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνα τα χτυπήματα phishing και malware αυξήθηκαν κατακόρυφα από  5.000 την εβδομάδα τον Φεβρουάριο στα 200.000 την εβδομάδα δύο μήνες αργότερα, στα τέλη Απριλίου.

H έρευνα αναφέρει ότι καταγράφηκαν χιλιάδες ονόματα που σχετίζονταν με τον κορωνοϊό, πολλά από τα οποία αργότερα χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν οι κυβερνογεκληματίες διάφορες απάτες. Αρκετά από αυτά τα ονόματα χρησιμοποιήθηκαν για να πωληθούν ψεύτικα φάρμακα ή εμβόλια, άλλα για ψευδείς προβολές και καμπάνιες, και άλλα για να αγοράσουν κακόβουλες εφαρμογές με σκοπό να τις τοποθετήσουν στις ψηφιακές κινητές τους μονάδες

Επιπλέον, η έκθεση ανέφερε ότι καθώς εξελίχθηκε η πανδημία και οι επιχειρήσεις άρχισαν να εφαρμόζουν πολιτικές απομακρυσμένης εργασίας, οι  πλατφόρμες επικοινωνιών βίντεο όπως το Zoom και το Microsoft Teams έγιναν καυτοί στόχοι των χάκερς.

Τα αποτελέσματα επίσης έδειξαν ότι τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο, καθώς οι χώρες άρχισαν να ξεκλειδώνονται, παγκοσμίως οι απειλές και οι επιθέσεις όλων των κατηγοριών αυξήθηκαν σε σύγκριση με Μάρτιος και Απρίλιος του ίδιου έτους.

Τα στοιχεία επίσης έδειξαν ότι κατά την διάρκεια του κορωνοϊού, στο πρώτο ήμισυ του 2020 οι πιο κοινοί τύποι επιθέσεων ήταν τα crypto minors, ακολουθούσαν τα mobile malware και τα botnet attacks

Επιπλέον, ο πιο κοινός τύπος κακόβουλου λογισμικού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν το Emotet, το οποίο επηρέασε το εννέα τοις εκατό των οργανισμών παγκοσμίως. Το Emotet είναι ένα προηγμένο, αυτο-πολλαπλασιαστικό και αρθρωτό Trojan, το οποίο πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε ως διανομέας άλλων κακόβουλων επιθέσεων.

Όσον αφορά τις παγκόσμιες τάσεις, η έκθεση υπογράμμισε μια νέα και επικίνδυνη τάση στις επιθέσεις ransomware, που ονομάστηκαν επιθέσεις «διπλού εκβιασμού». Αυτός ο τύπος επίθεσης “συνδυάζει την κρυπτογράφηση των αρχείων του θύματος με απειλές για τη δημοσίευση κλεμμένων εμπιστευτικών πληροφοριών, εκτός εάν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις λύτρων”, ανέφερε η έκθεση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*