«Η Ελλάδα μετά το 2010, η δημοσιονομική κρίση και οι επιπτώσεις»

Η Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Μ. Βρετανίας σε συνεργασία με το CFA Society Μ. Βρετανίας πραγματοποίησαν εκδήλωση με θέμα «Greece, 2010 and beyond – Sovereign debt crisis & impact on the Greek economy», την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010 στο Λονδίνο, με προσκεκλημένους ομιλητές τους κυρίους Νότη Μηταράκη, Αναπληρωτή Υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Στουρνάρα, Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και Leandro Galli, Head of European Rates Strategy της HSBC.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν 120 Έλληνες και ξένοι τραπεζίτες του Λονδίνου, καθώς και μέλη της Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών Μ. Βρετανίας (CFA Society UK) και της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μ. Βρετανίας (Hellenic Bankers Association – UK), οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί με τους προσκεκλημένους ομιλητές μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο, όλες τις πτυχές της οικονομικής πολιτικής προοπτικής για την ελληνική οικονομία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μ. Βρετανίας κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Suisse (CS) και Επικεφαλής Επενδυτικής Τραπεζικής για τη Νότια Ευρώπη, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και στην προσπάθεια που κάνει η Ένωση να αναδείξει στις διεθνείς αγορές τη θετική πλευρά και τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.

Ο κ. Leandro Galli, αναφέρθηκε στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως της Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουν οι αδύναμες οικονομίες των κρατών – μελών της Ευρωζώνης για να επανέλθουν σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε την άποψή του για τα αίτια της ελληνικής κρίσης, τόνισε την ανάγκη για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αναφέρθηκε στη σημασία των ιδιωτικοποιήσεων και της εκμετάλλευσης των εκτάσεων γης που ανήκουν στο Ελληνικό Κράτος και σημείωσε ότι η κρίση αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα, προκειμένου να εκσυγχρονίσει την οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της με ένα υγιή και μόνιμο τρόπο, μέσω του ανοίγματος κλειστών αγορών και επαγγελμάτων, καθώς και με την αναδιάρθρωση του κράτους.

Ο κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε από την πλευρά του, ότι η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί συντονισμένες, παράλληλες, δράσεις δημοσιονομικής πειθαρχίας, αντιμετώπισης της ύφεσης και μείωσης του δημοσίου χρέους, τονίζοντας ότι η πολύ χαμηλή απόδοση των μέτρων που παίρνει σήμερα η Κυβέρνηση οφείλεται στην έλλειψη δράσεων ανάταξης της οικονομίας και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε άλλη μία επιτυχημένη διοργάνωση στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς επίσημων εκδηλώσεων της Ένωσης, με προσκεκλημένους σημαντικούς επιχειρηματικούς, οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας για θέματα που αφορούν στην ελληνική οικονομία.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*