Απαισιόδοξοι οι CEOs για την παγκόσμια οικονομία

Επίπεδα ρεκόρ σημειώνει η απαισιοδοξία των CEO για την παγκόσμια οικονομία, βάσει της 23ης ετήσιας έκθεσης CEO της PwC.

Ειδικότερα, το 53% προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης για το 2020, με το δείκτη για την Ελλάδα να κινείται στα αντίστοιχα επίπεδα.

Σημαντική πτώση σημείωσε ο αριθμός των CEO που προβλέπουν αύξηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης από 44% το 2019 σε μόλις 23% το 2020 για την Ελλάδα.

Η έρευνα πραγματοποιείται, για 23η συνεχή χρονιά, με τη συμμετοχή 1.600 CEO από 83 χώρες του κόσμου και παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Η απαισιοδοξία των CEO για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα υψηλή στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με 63%, 59% και 57%, αντίστοιχα, των CEO από τις περιοχές αυτές να προβλέπουν χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη για την εφετινή χρονιά.

Αντίθετα με τις εκτιμήσεις για το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, οι CEO είναι θετικοί για την προοπτική της δικής τους εταιρείας.

Για την Ελλάδα, το 21% δείχνει «μεγάλη εμπιστοσύνη» στην ανάπτυξη της εταιρείας του για τους επόμενους 12 μήνες, σημειώνοντας πτώση 2% σε σχέση με το 2019, ενώ το 67% παρουσιάζει «συγκρατημένη εμπιστοσύνη» με αύξηση 16% σε σχέση με το 2019.

Σε έναν μακροχρόνιο ορίζοντα τριετίας, οι Έλληνες CEO εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι, με το 38% να καταγράφει «μεγάλη εμπιστοσύνη» και αύξηση 2% σε σχέση με το 2019.

Αντίστοιχα, το 54% καταγράφει «συγκρατημένη εμπιστοσύνη», παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το 2019.

H αλλαγή στη διάθεση των CEO σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με την προοπτική αύξησης των εσόδων τους αποδεικνύεται εξαιρετικός δείκτης πρόβλεψης για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν οι προβλέψεις των CEO από το 2008 και μετά και ο συσχετισμός μεταξύ της εμπιστοσύνης των CEO στην αύξηση εσόδων 12μήνου και της πραγματικής ανάπτυξης που σημείωσε η παγκόσμια οικονομία υπήρξε μεγάλη.

Εφόσον αυτή η σχέση εξακολουθεί να ισχύει, η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να επιβραδυνθεί στο 2,4% το 2020, χαμηλότερα από πολλές εκτιμήσεις, όπως, για παράδειγμα, η πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,4%, τον Οκτώβριο, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Κίνα αναζητά ανάπτυξη πέρα από τις ΗΠΑ.

Οι συνεχιζόμενες εμπορικές διαμάχες και οι πολιτικές εντάσεις έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ελκυστικότητα των ΗΠΑ για τους CEO της Κίνας. Το 2018, το 59% των CEO της Κίνας επέλεξαν τις ΗΠΑ ως μία από τις τρεις κορυφαίες αγορές για ανάπτυξη, ενώ το 2020 το ποσοστό σημειώνει κατακόρυφη πτώση στο 11%.

Η απώλεια των ΗΠΑ δημιούργησε ευκαιρία για την Αυστραλία, με το 45% των CEO της Κίνας να περιλαμβάνουν πλέον την Αυστραλία μεταξύ των τριών βασικών αγορών για ανάπτυξη, ενώ, πριν από δύο χρόνια, βρισκόταν μόλις στο 9%.

Αυξάνονται οι ανησυχίες που σχετίζονται με τα γεωπολιτικά ζητήματα, την αβέβαιη οικονομική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή.

Μεταβολή καταγράφεται στις βασικές ανησυχίες των Ελλήνων CEO. Σημαντική είναι η μείωση του προβληματισμού σχετικά με τη φορολογική επιβάρυνση, όπως αναδεικνύει η μετακίνηση από την 1η θέση με ποσοστό 54% το 2019 στη λίστα των «απειλών» να μειώνεται στο 25% το 2020, φτάνοντας έτσι στην 11η θέση.

Αντίστοιχα, η αβεβαιότητα για την οικονομική ανάπτυξη έχει ανέβει από την 5η θέση της λίστας (2019 με 33%) στη 2η (2020 με 44%), ενώ τα γεωπολιτικά ζητήματα έχουν περάσει από την 8η (2019 με 31%) στην 1η θέση (2020 με 52%).

Έντονος είναι και ο προβληματισμός σχετικά με την κλιματική αλλαγή, μετακινούμενος από την 14η θέση (2019 με 18%) στην 4η (2020 με 40%).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι βασικές ανησυχίες των CEO αφορούν στις εμπορικές διαμάχες, ενώ η διαχρονική υπερβολική επιβολή κανονιστικών ρυθμίσεων για ακόμη μια χρονιά προσδιορίστηκε ως η νούμερο ένα απειλή.

Επιπλέον, αυξανόμενοι είναι οι προβληματισμοί και για τις κυβερνοαπειλές τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ρυθμιστικές αλλαγές στον κυβερνοχώρο

Ενώ οι CEO ανά τον κόσμο εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την υπερβολική επιβολή κανονιστικών ρυθμίσεων, προβλέπουν, επίσης, σημαντικές ρυθμιστικές αλλαγές στον τομέα της τεχνολογίας.

Παγκοσμίως, πάνω από τα δύο τρίτα των CEO πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις θα θεσπίσουν νέους νόμους για τη ρύθμιση του περιεχομένου του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και για τη διάσπαση των κυρίαρχων εταιρειών τεχνολογίας.

Επίσης, η πλειονότητα των CEO (51%) προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις θα επιβάλουν ολοένα και περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα την απόδοση ατομικής οικονομικής αποζημίωσης για τη συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων.

Οι CEO, ωστόσο, εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το βαθμό στον οποίο οι κυβερνήσεις επιτυγχάνουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της αύξησης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσα από το σχεδιασμό ρυθμίσεων για τα προσωπικά δεδομένα.

Ως προς αυτό, το 41% δηλώνει θετικό προς την επίτευξη της σωστής ισορροπίας και το 42% εκφράζει αντίθετη άποψη.

Η πρόκληση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων

Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, η έλλειψη βασικών δεξιοτήτων παραμένει κορυφαία απειλή για την ανάπτυξη, στη χώρα μας μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η διατήρηση των εργαζομένων που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων.

Ταυτόχρονα, η διατήρηση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων συγκαταλέγεται στη λίστα των απειλών για τους Έλληνες CEO.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν σημειώνεται μεγάλη πρόοδος στην αντιμετώπιση του προβλήματος, με μόλις 18% των CEO να αναφέρει ότι έχει κάνει «σημαντική πρόοδο» στη διαμόρφωση ενός προγράμματος αναβάθμισης δεξιοτήτων.

Την ίδια άποψη εκφράζουν και οι εργαζόμενοι

Στην έρευνα Hopes & Fears της PwC, σε ποσοστό 77% (σε 22.000 συμμετέχοντες), εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο αναφέρουν ότι θα ήθελαν να μάθουν νέες δεξιότητες ή να επανεκπαιδευθούν, αλλά μόλις το 33% νιώθει ότι του έχουν δοθεί οι ευκαιρίες να αναπτύξει ψηφιακές δεξιότητες, εκτός των κανονικών του καθηκόντων.

Κλιματική αλλαγή – πρόκληση ή ευκαιρία;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κλιματική αλλαγή δεν έχει κάνει την εμφάνισή της ανάμεσα στις δέκα μεγαλύτερες απειλές, σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει καταλάβει την τέταρτη θέση.

Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι CEO αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο τα πλεονεκτήματα της ανάληψης δράσης για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τους.

Σε σύγκριση με μία δεκαετία πριν, οι CEO παγκοσμίως είναι πλέον δύο φορές πιθανότερον να «συμφωνήσουν απόλυτα» ότι η επένδυση σε πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή θα δώσει ώθηση στη φήμη τους.

Παράλληλα, αναγνωρίζουν ότι οι σχετικές πρωτοβουλίες οδηγούν στη δημιουργία νέων ευκαιριών για προϊόντα και υπηρεσίες της επιχείρησής τους.

Για την ανάδειξη των ευκαιριών αυτών σε success story, απαιτείται η υιοθέτηση των αρχών της κλιματικής αλλαγής σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας και της εμπειρίας του πελάτη μιας επιχείρησης.

με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*