back to top
27.1 C
Athens
Τετάρτη 13 Μαΐου 2026

Σαρωτικές αλλαγές στις ασφαλίσεις ΙΧ προαναγγέλλουν τα Lloyd’s!

Η ιστορική ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου βρίσκεται σε συνομιλίες με τις αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς προετοιμάζεται για τις αλλαγές που φέρνουν τα αυτοοδηγούμενα οχήματα

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Τα Lloyd’s of  London, η ιστορική ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου που «μετρά» 330 χρόνια ζωής, προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο που καλύπτει τις ασφαλίσεις ΙΧ, ενόψει της έλευσης των αυτοοδηγούμενων οχημάτων.

Όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος John Neal, τα Lloyd’sβρίσκονται σε συνομιλίες με τις αυτοκινητοβιομηχανίες για το πώς να δημιουργήσουν διαφορετικά συμβόλαια που θα αντικατοπτρίζουν την νέα τάξη πραγμάτων, καθώς εταιρείες όπως η Tesla εξετάζουν τις ασφαλιστικές τους επιλογές και δεν αποκλείουν να εισέλθουν…αυτόνομα στον κλάδο.

- Advertisement -

«Την επόμενη πενταετία, θα έχουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με την προσφορά ενός οχήματος και την ασφάλιση που θα το συνοδεύει… Δεν θα έχουμε πια συμβατικές ασφάλειες ΙΧ», δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Neal.

Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς αναφέρουν υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι τα αυτοοδηγούμενα οχήματα ίσως μειώσουν δραστικά την ανάγκη να αγοράζουν οι ιδιώτες ασφάλιση αυτοκινήτου.  Απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση της Teslaνα δημιουργήσει το δικό της ασφαλιστικό προϊόν «με βοήθεια από τη βιομηχανία», ο κ. Nealδήλωσε ότι τα αυτόνομα οχήματα δεν θα σημάνουν το τέλος των ασφαλειών αυτοκινήτου, αλλά θα δημιουργήσουν ζήτηση για διαφορετικά προϊόντα, για τα οποία τα Lloyd’sθα έχουν προετοιμαστεί εγκαίρως.

Αναβάθμιση προοπτικών δια χειρός S&Ρ

Την Δευτέρα 17 Ιουνίου, εξάλλου, ο οίκος αξιολόγησης Standard&Poor’s αναβάθμισε την προοπτική για την πιστοληπτική ικανότητα των Lloyd’s και των βασικών θυγατρικών σε «σταθερή» (από αρνητική προηγουμένως), σε συνέχεια των αλλαγών που προανήγγειλε η αγορά για να βελτιώσει τις επιδόσεις της.

Τα Lloyd’s έχουν εμφανίσει ζημίες ύψους 3 δις. στερλινών την τελευταία διετία, η S&Pωστόσο σημείωσε ότι έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου την περίοδο 2019-2021. Σύμφωνα με την S&P, υπό τη νέα ηγετική ομάδα, τα Lloyd’sενίσχυσαν  την κεφαλαιακή τους επάρκεια, μείωσαν την έκθεσή τους σε καταστροφικά γεγονότα και ανέλαβαν δράση για την «ανάταξη» των κλάδων με τις χειρότερες επιδόσεις εντός της αγοράς.

Ο οικονομικός διευθυντής των Lloyd’s, Burkhard Keese, χαρακτήρισε την αναβάθμιση ως «εξαιρετικό νέο», υπογραμμίζοντας ότι η βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης της αγοράς αναγνωρίστηκε από την S&P, όπως και η αυξημένη πειθαρχία στην ανάληψη κινδύνων (underwriting), με αποτέλεσμα η S&P να έχει πλέον την πεποίθηση ότι η αγορά θα επιστρέψει σtην κερδοφορία τα επόμενα τρία χρόνια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Fuel Pass 2026: Πώς θα πάρετε την επιδότηση στον λογαριασμό σας

Εισοδηματικά κριτήρια, διαδικασία αίτησης και τρόποι πληρωμής

Η Coface εγκρίνεται από το Lloyd’s για νέο συνδικάτο πιστωτικής ασφάλισης – Σημαντικές ευκαιρίες για την ελληνική αγορά

Η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα του Lloyd’s ενισχύουν την εμπιστοσύνη των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς συνεργασίες

Ο John Neal των Lloyd’s νέος πρόεδρος της AIG, σε μια κίνηση-έκπληξη

Ο J. Neal ήταν CEO των Lloyd's από το 2018 μέχρι πρόσφατα - Προηγουμένως είχε ανακοινωθεί η μετακίνησή του στην Aon

Στο +2,7% η παραγωγή ασφαλίστρων, αρνητικά οι ασφαλίσεις Ζωής, +9,5% οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών

Θετικό πρόσημο κατέγραψε η παραγωγή ασφαλίστρων το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2025, κυρίως χάρη στην αύξηση που παρουσίασε ο κλάδος κατά Ζημιών.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ισχυρό ξεκίνημα το 2026 η Allianz, με ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας – Βίντεο

«Σε καλό δρόμο» προκειμένου να επαληθεύσει την πρόβλεψη για ετήσια κέρδη 17,4 δισ. ευρώ

KPMG: $436,4 δισ. σε παγκόσμιες επενδύσεις PE – Η αβεβαιότητα επανεμφανίζεται

Υποτονικός ρυθμός δραστηριότητας σε σύγκριση με το τέλος του 2025 εντοπίζει η έκθεση «Pulse of Private Equity Q1’26»

Allianz Commercial: Ο Karol Dobias νέος Global Head of Multinational της AGCS από την 1η Ιουνίου 2026

Στέλεχος με πολυετή διεθνή εμπειρία και βαθιά γνώση της λειτουργίας των πολυεθνικών ασφαλιστικών προγραμμάτων

Στις 28/5 το 16ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Με θέμα «Building resilience in an uncertain world» – Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Την πορεία, την εμπιστοσύνη και την εξέλιξη 70 χρόνων γιόρτασε η Απόλλων

Σε μια ξεχωριστή βραδιά, γεμάτη συγκίνηση, αναδρομές και αισιοδοξία...

O «οδικός χάρτης» των εξαγωγών σε ένα εκρηκτικό γεωπολιτικό περιβάλλον

Τα Greek Exports Forum and Awards διοργάνωσαν, για 14η συνεχή χρονιά, η ΕΝΔΥ ΟΕΥ του ΥΠΕΞ σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ

Συνάντηση ΠΑΝΟΡΜΟΥ με τον Πρόεδρο της ΕΑΕΕ Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2026 το Διοικητικό Συμβούλιο του...

Έρευνα του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» για την απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση

Δείτε την έρευνα που παρουσιάστηκε στο επετειακό συνέδριο του Επικουρικού Κεφαλαίου, καθώς και το σχετικό βίντεο

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση σχετικά με τις ρυθμίσεις για την οδική βοήθεια

Εγκύκλιος Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών σχετικά με τον ν. 5290/2026 (ΦΕΚ Α΄ 47) «Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μεταφορών…»