Interlife: Επενδύσεις, φερεγγυότητα…και η πορεία προς το ΧΑ

του Βάιου Κρόκου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η είσοδος της Interlife στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μια εξέλιξη που από μόνη της προσδίδει θετικά στοιχεία τόσο για την ίδια εταιρεία, όσο και για την – πάντα δοκιμαζόμενη – ελληνική χρηματαγορά.

Παράλληλα, θα αποτελέσει την δεύτερη εταιρεία του ασφαλιστικού κλάδου στο ταμπλό το ΧΑ (μετά την Ευρωπαϊκή Πίστη), ύστερα από καιρό, σε αντίθεση δηλαδή με ότι συνέβαινε ως τώρα (φυγή εταιρειών λόγω μεταφοράς έδρας ή με συγκέντρωση του free float από τους μεγαλομετόχους).

Από την άλλη πλευρά, όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, το Χρηματιστήριο Αθηνών εισήλθε ξανά σε μια μινι φάση δοκιμασίας λόγω των προεκλογικών διεργασιών. Χθες (8/5) η αγορά δέχθηκε νέες πιέσεις με sell off στον τραπεζικά “χαρτιά” και την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να έχει “σκαρφαλώσει” υψηλότερα από τα χαμηλά του Απριλίου, ωστόσο η πορεία της Interlife μοιάζει τροχοδρομημένη.

Το πλάνο μοιάζει με αυτό του 2012 και την είσοδο στο ΧΑΚ, χωρίς, δηλαδή, χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – ίσως με την διάθεση μικρών πακέτων μετοχών από υφιστάμενους μετόχους.

Στα οικονομικά στοιχεία

Υπενθυμίζεται πως τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα κατά το 2018 ανήλθαν στο ποσό των 63,06 εκ. ευρώ έναντι 59,04 εκ. ευρώ που σημειώθηκε για το 2017 παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 6,82%.

Το 65% των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων προέρχονται από τον κλάδο αυτοκινήτου και το υπόλοιπο 35% αφορά λοιπούς κλάδους.

Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία για το ίδιο έτος κατέγραψε κέρδη προ φόρων 10,29 εκ. ευρώ έναντι των 20,90 εκ. ευρώ για το
2017, σημειώνοντας πτώση 50,8%, με την διοίκηση να εκφράζει την ικανοποίηση της, εν μέσω των αντίξοων μακροοικονομικών συνθηκών που επικρατούν. Σε τεχνικό επίπεδο, το ασφαλιστικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε υψηλότερα κατά 9,37% για το 2018.

Στους στόχους της εταιρείας είναι η αύξηση της παραγωγής για το 2019, σε σχέση με τα 63 εκ. ευρώ του 2018.

Με ισχυρά εφόδια

Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται ο Δείκτης Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας (SCR Ratio) στο 172%, ενώ στο 582% διαμορφώνεται ο MCR Ratio

Σημαντικό στοιχείο θεωρείται επίσης και το γεγονός της αύξησης των ιδίων κεφαλαίων στα 75,5 εκ. ευρώ το 2018 έναντι 69,74 εκ. ευρώ το 2017 (+8,31%).

Επενδύσεις…με έμφαση στα αμοιβαία κεφάλαια

Υπενθυμίζεται πως με εξαιρετικά ικανοποιητικές αποδόσεις κινήθηκε και το Αμοιβαίο Κεφάλαιο INTERLIFE ΜΙΚΤΟ, με τη σωρευτική του απόδοση για την περίοδο 31/12/2015 – 31/12/2018 (τριετία) να ανέρχεται στο 28,19%. Η εταιρεία συνεχίζει την σταθερή επενδυτική πολιτική με έμφαση στα αμοιβαία κεφάλαια (29,95% από το σύνολο των επενδύσεων) με στόχο να επιτυγχάνεται μια διαφοροποίηση και πρόσβαση σε ένα μεγάλο εύρος περιουσιακών στοιχείων.

Επιπλέον, μεγάλο μέρος των επενδυμένων κεφαλαίων έχει τοποθετηθεί σε ομόλογα, τόσο κρατικά όσο και εταιρικά. Τέλος, τα επενδυτικά ακίνητα αφορούν το 14,08% των επενδύσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό έχει τοποθετηθεί σε μετοχές και καταθέσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*