Πόρτες ερμητικά κλειστές από την ΕΑΕΕ

Κανένα περιθώριο επικοινωνίας με τρίτους, μεταξύ αυτών και με τους δημοσιογράφους, δεν άφησαν χθες μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την Επ.Ε.Ι.Α., το εγγυητικό κεφάλαιο και κυρίως με τους ασφαλισμένους-ανασφάλιστους των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value.

Άπαντες συμφώνησαν πως λόγω της κρισιμότητας του θέματος, αλλά και του γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν δόθηκε δια της επισήμου οδού από το υπουργείο Οικονομικών προς την Ε.Α.Ε.Ε., δεν θα έπρεπε να τοποθετηθούν με δηλώσεις, αλλά ούτε και να διαρρεύσουν απόψεις ή σχόλια για τη νομοθετική πρόταση του υπουργείου.

Αρκέσθηκαν μόνο να επαναλάβουν για μια ακόμη φορά ότι η στάση την οποία τηρεί το υπουργείο έναντι της ασφαλιστικής αγοράς, δεν τιμά ούτε τα στελέχη της ούτε τον ίδιο τον κλάδο, που τόσα έχει να προσφέρει σε μια σειρά από κοινωνικά ευαίσθητα ζητήματα, όπως η επίλυση του συνταξιοδοτικού, η εξασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων, καθώς και η βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους στα κύρια Ταμεία Ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι τα δύο βασικά αιτήματα της Ένωσης προς το υπουργείο Οικονομικών ήταν να μην υπάρξει εμπλοκή του Εγγυητικού Κεφαλαίου για την κάλυψη των ασφαλισμένων στις εταιρίες ζωής των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν, όπως και να μην καταργηθεί η Επ.Ε.Ι.Α.. Και οι δύο αυτές θέσεις του κλάδου δεν εισακούσθηκαν από το υπουργείο, με τη διαφορά μόνο ότι περιορίσθηκε η εμπλοκή του Εγγυητικού στην υποθέσεις των Ασπίς και Commercial.

Αναμένουμε αν θα υπάρξει τελικά επίσημη τοποθέτηση της Ένωσης, όπως και αν το υπουργείο θα προχωρήσει σε βελτιωτικές παρεμβάσεις επί των διατάξεων του νομοσχεδίου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*