Αντιδρά η ΕΑΕΕ για το Εγγυητικό Κεφάλαιο και την κατάργηση της Επ.Ε.Ι.Α.

Παράθυρο διαλόγου με την κυβέρνηση αναζητεί η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για τις δύο σχεδιαζόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες που προβλέπουν την ίδρυση Εγγυητικού Κεφαλαίου Κλάδου Ζωής και τη μεταφορά της εποπτείας του κλάδου στην Τράπεζα της Ελλάδος με παράλληλη κατάργηση της Επ.Ε.Ι.Α.. Το θέμα απασχόλησε χθες το διοικητικό συμβούλιο του φορέα, που συνεδρίασε εκτάκτως.

Της συνεδρίασης ακολούθησε ανακοίνωση της Ένωσης με την οποία διατυπώνονταν η έντονη αντίδρασή της και η ανησυχία της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση πορεύεται νομοθετικά χωρίς να διαβουλεύεται με την ασφαλιστική αγορά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης τοποθετήθηκε χθες κατά της αναδρομικής δράσης του σχεδιαζόμενου Εγγυητικού Κεφαλαίου, δηλώνοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα επιβάρυνε ανυπαίτιους ασφαλισμένους κατά παράβαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης α αρχής της ισότητας, ενώ θέμα έθεσε και για το εύρος των υποχρεώσεων που θα αναλάβει Εγγυητικό Κεφάλαιο ώστε, όπως επεσήμανε, να μην οδηγήσει σε υπέρμετρη επιβάρυνση των ασφαλίστρων, καθιστώντας το προϊόν ζωής μη ανταγωνιστικό.

Για την απόφαση της Κυβέρνησης να μεταφέρει τη Εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς στην Τράπεζα της Ελλάδος με ταυτόχρονη κατάργηση της Επ.Ε.Ι.Α., η Ένωση, καταρχήν διευκρίνισε ότι στις προθέσεις της δεν είναι να αμφισβητήσει την εγκυρότητα της Τραπέζης της Ελλάδος, εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία της «μήπως η επανίδρυση της ασφαλιστικής εποπτείας απαιτήσει πολύ χρόνο, απολεσθεί η συσσωρευμένη γνώση και δημιουργηθεί εποπτικό χάσμα στην κρίσιμη αυτή περίοδο».

Η ΕΑΕΕ τόνισε επίσης ότι η Επ.Ε.Ι.Α. ιδρύθηκε με νόμο του ΠΑΣΟΚ, ότι απαιτήθηκαν σχεδόν τέσσερα χρόνια για να οργανώσει τις υποδομές της, ότι στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας της έδωσε «απτά δείγματα θετικού έργου και γνώσης του αντικειμένου της ασφάλισης» και «παρά ταύτα καταργείται για λόγους μη επαρκώς πειστικούς και μάλιστα σε μια εποχή όπου πολλά σοβαρά ευρωπαϊκά και εθνικά θέματα είναι σε εξέλιξη».

Η ανακοίνωση της ΕΑΕΕ

«Χωρίς να αμφισβητείται η εγκυρότητα της Τραπέζης της Ελλάδος», σημειώνει η ένωση ωστόσο «ανησυχεί ιδιαίτερα μήπως η επανίδρυση της ασφαλιστικής εποπτείας απαιτήσει πολύ χρόνο, απολεσθεί η συσσωρευμένη γνώση και δημιουργηθεί εποπτικό χάσμα στην κρίσιμη αυτή περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, η ιδιαιτερότητα της ασφαλιστικής δραστηριότητας απαιτεί ιδιαίτερη εποπτεία από εξειδικευμένα στελέχη ανεξαρτήτως που υπάγονται».

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος δηλώνει ότι η ασφαλιστική αγορά υποστήριζε πάντοτε την ανάγκη αξιόπιστης, αποτελεσματικής και ανεξάρτητης εποπτείας, ως προϋπόθεση απαραίτητη για την ανάπτυξη του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

«Σε αυτό το πνεύμα η Πολιτεία αποφάσισε να δημιουργήσει την Επ.Ε.Ι.Α. Η νέα αυτή εποπτική αρχή θεσπίστηκε με νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2004 και χρειάστηκε σχεδόν 4 χρόνια για να ολοκληρώσει την υποδομή λειτουργίας της. Στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας της, έδωσε απτά δείγματα θετικού έργου και γνώσης του αντικειμένου της ασφάλισης. 

Παρά ταύτα καταργείται για λόγους μη επαρκώς πειστικούς και μάλιστα σε μια εποχή όπου πολλά σοβαρά ευρωπαϊκά και εθνικά θέματα είναι σε εξέλιξη» σημειώνει η ένωση ενώ σε ότι αφορά την ίδρυση Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής σημειώνει ότι ένα Εγγυητικό Κεφάλαιο «υπάρχει μόνο ως έσχατη λύση στη σπάνια περίπτωση ανακλήσεως αδείας λειτουργίας ασφαλιστικής εταιρίας ζωής. 

Είναι συνυφασμένο με τη λειτουργία αποτελεσματικής εποπτείας και με την προϋπόθεση αυτή, η Ε.Α.Ε.Ε. δε μπορεί παρά να είναι σύμφωνη κατ’ αρχήν με την ίδρυση Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής».

Ωστόσο η Ε.Α.Ε.Ε. είναι αντίθετη στη χρησιμοποίηση ενός τέτοιου Κεφαλαίου για την κάλυψη ασφαλισμένων ζωής που έχουν προκύψει από ανακλήσεις προγενέστερες της ίδρυσής του, «διότι μια τέτοια αναδρομική ρύθμιση θα επιβάρυνε ανυπαίτιους ασφαλισμένους κατά παράβαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας. 

Μεγάλη, τέλος, σημασία έχει το εύρος των υποχρεώσεων που θα αναλάβει ένα Εγγυητικό Κεφάλαιο να μην οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση των ασφαλίστρων καθιστώντας το προϊόν ζωής μη ανταγωνιστικό».

Μετά την ανακοίνωση των επιμέρους ρυθμίσεων του σχετικού νομοσχεδίου η Ε.Α.Ε.Ε. δηλώνει ότι θα επανέλθει.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*