Οι φυσικές καταστροφές για να φέρουν χρήμα θέλουν δουλειά

Η διεθνής η (αντ)ασφαλιστική αγορά είναι ευθυγραμμισμένη με την άποψη ότι οι κίνδυνοι που προέρχονται από τις φυσικές καταστροφές αποτελούν μέρος των επιχειρηματικών ευκαιριών του κλάδου. Οι καλύψεις που δίνει,ωστόσο η αγορά δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις νέες τάσεις και στις ανάγκες των επιχειρήσεων, υπογραμμίζει η ΑΟΝ και καλεί Πολιτεία, επενδυτές, μηχανικούς, περιφερειάρχες, ασφαλιστές να δουλέψουν αν θέλουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται. 

Της Ελενας Ερμείδου

Την ίδια θέση διατηρεί και η εγχώρια ασφαλιστική αγορά με επικεφαλής της ΕΑΕΕ δια του Προέδρου της Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου ο οποίος στοχεύει στην σύναψη συνεργασιών μεταξύ Πολιτείας και ιδιωτικής ασφάλισης με στόχο την οικονομική στήριξη του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στην περίπτωση που επέλθει ο κίνδυνος.

Για το θέμα των φυσικών καταστροφών έχουν εκδώσει μελέτες οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και πολύ πρόσφατα η μεσιτική (αντ)ασφαλίσεων ΑΟΝ η οποία στην μελέτη της Weather, Climate & Catastrophe Insight αναφέρει ότι οι ασφαλιστές και οι αντασφαλιστές καλούνται να ανταποκριθούν στις νέες τάσεις οι οποίες ωστόσο δημιουργούν νέες πιέσεις στο κλάδο από άποψη σωστής διαχείρισης.

Η αγορά έχει τώρα την ευκαιρία να κινητοποιήσει επενδυτές, δανειστές, ασφαλιστές και αξιωματούχους της Πολιτείας προκειμένου να βρεθεί μία χρυσή τομή στην όλο και αυξανόμενη ανάγκη της εύρεσης νέων προϊόντων που να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες.

Ο ρόλος της ασφάλισης όπως είπε πρόσφατα και ο Πρόεδρος είναι να στηρίξει τις ανάγκες μίας χώρας, της οικονομίας αλλά και των επιχειρήσεων όπως εξειδικεύει στην μελέτη της η ΑΟΝ, προσθέτοντας ότι απαιτείται βαθύτερη γνώση και έρευνα για την εύρεση λύσεων.

Υπάρχει όμως, τονίζει η ΑΟΝ ασυμβατότητα μεταξύ των αναγκών των επιχειρήσεων και το τι προσφέρουν αυτή την στιγμή οι ασφαλιστές. Προσθέτως, συμπληρώνει ότι οι επιχειρήσεις ανήκουν σε μία αλυσίδα εφοδιασμού. Στην αλυσίδα αυτή ανήκουν και οι προμηθευτές και ο δημόσιος τομέας που βρίσκονται εκτεθειμένοι στον κίνδυνο και αυτοί συνήθως είναι υπό-ασφαλισμένοι.

Η ΑΟΝ υπογραμμίζει έντονα την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας, Περιφέρειας, διαχειριστών κινδύνων, μηχανικών, επενδυτών και ασφαλιστών με στόχο την συγκρότηση μίας οικονομίας που να μπορεί να αντέχει στον κίνδυνο, μίας οικονομίας που θα δομήσει σωστές οπτικές απέναντι στον κίνδυνο.

Συστήνει μεταξύ άλλων διαφάνεια στο τρόπο που γίνεται οι επενδύσεις και στην κατανομή των κεφαλαίων καθώς και της διαχείρισης του συστημικού κινδύνου, παράλληλα την ίδια στιγμή συστήνει τρόπους προστασίας των ιδιωτικών κεφαλαίων με στόχο την ομαλή συνέχεια λειτουργίας των επιχειρήσεων και ενίσχυση των ισολογισμών τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*