Συνάντηση με την ΕΑΕΕ ζητούν οι διαμεσολαβούντες στην Ασπίς

Άμεσα συνάντηση με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.) ζητούν οι διαμεσολαβούντες στην Ασπίς Πρόνοια, ενώ δηλώνουν απόλυτα απογοητευμένοι από τις ανακοινώσεις και τη σχετική υπουργική απόφαση με την οποία το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δώσει λύση στα προβλήματα που προέκυψαν.

Χαρακτηρίζουν μάλιστα ως εμπαιγμό την απόφαση του υπουργείου, αφού δεν προσδιορίζει συγκεκριμένες ημερομηνίες για το πότε θα αρχίσουν να πληρώνονται αποζημιώσεις σε πελάτες, καθώς και οι δικές τους αμοιβές. Υπάρχουν ήδη εδώ και καιρό όπως επισημαίνουν, οφειλόμενες αποζημιώσεις σε πελάτες που έχουν προκύψει από τη χρήση νοσοκομειακών προγραμμάτων, από ατυχηματικές καλύψεις και από εξαγορές αποταμιευτικών και επενδυτικών προγραμμάτων. Στα νοσοκομειακά για παράδειγμα, οι πελάτες πληρώνουν τα έξοδα και περιμένουν με τα παραστατικά, πότε θα αποζημιωθούν απολογιστικά.

Επίσης, με την τελευταία υπουργική απόφαση δεν προσδιορίζεται, όπως εξηγούν, με ποιον τρόπο θα επαναλειτουργήσει η εταιρία και αν θα ισχύσουν οι εγγυήσεις που είχαν δοθεί. Είχε μεν αναφερθεί, ότι οι ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν αντικοινοτικές, ωστόσο το πρόβλημα θα λυνόταν με συμβατές αυτή τη φορά αποφάσεις.

Όπως επισημαίνουν πάντως, θα περιμένουν την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, αφού τότε θα γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της απόφασης.

Οι ασφαλιστές θεωρούν πάντως ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει την επίλυση του θέματος στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, ενώ την ίδια στιγμή μέλη της Ένωσης δηλώνουν ότι δε θέλουν το Εγγυητικό Ταμείο να αναλάβει τις αμαρτίες του παρελθόντος. Από την άλλη πλευρά όμως και εξαιτίας των εξελίξεων – όπως επισημαίνουν -, οι εταιρίες με τη συμβολή δικτύου και πελατών που ήταν στην Ασπίς δηλώνουν νέα ρεκόρ παραγωγής.

Οι διαμεσολαβούντες στην Ασπίς ζητούν να συναντηθούν άμεσα με την ΕΑΕΕ προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να βρεθεί το συντομότερο διέξοδος στο πρόβλημα. Έστειλαν μάλιστα σήμερα σχετική επιστολή προς την Ένωση για το λόγο αυτό.

Ολόκληρη η επιστολή των διαμεσολαβούντων στην Ασπίς Πρόνοια, μέσω της Επιτροπής Αγώνα που έχουν συστήσει προς την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, έχει ως εξής:

Επιστολή προς Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

«Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις θέσεις μας στο φλέγον θέμα της ανάκλησης άδειας της Ασπίς Πρόνοια και να ζητήσουμε άμεσα συνάντηση με τα μέλη της ΕΑΕΕ.

Όπως γνωρίζετε η ανάκληση έγινε σε μια περίοδο όπου οι κρατικές λειτουργίες ήταν σε προεκλογική προετοιμασία, ενώ αμέσως μετά υπήρξε η περίοδος ανάληψης καθηκόντων των υπουργών της νέας κυβέρνησης, κάτι που έφερε μεγάλη καθυστέρηση στην υπόθεση που αναφερόμαστε.

Μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει, ενώ οι ασφαλισμένοι και οι διαμεσολαβούντες αισθάνονται πλήρως εγκαταλειμμένοι στην τύχη τους. Έχουν προκύψει τεράστια προβλήματα υγείας, οικονομικά, οικογενειακά και χωρίς καμία δραματοποίηση βιώνονται τραγικές καταστάσεις από τους άμεσα θιγόμενους αυτής της κατάστασης.
 
Το κράτος φαίνεται ότι θέλει να αποποιηθεί τις ευθύνες του ρίχνοντας το μπαλάκι στις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες επιστρέφουν την ευθύνη στο κράτος. Η αλήθεια όμως σύμφωνα με τις θέσεις μας βρίσκεται κάπου στην μέση.
 
Από την μια μεριά το κράτος έχει την πλήρη ευθύνη της εποπτείας του υπερευαίσθητου τομέα των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ από την άλλη οι ασφαλιστικές εταιρείες ενώ μιλούν για αμαρτίες του παρελθόντος, με μεγάλη ευχαρίστηση δέχονται τους υγιείς ασφαλισμένους της ανακληθείσας εταιρείας και φυσικά την στρατολόγηση των μέχρι χθες ασφαλιστών της.

Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή ο θεσμός κυλιέται στο βούρκο. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως όταν το ‘’πλιάτσικο’’ με τα συμβόλαια της Ασπίς σταματήσει, τότε η δυσπιστία που θα έχει απομείνει στον κόσμο –αυτός είναι ο θεσμός- θα είναι καταδικαστική για το μέλλον. Ποια εταιρεία θα εμπιστευτεί ο κόσμος όταν έκλεισε με αυτόν τον τρόπο η δεύτερη σε μέγεθος; Γιατί να εμπιστευτεί την 3η, την 4η ή την 10η;
 
Όμως αν αμεσότατα κινηθεί η αγορά και το κράτος τότε μπορεί να αναδειχθεί ο θεσμός με πολύ δημιουργικό τρόπο και να βγει από την αυτοκτονική εσωστρέφεια που κινείται μέχρι σήμερα.
 
Εμείς από την πρώτη γραμμή κρούσης, σαν επαγγελματίες που είμαστε ερχόμενοι σε καθημερινή επαφή με χιλιάδες απλό κόσμο –τους υπάρχοντες  και τους εν δυνάμει πελάτες σας- σας μεταφέρουμε το βουητό της αγοράς και σας ζητάμε αμεσότατη ανάληψη πρωτοβουλιών πριν να είναι αργά. Οι πρωτοβουλίες πρέπει να είναι ισόρροπες και για τις εταιρείες και για το κράτος αφού και τα δύο μέρη θα ωφεληθούν.

Οι μεν εταιρείες θα σταματήσουν την αιμορραγία του θεσμού και θα αναδείξουν την κοινωνική τους ευαισθησία και τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν στην κοινωνία εξασφαλίζοντας σημαντικά μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη.

Το δε κράτος θα συνεχίσει να ωφελείται από την ανάπτυξη του θεσμού εξασφαλίζοντας άμεσα και έμμεσα οφέλη. Άμεσα από την είσπραξη Φόρου Κύκλου Εργασιών και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Έμμεσα διότι η λειτουργία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών εξασφαλίζει νοσηλείες των πολιτών σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα χωρίς να επιβαρύνονται τα κρατικά ταμεία και χωρίς να χρειάζονται νέες κρατικές υποδομές, ενώ η παροχή ιδιωτικών συντάξεων γήρατος και αναπηρίας αποφορτίζει ένα μεγάλο μέρος ευθύνης της πολιτείας και συντελεί στην ειρηνική διαβίωση των πολιτών της χώρας.

Θέτοντας υπόψη σας τα ανωτέρω ζητάμε άμεση συνάντηση με την ΕΑΕΕ προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις, να γνωρίσουμε τις θέσεις σας, να σας μεταφέρουμε το σκεπτικό του υπουργού από την πρόσφατη συνάντησή μας, να προτείνουμε λύσεις και να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας στην ευνοϊκή δρομολόγηση του προβλήματος».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*