Στις κάλπες οι ιατρικοί σύλλογοι. «Συνοικέσια» και «διαζύγια» στην Αθήνα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εκλογικές διεργασίες στους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, μέσα από τις οποίες ο κλάδος θα αναδείξει τους εκπροσώπους του. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ), που εκπροσωπεί το 40% του κλάδου.

Οι γιατροί σε όλους τους συλλόγους (πλην εκείνων της Πελοπ/σου που προηγήθηκαν) ψηφίζουν το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Πειθαρχικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Ψηφίζουν, επίσης, για την ανάδειξη εκπροσώπων για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Οι δυνάμεις που θα πάρουν το πάνω χέρι εκεί θα «λύνουν και θα δένουν» με βάση την πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας περί ιατρικών συλλόγων, η οποία ισχυροποίησε τον ΠΙΣ έναντι των τοπικών συλλόγων.

Διαβάστε επίσης: Ιατρικοί Σύλλογοι Vs ΠΙΣ

Αν και παραγκωνισμένος από τις νέες διατάξεις σε ό,τι αφορά την εκπροσώπησή του στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ, ο ΙΣΑ δεν παύει να συνιστά ρυθμιστή των εξελίξεων στον κλάδο ως ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος της χώρας. Γι’ αυτό και το προεκλογικό παρασκήνιο μεταξύ των «μνηστήρων» της κάλπης που θα στηθεί στην Αθήνα υπήρξε «πλούσιο», με παραδοσιακές «σχέσεις» να διαλύονται και άλλες να «αναθερμαίνονται» ενόψει της εκλογικής κούρσας του ΣΚ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές στον ΙΣΑ είναι 4 λιγότερα φέτος σε σχέση με πέρυσι.

Το «συνοικέσιο» των δύο γαλάζιων υποψηφίων Πατούλη και Ελευθερίου, οι οποίοι πέρυσι είχαν θέσει υποψηφιότητα ως επικεφαλής αντίπαλων παρατάξεων αλλά φέτος «κατεβαίνουν» μαζί, είναι ενδεικτικό. Ουσιαστικά η παράταξη ΝΙΚΙ-ΙΣΑ απορροφήθηκε από την παράταξη ΔΗΚΙ ΙΣΑ του Γιώργου Πατούλη, τον οποίο στηρίζουν και άλλοι πρώην «αντίπαλοι», με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιη η συντριπτική του επικράτηση στο σύλλογο.

Ο Γ. Πατούλης, βέβαια, αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για περιφερειάρχης στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν και δεν υπάρχει ασυμβίβαστο (είναι ήδη ταυτόχρονα πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ), σε περίπτωση εκλογής του στην Περιφέρεια Αττικής δεν θα ήταν απίθανο να παραιτούνταν από τη θέση του προέδρου στον ΙΣΑ, «κληρονομώντας» το αξίωμα στο Γ. Ελευθερίου.

Μία ακόμη παράταξη που διαλύθηκε και οι ψήφοι της θα κατευθυνθούν στο Γ. Πατούλη είναι η Ιατρική Κίνηση Αλληλεγγύης – Θα πούμε την αλήθεια του Ευριπίδη Μπιλιράκη.

Πατούλη αναμένεται να στηρίξει για πρόεδρο και η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, ενώ το Κίνημα Αλλαγής «κατεβαίνει» με ξεχωριστό ψ/δ.

Έντονη δραστηριότητα καταγράφεται και σε επίπεδο αντιπολίτευσης στο σύλλογο. Ειδικότερα, ορισμένα δυσαρεστημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πήραν «διαζύγιο» από το Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών και μετακινήθηκαν είτε προς το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, που πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είτε προς το Κίνημα Νέων Γιατρών.

Αναλυτικά, οι παρατάξεις για τις εκλογές του ΙΣΑ και οι υποψήφιοι είναι οι:

  1. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑΤΡΩΝ
  2. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ – ΔΗ.Κ.Ι. – Ι.Σ.Α.
  3. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΙΑΤΡΩΝ – Κ.Ι.ΑΝ – ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
  4. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
  5. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΔΗ.ΠΑ.Κ) ΓΙΑΤΡΩΝ
  6. ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (Α.Ρ.Σ.Ι. – ΝΥΣΤΕΡΙ – ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΑΤΡΩΝ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ)
  7. ΚΙΝΗΜΑ ΝΕΩΝ ΙΑΤΡΩΝ (ΚΙΝΙ)
  8. ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ – ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ
Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*