Παράταση ζωής για το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών

Σε μαρασμό οδηγείται το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών, που φαίνεται να πέφτει θύμα της κρίσης που διανύει η ασφαλιστική αγορά, αδυνατώντας να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα. Το θέμα συζητήθηκε στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, τα μέλη του οποίου αν και δεν έλαβαν οριστική απόφαση, δεν αποκλείουν την προοπτική του λουκέτου. 

Το ετήσιο λειτουργικό κόστος του ΕΙΑΣ έχει υπολογιστεί στις 700.000 ευρώ και ο απολογισμός του 2009 αποκαλύπτει έλλειμμα της τάξης των 300.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να αναζητούνται τρόποι επιβίωσής του. 

Μεταξύ των λύσεων που συζητούνται είναι η προοπτική αγοράς από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών του κτιρίου που στεγάζεται, το κόστος του οποίου υπολογίζεται στα 400.000 ευρώ και τα οποία στη συνέχεια θα του αποδοθούν προκειμένου να εξασφαλίσει την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων.

Τα αίτια της δημιουργίας του ελλείμματος αποδίδονται στη συρρίκνωση της αγοράς, στο περιορισμένο ενδιαφέρον των εταιρειών για διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού τους, αλλά και στη σταδιακή ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης των ασφαλιστικών συμβούλων, που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια και η οποία βαίνει προς το τέλος της. 

Σημειώνεται ότι το ΕΙΑΣ συστάθηκε το 1987 και από τότε ως αποκλειστικός κλαδικός φορέας παροχής εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών υπηρεσιών προς το σύνολο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, τροφοδότησε μέσα από τα ετήσια εκπαιδευτικά προγράμματα ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών σπουδών τον κλάδο με 1.100 περίπου αποφοίτους, που σήμερα υπηρετούν σε ανώτερες και ανώτατες θέσεις ευθύνης. 

Η επιβίωσή του κρίνεται αναγκαία ενόψει μάλιστα της αναθεώρησης της οδηγίας για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, η οποία θα περιλαμβάνει τις απευθείας πωλήσεις και θα είναι μέγιστης εναρμόνισης και ζητούμενο είναι ο τρόπος χρηματοδότησής του προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο του. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*