Υπουργείο Υγείας, κτίριο Αριστοτέλους, νομοθεσία, σχέδιο νόμου

Καθ’ οδόν διάταξη για την εποπτευόμενη χρήση ναρκωτικών

Ώριμες εκτιμά πως είναι πλέον οι συνθήκες για τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών η Αριστοτέλους, η οποία θα προωθήσει σχετική διάταξη στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Οι δομές αυτές αποτελούν μέρος μιας σειράς πρωτοβουλιών που υλοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλεί η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη ο ανασχεδιασμός των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ για τη δραστική μείωση της λίστας αναμονής για εισαγωγή σε πρόγραμμα υποκατάστασης. Ακόμα, μέσα στο επόμενο 6μηνο αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους νέες δομές μείωσης της βλάβης (κέντρα ημέρας, ξενώνες βραχείας φιλοξενίας αστέγων, κινητές μονάδες προσέγγισης και υγειονομικής φροντίδας), η λειτουργία των οποίων θα χρηματοδοτηθεί μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Επισημαίνεται ότι σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των παραπάνω δράσεων έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στο πεδίο.

Με στόχο τη διεύρυνση των πολιτικών που ήδη εφαρμόζονται στο πεδίο των εξαρτήσεων και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, ο υπουργός Υγείας καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Δήμος Αθηναίων, Περιφέρεια Αττικής, πολιτικά κόμματα, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝΩΨΝΑ και ΜΚΟ) να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την εκπόνηση Σχεδίου Δράσης προς την προαναφερόμενη κατεύθυνση.

«Η στενότερη συνεργασία των φορέων και ο καλύτερος συντονισμός των δράσεων μπορούν να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών στην πρωτεύουσα» αναφέρει σχετικά.

Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για τους χρήστες ναρκωτικών στο λεκανοπέδιο Αττικής

Στην Αθήνα, όπως και στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα, παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών σε σύγκριση με τις επαρχιακές πόλεις. Οι αγορές παράνομων ναρκωτικών (πιάτσες) λειτουργούν σε περιοχές περιφερειακά ή και εντός του κέντρου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), για το έτος 2016, η εκτίμηση του συνολικού αριθμού των λεγόμενων χρηστών υψηλού κινδύνου στη χώρα ήταν περίπου 17.000 εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου. Πρόκειται για ενεργούς χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών, έναν ιδιαίτερα περιθωριοποιημένο πληθυσμό, συχνά χωρίς στέγη και με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η προσέγγιση των χρηστών με χαμηλό ή κανένα κίνητρο για ένταξη σε θεραπεία απεξάρτησης, επιτυγχάνεται μέσα από τα λεγόμενα μέτρα μείωσης της βλάβης που περιλαμβάνουν παρεμβάσεις, προγράμματα και πολιτικές που αποσκοπούν στη μείωση των υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της χρήσης ναρκωτικών σε άτομα, κοινότητες και κοινωνίες.

Σε ποιους απευθύνονται οι παρεμβάσεις μείωσης της βλάβης

Οι παρεμβάσεις μείωσης της βλάβης απευθύνονται σε χρήστες που δεν προσεγγίζουν τις θεραπευτικές υπηρεσίες και αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας μιας ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας πολιτών, στην έγκαιρη παρέμβαση για αντιμετώπιση περιστατικών υπερδοσολογίας και στη διασύνδεση μιας κοινωνικά αποκλεισμένης μερίδας πληθυσμού με τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Υπό αυτό το πρίσμα, διευκρινίζει η Αριστοτέλους, αποτελούν έναν μόνο από τους πυλώνες της πολιτικής της με τελικό στόχο την πλήρη απεξάρτηση. «Πολιτική προτεραιότητα είναι η καθολική, ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών μέσα από την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας» προσθέτει.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι αρμόδιοι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Υγείας εφαρμόζουν τέτοιες παρεμβάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • προγράμματα υποκατάστασης οπιοειδών,
  • δράσεις προσέγγισης χρηστών εκτός δομών (streetwork),
  • προγράμματα διανομής βελόνων και συριγγών,
  • συμβουλευτικές υπηρεσίες με στόχο την ασφαλή χρήση, κ.ά.
Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*