Με 500 εκατ. ευρώ τουλάχιστον επιβαρύνεται το Επικουρικό Κεφάλαιο

Υποχρεώσεις οι οποίες ξεπερνούν σε αξία τα 500 εκατ. ευρώ αναλαμβάνει το Επικουρικό Κεφάλαιο από τις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, GeneralUnion, GeneralTrust και Γ.Η. Σκούρτης.
Πρόκειται για δυσθεώρητα χρέη που κατά τους πιο απαισιόδοξους του κλάδου δεν αποκλείεται να φθάσουν και τα 700 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, ακριβείς υπολογισμούς σε αυτή τη φάση κανείς δεν μπορεί να κάνει, κυρίως διότι κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του ομίλου Ασπίς που επί μήνες δεν καλύπτονταν λόγω της περιορισμένης ρευστότητάς του.
Ειδικότερα δηλώνεται ότι από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού οι τέσσερις ασφαλιστικές του ομίλου Ασπίς είχαν «παγώσει» κατά ένα μεγάλο ποσοστό τις αποζημιώσεις και το τελευταίο διάστημα τις είχαν μπλοκάρει στο σύνολό τους. Δεν ήταν τυχαίο εξάλλου ότι επί τρεις και πλέον μήνες το προσωπικό του ομίλου παρέμενε απλήρωτο.
Το επιτελείο του Επικουρικού Κεφαλαίου εκφράζεται με τα πλέον απαισιόδοξα σχόλια για το τι θα επακολουθεί στον υπολογισμό της «μαύρης τρύπας» του ομίλου στον κλάδο Αυτοκινήτου, όμως διατηρεί την ψυχραιμία του σε ότι αφορά τις διαδικασίες κάλυψης των ασφαλισμένων.
Παράγοντες του Επικουρικού σημειώνουν στο Insurance World ότι σήμερα το ταμείο του φορέα διαθέτει ρευστότητα η οποία πλησιάζει τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ στα έσοδά του προσμετρούνται και τα 60 εκατ. ευρώ που ανέρχονται οι ετήσιες εισφορές όσων ασφαλιστικών εταιρειών δραστηριοποιούνται στον κλάδο Αυτοκινήτων.
Στα έσοδα του Επικουρικού προσθέτουν επίσης τα κεφάλαια που θα προκύψουν από τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων των πέντε ασφαλιστικών εταιρειών, περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σήμερα σε ασφαλιστική τοποθέτηση, διατυπώνοντας την αισιοδοξία τους ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν σε σχέση με άλλες περιπτώσεις θα είναι αισθητά περισσότερα.
Όπως εξηγούν, σε αντίθεση με προηγούμενες ανακλήσεις αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών εταιρειών, στις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union, General Trust και Γ.Η. Σκούρτης, η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης είχε από πολύ νωρίς διαβλέψει το τι θα επακολουθούσε, γι΄ αυτό και προνόησε δεσμεύοντας το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων. Μπλόκαρε δηλαδή όχι μόνο τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και τα κινητά, όπως μετοχές, ομόλογα και μετρητά σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Το ποιο θα είναι το ύψος των κεφαλαίων που θα συγκεντρωθούν υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πέντε ανακληθέντων ασφαλιστικών εταιρειών θα φανεί τους επόμενους μήνες, οπότε και θα κριθεί αν το ο φορέας θα χρειαστεί οικονομική ενίσχυση, ποιο θα είναι το ύψος της και πως θα εξασφαλιστούν τα χρήματα αυτά. Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που πιστεύουν ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο δεν θα αποφύγει την προσφυγή του στο τραπεζικό σύστημα για την εξασφάλιση δανείου. 

Γεγονός πάντως είναι ότι τα κεφάλαια με τα οποία θα επιβαρυνθεί το Επικουρικό Κεφάλαιο από τις πέντε ασφαλιστικές των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν θα είναι τα υψηλότερα σε αξία στην ιστορία της ασφαλιστικής αγοράς, δεδομένου ότι και οι πέντε εταιρείες φέρονται να είχαν υπό το χαρτοφυλάκιό τους περί τα 850.000 συμβόλαια αυτοκινήτου.

Όσο για τους φακέλους τους οποίους θα κληρονομήσει το Επικουρικό αναμένεται να φθάσουν τους 120.000. Έτσι, ένας απλός πολλαπλασιασμός του αριθμού των φακέλων επί 5.000 ευρώ που είναι το μέσο κόστος ζημιάς ανά φάκελο (βάσει στατιστικών στοιχειών) διαμορφώνει τις νέες υποχρεώσεις του φορέα στα 600 εκατ. ευρώ. 

Αν τώρα σε αυτά προστεθούν οι αποζημιώσεις που επί πολλούς μήνες δεν πληρώνονταν από τον όμιλο Ασπίς, όπως και τα τροχαία τα οποία θα προκαλέσουν ασφαλισμένοι στις πέντε εταιρείες κατά τις 30 ημέρες που από το νόμο μπορούν να παραμείνουν ασφαλισμένοι στο Επικουρικό Κεφάλαιο μέχρι να επιλέξουν τις εταιρείες στις οποίες θα μετακινηθούν, τότε οι συνολικές υποχρεώσεις αυξάνονται περαιτέρω, άγνωστο πόσο.

Απολογιστικά και μόνο αξίζει να αναφερθεί ότι από το 1981 μέχρι και σήμερα έχουν ανακληθεί οι άδειες λειτουργίας συνολικά 56 ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Αν από αυτές εξαιρεθούν οι τελευταίες πέντε ανακλήσεις, τότε οι υπολειπόμενες 51 ασφαλιστικές εταιρείες μετέφεραν στο Επικουρικό Κεφάλαιο ζημιές περί τα 375 εκατ. ευρώ, καθώς και εκκρεμείς ζημιές αξίας περί τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποθετικά υπό εκκαθάριση υπολογίζονται μόλις στα 30 εκατ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*