Μεγαλώνει η κόντρα για την Οδική Βοήθεια

Σε ευθεία σύγκρουση, με ανταλλαγή εκατέρωθεν ανακοινώσεων και μομφών εξελίσσεται η αντιπαράθεση μεταξύ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και του Συλλόγου Επιχειρήσεων Οδικής Βοήθειας Εξπρές Σέρβις (ΣΕΟΒΕΣ), με αφορμή την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και η οποία υποχρεώνει τους συνεργάτες οδικής βοήθειας οχημάτων, να συνεργάζονται με μία και μόνο, μικτή επιχείρηση οδικής βοήθειας οχημάτων. 
Η εξάμηνη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Μεταφορών για την προσαρμογή στη νέα ρύθμιση δεν φαίνεται να εκτονώνει τη σύγκρουση, η οποία πυροδοτήθηκε περαιτέρω κατά τη συζήτηση στη Βουλή και την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε η αντιπολίτευση για φωτογραφική διάταξη που ευνοεί συγκεκριμένη εταιρεία. 
Οι δύο πόλοι της αντιπαράθεσης, η ΕΑΕΕ και ο ΣΕΟΒΕΣ, επιμένουν στις θέσεις, που σύμφωνα με την Ένωση συνοψίζεται στο ότι, η ρύθμιση οδηγεί σε μονοπωλιακές καταστάσεις, ενώ αντίθετα σύμφωνα με το Σύνδεσμο αποκαθιστά την τάξη στον κλάδο της οδικής βοήθειας. Μήλον της έριδος αποτελούν οι τοπικοί συνεργάτες που εξυπηρετούν τα περιστατικά στην περιφέρεια και οι οποίοι αξιοποιούνται από τις μικτές εταιρείες, που ασκούν τον κλάδο της οδικής βοήθειας και δεν διαθέτουν ίδια μέσα.
Να σημειωθεί ότι υποχρεώνοντας τους συνεργάτες οδικής βοήθειας να συνεργάζονται με μία μόνο εταιρεία, η επίμαχη ρύθμιση ακυρώνει ουσιαστικά το νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι το Μάρτιο, βάσει του οποίου τέθηκαν συγκεκριμένα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια στους συνεργάτες οδικής βοήθειας, προκειμένου να τους δοθεί η άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος. 
Μετά την ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία έκανε λόγο για σκανδαλώδη τροπολογία, η οποία «προωθεί απροκάλυπτα συγκεκριμένα συμφέροντα και δημιουργεί μονοπώλιο στον κλάδο», η Ένωση επανέρχεται με επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, μέσω της οποίας, του ζητά να παρέμβει στο θέμα της εταιρείας Εξπρές Σέρβις. 
Πρόκειται για την εταιρεία, την οποία η ΕΑΕΕ, φωτογραφίζει ως αυτή που άμεσα επωφελείται από τη σχετική τροπολογία και η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού του 2007, έχει αρνητική καθαρή θέση με συνέπεια να εγείρεται θέμα εφαρμογής του νόμου 2190. 

Στην επιστολή της η ΕΑΕΕ, καλεί τον υπουργό Ανάπτυξης, ως έχοντα έννομο συμφέρον να μεριμνήσει για την εφαρμογή του νόμου και κυρίως να διερευνήσει γιατί μέχρι σήμερα, η Νομαρχία δεν έχει κινήσει τις διαδικασίες για τη λύση της εταιρείας και την ανάκληση της άδειας σύστασής της, όπως επιβάλει ο νόμος σε περίπτωση που το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας, καταστεί κατώτερο του ενός δεκάτου του μετοχικού της κεφαλαίου.
 
Στην περίπτωση της Εξπρές Σέρβις και σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού του 2007, τα ίδια κεφάλαιά της είναι αρνητικά και διαμορφώθηκαν σε (-32 εκατ. ευρώ).

 
Ποια είναι η θέση του ΣΕΟΒΕΣ
 
Η εικόνα σύγκρουσης κορυφώνεται με την ανοιχτή επιστολή, που ο ΣΕΟΒΕΣ απηύθυνε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων, τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Εργασίας, καθώς και τους υπουργούς, υφυπουργούς και βουλευτές όλων των κομμάτων, αλλά και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία απορρίπτει – μεταξύ άλλων – τις αιτιάσεις περί μονοπωλίου και υπεραμύνεται της ορθότητας της τροπολογίας. 

Επιπλέον στην ίδια επιστολή κάνει λόγο για παράνομη από υπαλλήλους των νομαρχιών, χορήγηση αδειών λειτουργίας σε μικτές επιχειρήσεις και συνεργάτες οδικής βοήθειας, που δεν πληρούσαν και δεν πληρούν, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, τις από το νόμο προβλεπόμενες προϋποθέσεις, ενώ εγκαλεί, για τον ίδιο λόγο και την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. 

Σύμφωνα με το ΣΕΟΒΕΣ, οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα που στοιχειοθετούν την παράνομη λειτουργία κάποιων επιχειρήσεων, επιβεβαιώθηκαν με τρανταχτά στοιχεία σε ελέγχους που διενήργησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, τα αποτελέσματα των οποίων διαβιβάστηκαν στο αρμόδιο υπουργείο.
 
Κατά των ασφαλιστικών εταιρειών
 
Επιπλέον ο Σύνδεσμος κατηγορεί τις ασφαλιστικές εταιρείες ότι αγνοώντας σχετικές δικαστικές αποφάσεις, παρανόμως συνάπτουν συμβάσεις οδικής βοήθειας και παρέχουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία και κάνει λόγο για κατάφορη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη παραβίαση των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων από τον κλάδο, αλλά και συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία κρατικού ελέγχου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*