Εγγραφή σε… ποιον οικογενειακό γιατρό;

Να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό προτρέπει για άλλη μια φορά τους ασφαλισμένους ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς καν να έχουν καλυφθεί οι κενές θέσεις στις ΤοΜΥ. Ταυτόχρονα, δεν έχουν υπογραφεί ούτε οι συμβάσεις με τους ελευθεροεπαγγελματίες που έχουν υποβάλλει αίτηση σύμβασης.

Η νέα ειδοποίηση εμφανίζεται στα έντυπα συνταγών φαρμάκων και εξετάσεων της ΗΔΙΚΑ και κάνει λόγο για μια νέα δωρεάν λειτουργία του ΕΣΥ, στην οποία εγγράφονται υποχρεωτικά όλοι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού. Περιλαμβάνει, επίσης, οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής της σχετικής αίτησης, η οποία μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε δομή ΠΦΥ.

Ως κίνηση πανικού σχολιάζει τη νέα αυτή πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ).

“Το αποτέλεσμα αυτών των πρόχειρων ενεργειών θα φέρει αναστάτωση στους ασθενείς, αφού θα ψάχνουν για οικογενειακούς ιατρούς που δεν θα τους βρίσκουν. Θύματα θα είναι επίσης και οι υπάλληλοι των δομών Υγείας που πρέπει να δικαιολογούνται για κάτι που δεν φταίνε” τονίζει και θέτει μία σειρά από ερωτήματα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ:

1. Σε τι αποσκοπεί αυτή η κίνηση χωρίς καμία ενημέρωση πριν των ασθενών και των ιατρών, που δείχνει κίνηση πανικού, πλην της ικανοποίησης μνημονιακής δέσμευσης, για τη μη τήρηση της οποία φαίνεται ότι η Τρόικα έχει κάνει έντονες παρατηρήσεις.

2. Πόσο σύννομο ή ηθικό είναι αυτό να αναγράφεται σε μια συνταγή και μάλιστα ιδίως στις εξετάσεις πριν την υπογραφή του ιατρού, που έτσι φαίνεται σαν να το προτείνει και ο θεράπων ιατρός. Σε αντίστοιχη περίπτωση που οι ιατροί προτείνουν εμπορικό σκεύασμα παράλληλα με την δραστική ουσία ή γράφουν ότι δεν πρέπει να αλλάξει η θεραπεία που προτείνουν καλούνται σε απολογία. Δύο μέτρα και δύο σταθμά;

3. Για ποιους Οικογενειακούς Ιατρούς μιλάμε αφού αυτοί δεν υπάρχουν. Ζητούμε να μας πουν πόσοι έχουν προσληφθεί στις ΤΟΜΥ, πόσοι έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ και πόσοι χρειάζονται.

4. Η ονομασία σε Οικογενειακούς Ιατρούς, Ιατρών που υπηρετούν σε κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία κλπ πόσο σύννομη είναι και τι θα γίνει. Και πως θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς όταν ο ιατρός θα κάνει δύο δουλειές και θα είναι σε δύο θέσεις.

5. Είναι σύμφωνοι για τις μετακινήσεις αυτές των ιατρών η Ομοσπονδία τους και πόσοι από αυτούς το αποδέχονται ;

6. Οι νέες συμβάσεις για οικογενειακούς ιατρούς αλήθεια σε τι διαφέρουν από τις προηγούμενες αφού για 6 μήνες δίνονται 200 ευρώ παραπάνω, αλλά το ανώτερο όριο παραμένει 2000 ευρώ και απλά το ωράριο από 24 ώρες γίνεται 20, αλλά ο ιατρός συνεχίζει να είναι υποχρεωμένος να κάνει κατ’ οίκον επισκέψεις με δικά του έξοδα και να βλέπει κάθε επείγον περιστατικό χωρίς ραντεβού, άρα όλους. Πιστεύουν οι εμπνευστές αυτής της σύμβασης ότι δίνουν κάτι καλύτερο στους Ιατρούς για να συμβληθούν;.

Η ΠΟΣΚΕ καλεί, τέλος, την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε ειλικρινή και διαφανή διάλογο για το καλό της Δημόσιας Υγείας. “Προαπαιτούμενο είναι, όπως έχουμε δηλώσει, ο διάλογος να μην είναι προσχηματικός και να υπάρχει τήρηση πρακτικών” καταλήγει.

Οδηγίες για την εγγραφή σε Οικογενειακό Ιατρό 12-06-2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*