Μπλόκο γιατρών στη διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις

Μεγαλύτερες δυσκολίες από τις αναμενόμενες συναντά η διαπραγμάτευση για τις νέες συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Αν και η πολιτική ηγεσία, μετά από μήνες άκαρπων συζητήσεων, επανήλθε με βελτιωμένη πρόταση προς τους οικογενειακούς γιατρούς, η συζήτηση για τους όρους εργασίας των ειδικών γιατρών έχει κυριολεκτικά “βαλτώσει”.

Το θέμα απασχόλησε το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), το οποίο, αφού μελέτησε τις θέσεις της Αριστοτέλους, έκρινε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγμάτευση. Επικαλούμενο, μάλιστα, τις πάγιες και ψηφισμένες θέσεις των συλλογικών οργάνων των γιατρών, το Συμβούλιο απέρριψε πρόσκληση της Αριστοτέλους για συνάντηση στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί.

Για να προχωρήσει η συζήτηση ο ΠΙΣ ζητά να τεθούν στο “τραπέζι” της διαπραγμάτευσης τα ακόλουθα:

  • Ελεύθερη επιλογή ιατρού.
  • Κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή.
  • Αξιοποίηση του εξωνοσοκομειακού ιατρικού δυναμικού της χώρας.
  • Κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού σε επισκέψεις.

Επίσης, ζητά αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς με απάλειψη του gatekeeping, καθώς “αποτελεί φραγμό για τις συμβάσεις με τους ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων”. Ζητά, ακόμη, από τον ΕΟΠΥΥ να καλύψει τις ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές των γιατρών με τους οποίους θα συμβληθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι θέσεις αυτές του ΠΙΣ είχαν τεθεί αναλυτικά στην τελευταία συνάντηση του ΔΣ του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*