ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: Ας κρατάμε «μικρό καλάθι»

Τα εταιρικά κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2009 δεν ήταν θετικά για πολλές εισηγμένες. Για το δεύτερο εξάμηνο επικρατεί αισιοδοξία- έστω και συγκρατημένη. 

Από το τέταρτο τρίμηνο και μετά, μάλιστα, η σύγκριση θα έχει να γίνει με ένα πολύ αδύναμο περυσινό τρίμηνο (το δ΄ του 2008), οπότε το θετικό πρόσημο στη μεταβολή των εταιρικών μεγεθών είναι πολύ πιθανό.

Συνολικά, πάντως, τα εταιρικά αποτελέσματα θα είναι φέτος πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά: «φέτος ξεκινήσαμε πτωτικά και κάθε ημερήσιος τζίρος που χάνεται στο εμπόριο, δεν γυρίζει πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εμπορικής εταιρείας. Ίδια εικόνα επικρατεί και στις τράπεζες, με τους αναλυτές να προβλέπουν πτώση κερδοφορίας κατά 30% – 40%.
Για το 2010 διαφαίνεται τάση βελτίωσης, η οποία όμως φαίνεται να είναι συγκρατημένη. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι αναλυτές αναφέρονται σε σταδιακές αυξήσεις κερδών, με δεδομένο ότι οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν τους κρουνούς των δανείων, στο βαθμό που το έκαναν το 2007. Άλλωστε, οι δείκτες χορηγήσεις προς καταθέσεις πρέπει να υποχωρήσουν περαιτέρω για αρκετές τράπεζες.
Συμπερασματικά λοιπόν, το 2010 αναμένεται να είναι χρονιά όπου με βάση τις σημερινές αποτιμήσεις τα P/E δεν θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, ενώ οι μερισματικές αποδόσεις θα είναι από χαμηλές μέχρι ανύπαρκτες. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετοχικές επιλογές τους, προτιμώντας υποτιμημένους τίτλους που θα βγουν ενισχυμένοι μετά την έξοδο από την κρίση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*