Προς αλλαγή ονομασίας οδεύει η AIG

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την αλλαγή του ονόματος των εταιρειών γενικών ασφαλίσεων της AIG, που εντάχθηκαν κάτω από την ομπρελά της AIU Holdings. 

Το όνομα, παρά το γεγονός ότι έχει αποφασιστεί κρατείται με άκρα μυστικότητα και το βέβαιο είναι ότι δεν παραπέμπει ούτε στο AIG ούτε φυσικά στο AIU. 

Στόχος είναι ο πλήρης απογαλακτισμός από βαρίδια του παρελθόντος και η ανασύσταση της εταιρείας σε νέα βάση, ενώ σημαντικό ρόλο για τη μη δημοσιοποίηση της νέας ονομασίας του AIU, τον Απρίλιο, έπαιξε η ευρεία δημοσιότητα που έλαβε η βράβευση του American International Underwriters (AIU) – του διεθνούς βραχίονα των γενικών ασφαλειών του AIG και πυρήνα της AIU Holdings - ως του κορυφαίου ασφαλιστικού οργανισμού παγκοσμίως από το περιοδικό Euromoney. 

Το νέο όνομα αναμένεται να ανακοινωθεί στα μέσα Ιουλίου, ενώ ο χρόνος για την μετονομασία όλων των θυγατρικών τοποθετείται το τελευταίο τετράμηνο του 2009. 

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που εντάσσονται κάτω από το σχήμα της AIU Holdings, Inc., απασχολούν περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους σε 130 χώρες, προσφέρουν 500 διαφορετικά ασφαλιστικά προϊόντα και υπηρεσίες και εξυπηρετούν 40 εκατομμύρια πελάτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, καθιστώντας τη, το μεγαλύτερο δίκτυο γενικών ασφαλειών παγκοσμίως. 

Η AIU Holdings, αποτελεί τη μία από τις τρεις εταιρείες ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle), στις οποίες θα μεταφερθούν οι δραστηριότητες του AIG Group. 

Στις άλλες δύο μεταφέρονται, με αντάλλαγμα τη μείωση του χρέους της προς την Federal Reserve Bank of New York, η American Life Insurance Co (ALICO) και η American International Assurance (ΑΙΑ), μέσα από μια διαδικασία που εξασφαλίζει την ανεξάρτητη και απρόσκοπτη λειτουργία τους, ελαχιστοποιώντας θεσμικά τις επιπτώσεις από την πορεία της μητρικής. 

Η AIU Holdings λειτουργεί σε πλήρη αυτονομία από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα της μητρικής εταιρίας και διαθέτει ξεχωριστή ονομασία, δομή και διοίκηση. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, μέσα στο επόμενο 12μηνο και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά, θα πραγματοποιηθεί η πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της AIU – υπολογίζεται περίπου στο 20% – μέσα από τη χρηματιστηριακή αγορά, το πιθανότερο της Νέας Υόρκης.
Παράλληλα το διοικητικό συμβούλιο του AIG έχει ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων για τους δύο ρόλους που ασκεί μέχρι σήμερα ο κ. Edward Liddy, του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, κεντρικό ρόλο στη διαδικασία επιλογής έχει ο Dennis Dammerman, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της General Electric και, από τον περασμένο Νοέμβριο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του AIG. 

H διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Στις 19 Μαΐου 2009, το AIG ανακοίνωσε την υποψηφιότητα 6 νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας, των οποίων η εκλογή θα πραγματοποιηθεί στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 30 Ιουνίου 2009.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*