Πως θα παρακολουθεί τις επενδύσεις των εταιρειών η ΕΠΕΙΑ

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, μπαίνει η επενδυτική πολιτική του ασφαλιστικού κλάδου, μέσα από τη συστηματική παρακολούθηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. 

Σύμφωνα με απόφαση που εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΕΙΑ, ο έλεγχος θα γίνεται σε τρίμηνη βάση, αλλά η καταγραφή της πορείας των επενδύσεων θα είναι καθημερινή, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι εταιρείες είναι σε θέση να καλύπτουν ανά πάσα στιγμή, τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ασφαλισμένους.  

Μέσα από τη σχετική απόφαση το αρμόδιο εποπτικό όργανο, αποσκοπεί στον καλύτερο έλεγχο των επενδύσεων που η ασφαλιστική εταιρεία δεσμεύει σε ασφαλιστική τοποθέτηση για την κάλυψη των αποθεμάτων της, ενώ συστηματικός θα είναι και ο έλεγχος στην ελεύθερη περιουσία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, που όπως είναι γνωστό, μπορεί να δεσμευθεί σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι οι συνολικές επενδύσεις του ασφαλιστικού κλάδου ανήλθαν στο τέλος του 2008, στα 8,9 δις ευρώ και αποτελούν τη σημαντικότερη κατηγορία του ενεργητικού του ασφαλιστικού κλάδου. 

Η παρακολούθηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου από την ΕΠΕΙΑ, θα γίνεται σε 3μηνη βάση , μέσα από την υποβολή του Μητρώου Περιουσιακών Στοιχείων σε ασφαλιστική τοποθέτηση και του Μητρώου Ελεύθερης Περιουσίας.
 
Η ενημέρωση ωστόσο των αρχείων θα είναι καθημερινή, αφού όπως προβλέπει το κείμενο της απόφασης, οι εταιρείες θα πρέπει να τηρούν επιπλέον και το Ημερολόγιο Μεταβολών Ασφαλιστικής Τοποθέτησης,  το οποίο  θα παρακολουθεί τις μεταβολές της στοιχείων της ασφαλιστικής τοποθέτησης σε καθημερινή βάση. Το Ημερολόγιο θα ενημερώνεται καθημερινά στη λήξη των ημερήσιων συναλλαγών και θα πρέπει να είναι διαθέσιμο στην ΕΠΕΙΑ, εφόσον ζητηθεί για την άσκηση του εποπτικού της έργου.

Η στενή παρακολούθηση των στοιχείων της ασφαλιστικής τοποθέτησης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν μέσω του υποτιμητικού κλίματος που κυριαρχεί στις αγορές και το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την καθίζηση των εσόδων από επενδύσεις που είχαν οι ασφαλιστικές εταιρείες το 2008. 

Οπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων των συνοπτικών καταστάσεων που δημοσίευσαν 64 εταιρείες, ο κλάδος κατέγραψε ζημιές της τάξης των 174,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 572,5 εκατ. ευρώ το 2007, ενώ την ίδια στιγμή το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του κλάδου, έχασε 4% της αξίας τους και από τα 9,3 δις ευρώ το 2007 περιορίστηκε στα 8,9 δις ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση υπέστη το μετοχικό χαρτοφυλάκιο και οι επενδύσεις σε τίτλους μεταβλητής απόδοσης, η αξία των οποίων μειώθηκε κατά 27% και από 1,5 δισ. ευρώ υποχώρησε στο 1,1 δισ. ευρώ. Αντίθετα το χαρτοφυλάκιο σε τίτλους σταθερής απόδοσης  ενισχύθηκε κατά 5% και από τα 4,8 δισ. ευρώ το 2007, ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ. 

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται κυρίως με την αλλαγή πολιτικής από την πλευρά των εταιρειών, οι οποίες εν μέσω της υποτιμητικής ψυχολογίας για τους μετοχικούς τίτλους, προτίμησαν την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, τοποθετώντας πάνω από 4 δισ. ευρώ σε ομόλογα εκδόσεως ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. 

Από την ανάλυση της σύνθεσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του επενδυτικού κλάδου, προκύπτει επίσης ότι στα 969 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα ή άλλα ομόλογα πλην των κρατικών, ενώ συνολικά η συμμετοχή των κρατικών και εταιρικών ομολόγων στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του κλάδου φθάνει το 56,3%. 

Σημαντική μείωση κατά 27,17% υπέστη και το χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών και των τοποθετήσεων σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν όμως μικρό ποσοστό, της τάξης του 2,5% στο σύνολο του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του ασφαλιστικού κλάδου, ενώ σταθερή αξία, αποτελούν οι τοποθετήσεις σε ακίνητα, η αξία των οποίων ενισχύθηκε κατά 15,3% σε σχέση με το 2007 και από 1 δισ. ευρώ ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ. 

Αυξημένη είναι άλλωστε και η αξία τους στο σύνολο του επενδυτικού χαρτοφυλακίου που στο τέλος του 2008 διαμορφώθηκε στο 13,53% και ερμηνεύει και το αίτημα αρκετών εταιρειών του κλάδου για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αξίας, που λαμβάνεται υπόψη στην ασφαλιστική τοποθέτηση. Οι λοιπές επενδύσεις, που περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο προθεσμιακές καταθέσεις, εμφανίζονται μειωμένες κατά 16,16% και από 1,5 δισ. ευρώ μειώθηκαν σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική συμμετοχή τους περιορίστηκε στο 14,65%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*