Εθνική Ασφαιστική:Leader…με απόσταση ασφαλείας

Σε  θέση μάχης, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μιας δύσκολης χρονιάς, εμφανίζεται η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου Εθνική Ασφαλιστική. Το 2008, ο leader της αγοράς, πέτυχε να κατοχυρώσει την ηγετική του θέση και με τον αέρα των δέκα περίπου μονάδων, που του δίνει η απόσταση ασφαλείας, από το δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο του κλάδου, την Interamerican, προετοιμάζεται για ένα κρίσιμο 2009. Τα συνολικά εγγεγραμένα ασφάλιστρα, ξεπέρασαν το 2008, τα 900 εκατ. ευρώ και η διοίκηση της εταιρείας έχει  έχει θέσει για το 2009, νέους υψηλότερους παραγωγικούς στόχους. Βασική επιδίωξη είναι να αξιοποιήσει προς όφελός της, τη δύσκολη συγκυρία και σε συνδυασμό με μια σειρά στρατηγικές κινήσεις, να πετύχει την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στην αγορά.
Το 2008 αποτέλεσε ένα ακόμη σταθμό για την εταιρεία, αφού παρά τη ματαίωση της απόφασης για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, τέθηκαν οι βάσεις για ένα πιο εξωστρεφή προσανατολισμό του ομίλου.
Η ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 137 εκατ. ευρώ, ισχυροποίησε την κεφαλαιακή της θέση και το μετοχικό κεφάλαιο, φθάνει πλέον τα 499 εκατ. ευρώ. Αρνητικό παράγοντα, που θα κρίνει το ύψος των ιδίων κεφαλαίων, αποτελούν οι απώλειες από τις επενδύσεις, που επιβάρυναν τα αποτελέσματα χρήσης με 46 εκατ. ευρώ.
 
Παρά την οικονομική κρίση, η εταιρεία πέτυχε σημαντική αύξηση των συνολικών εργασιών της, που αποτυπώθηκε στη διεύρυνση του μεριδίου αγοράς στο 19% από 18%. Σημαντική εξέλιξη υπήρξε η ισχυροποίηση της ηγετικής της θέσης, στον κλάδο ζωής, καθώς κόντρα στην τάση της αγοράς, που έκλεισε με μείωση της παραγωγής κατά 1%, η Εθνική Ασφαλιστική, πέτυχε αύξηση των εργασιών της και ενίσχυση του μεριδίου της στο 21% από 18,5% το 2007. Στον  κλάδο ζημιών, υπήρξε αντίθεση εικόνα, καθώς με βασική αιτία τη μείωση της παραγωγής στον κλάδο αυτοκινήτου, η εταιρεία, περιόρισε το μερίδιό της από 14,7% στο 13,7%, αλλά ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι το run off των εκκρεμών ζημιών έφθασε στο + 0,6% έναντι  – 4,2% για το 2007. Τα αποτελέσματα του κλάδου ζημιών, επιβαρύνθηκαν από το κόστος των αποζημιώσεων για το σεισμό της Ανδραβίαδας, ποσού 4 εκατ. ευρώ και τα επεισόδια του Δεκεμβρίου, που στοίχισαν 2,5 εκατ. ευρώ.
Τη  χρονιά που διανύουμε, όχημα για την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της εταιρείας, θα αποτελέσει η περαιτέρω αύξηση των εργασιών bankassurance μέσα από το τραπεζικό δίκτυο του ομίλου της Εθνικής, που καλείται να υλοποιήσει το φιλόδοξο στόχο αύξησης της παραγωγής στα 300 εκατ. ευρώ έναντι 200 εκατ. ευρώ που πέτυχε το 2008. Το παραδοσιακό δίκτυο agency καλείται από την πλευρά του να αυξήσει την παραγωγικότητα ανά συνεργάτη κατά 11%, ενώ η μεγέθυνση των εργασιών υπολογίζεται στο 10%. 
 
Στόχος το «νοικοκύρεμα» για το 2009
 
Εφέτος, η διοίκηση της εταιρείας προγραμματίζει ένα δραστικό πρόγραμμα περικοπών των λειτουργικών της εξόδων, με το κλείσιμο 53 υποκαταστημάτων της περιφέρειας και την προώθηση ενός νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό της εταιρείας. Ο αριθμός των υποκαταστημάτων θα περιοριστεί στα 4, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων θα μειωθεί σε 1.050 άτομα από 1.298 στο τέλος του 2008. Το συνολικό όφελος, που θα προκύψει από τις κινήσεις αναδιοργάνωσης της εταιρείας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει επίσης τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών, τον εξορθολογισμό της διοικητής λειτουργικής δομής και την αυξημένη υποστήριξη της πληροφορικής, υπολογίζεται σε 27 εκατ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*