Το φιλόδοξο σχέδιο του Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας

Στο μέλλον της ιατρικής επιδιώκει να ωθήσει τη χώρα το Υπουργείο Παιδείας, δημιουργώντας ένα Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας, δηλαδή εξατομικευμένης ιατρικής. Σε πρώτη φάση η προσπάθεια θα εστιαστεί στην Ογκολογία.

Όπως έχει ανακοινώσει το Υπ. Παιδείας, το Δίκτυο συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο της πολιτικής των Εμβληματικών Πρωτοβουλιών που πραγματοποιεί ο τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ για ερευνητικές δράσεις σε επιστημονικούς τομείς με άμεσο κοινωνικό όφελος και ενδιαφέρον και αποτελεί μοναδική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σκοπός του Εθνικού αυτού Δικτύου είναι μέσω της Έρευνας να εντοπίζεται η προδιάθεση εκδήλωσης μιας συγκεκριμένης νόσου και η σχέση της με την κληρονομικότητα, το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής του κάθε ασθενή ξεχωριστά. Στις περιπτώσεις  δε, που η νόσος έχει ήδη εκδηλωθεί  εφαρμόζεται η εξατομικευμένη ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη με βάση τα ερευνητικά ευρήματα, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, ενώ μειώνεται σημαντικά το κόστος της περίθαλψης.

«Η Εμβληματική Πρωτοβουλία της Ιατρικής Ακριβείας αποσκοπεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, να καταστήσει προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες, μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, τις αναδυόμενες ιατρικές προσεγγίσεις, αρχικά στην Ογκολογία και αργότερα στις καρδιολογικές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες», δήλωσε πρόσφατα ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης.

Η υλοποίηση του Δικτύου, που θα έχει διετή διάρκεια, προϋποθέτει τη δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων γονιδιακής και μοριακής ανάλυσης με τη χρήση νέας γενεάς μεθόδων ανάλυσης DNA, καθώς και την ύπαρξη διαπιστευμένων βιοτραπεζών (τράπεζες συλλογής κλινικών δειγμάτων από ασθενείς). Όλα τα δεδομένα θα συλλέγονται και θα  επεξεργάζονται σε ειδική υπολογιστική πλατφόρμα που θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου, δημιουργώντας μια δυναμική βάση δεδομένων πολύτιμη για μελλοντική ερευνητική αξιοποίηση.

Η χρηματοδότηση για την πρώτη φάση θα ξεπερνά τα 5 εκατ. €, θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμός, ενώ το Δίκτυο αναπτυχθεί σε 4 Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ), δύο στην Αττική, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Κρήτη. Αρχικά, στις ΜΙΑ θα μετέχουν 11 σημαντικοί ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς από το χώρο της έρευνας και των κλινικών εφαρμογών της μοριακής βιολογίας, της ιατρικής και της πληροφορικής. Στην επόμενη φάση, σχεδιάζεται η δημιουργία δύο νέων Δικτύων για νευροεκφυλιστικές και καρδιολογικές παθήσεις. Στόχος  του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας είναι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, οι κλινικές εφαρμογές της Εξατομικευμένης Ιατρικής να είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*