Απίστευτο! Προσλήψεις «από το παράθυρο» για τα σχολικά γεύματα!

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Στις Βρυξέλλες γελούν ακόμη. Στην Ουάσιγκτον, απλώς νιώθουν δικαιωμένοι. Οι Έλληνες δεν αλλάζουν νοοτροπία λένε και γελούν.  Οι δανειστές «έπιασαν στα πράσα» -για μία ακόμη φορά- την Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση η οποία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ακόμη και για τον «κοινωνικά ευαίσθητο» θεσμό των σχολικών γευμάτων, για να κάνει χιλιάδες επιπλέον προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, προεκλογικού χαρακτήρα.

  • Έκπληκτα τα στελέχη της τρόικας ανακάλυψαν ότι στις διατάξεις του νομοσχεδίου και της σχετικής εγκυκλίου του Υπ. Παιδείας περί διανομής σχολικών γευμάτων υπήρχε μία παράγραφος που θεωρούσε ότι η «επίβλεψη των γευμάτων» αποτελεί …. «διδακτική ώρα».
  • Κάνοντας απλούς υπολογισμούς, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» διαπίστωσαν ότι η διάταξη αυτή συνεπάγεται αύξηση των διδακτικών ωρών, κατά 70.000 ώρες την εβδομάδα.
  • Προφανώς για να καλυφθούν «οι αυξημένες ανάγκες για διδακτικό έργο» θα έπρεπε να γίνουν 3.500-4.000 επιπλέον προσλήψεις καθηγητών!

Οι «θεσμοί» αμέσως ζήτησαν από την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Παιδείας να πάρει πίσω τη σχετική διάταξη.

Ο κ. Κώστας Γαβρόγλου αναμόρφωσε την εγκύκλιο με την εξής πρόταση:

  • «Αποχαρακτηρίζεται η ώρα παροχής των σχολικών γευμάτων στους μαθητές ως διδακτική ώρα ….εκτός κι αν πρόκειται για …ολοήμερα σχολεία στα  οποία εντάσσεται στις διδακτικές ώρες»!

Με απλά λόγια, στον κατ’ εξοχήν χώρο παροχής των σχολικών γευμάτων, στα ολοήμερα σχολεία, η «επίβλεψη σχολικών γευμάτων» θα προσμετρούσε ως διδακτική ώρα!

  • Οι εκπρόσωποι των θεσμών εντόπισαν την …λεπτομέρεια,  φυσικά επέμειναν, τελικά διεγράφη και αυτή η διάταξη.

Ξαναγράφτηκε η εγκύκλιος Γαβρόγλου προς τα σχολεία και ορίζει ότι τα γεύματα θα παραδίδονται στα σχολεία εντός του χρονικού διαστήματος 11:00 π.μ. -12:45 μ.μ.

Ο ανάδοχος υποχρεούται να αφήσει τις μερίδες των γευμάτων σε θερμοθαλάμους, τους οποίους θα παραλαμβάνει την επομένη σχολική ήμερα. Σε κάθε σχολείο που συμμετέχει στο πρόγραμμα, είναι απαραίτητη η σύσταση τριμελούς Επιτροπής Παραλαβής Γευμάτων. Πρόεδρος της Επιτροπής αναλαμβάνει ο Διευθυντής/Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας, ενώ τις άλλες δυο θέσεις καταλαμβάνουν ο Υποδιευθυντής και ένας εκπαιδευτικός.

Η εγκύκλιος απαιτεί από τους δασκάλους που συμμετέχουν σε σχολικές επιτροπές να παραλαμβάνουν το φαγητό, να ελέγχουν τη θερμοκρασία του και να βεβαιώνουν ότι είναι καλό, δοκιμάζοντάς το.

Προφανώς οι συνδικαλιστές αντέδρασαν, προτρέποντας τους συνάδελφους τους να μη συμμετάσχουν στις συγκεκριμένες επιτροπές .

Μετά οι συνδικαλιστές θυμήθηκαν πως η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων δεν διαθέτει χώρο εστιατορίου. Φυσικά όλοι μαζί διαπιστώνουν ότι στα σχολεία δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό τραπεζοκόμοι, καθαριστές/τριες που θα αναλάβει την απαραίτητη προετοιμασία και καθαριότητα των χώρων και την παροχή των γευμάτων.

Όλα αυτά όμως αναμένεται να επιλυθούν και να διορθωθούν από τον ερχόμενο Αύγουστο όταν η χώρα θα βγει από τα Μνημόνια και οι προσλήψεις –και- στην Παιδεία θα γίνονται χωρίς τον έλεγχο των δανειστών….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*