Νίκος Μοσχάτος: Μια έμπρακτη παρακαταθήκη στους ανθρώπους μας το ΤΕΑ

Ο Νικόλας Μοσχάτος μιλά για τη δημιουργία του ΤΕΑ Accenture και την πορεία του την πρώτη πενταετία

Επιμέλεια: Χρήστος Κώνστας

Το 2017, η Accenture δημιούργησε ένα από τα πρώτα ιδιωτικά ΤΕΑ στην Ελλάδα, με περίπου 100 συμμετέχοντες και 200 χιλ. ευρώ αρχικά κεφάλαια. Σήμερα, οι συμμετέχοντες έχουν τριπλασιαστεί, αλλά τα κεφάλαια έχουν ήδη πολλαπλασιαστεί, προσεγγίζοντας τα 8 εκατ. ευρώ. 

Η Accenture είναι ηγέτιδα εταιρεία διεθνώς, με παρουσία σε όλο τον κόσμο, και μία από τις εταιρείες του Fortune 100. Παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στους τομείς στρατηγικής και συμβουλευτικής, διαδραστικών υπηρεσιών, τεχνολογίας και επιχειρησιακών λειτουργιών. 

Όπως παρατηρεί ο Νικόλας Μοσχάτος, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων της Accenture Ελλάδας και Βουλγαρίας: «Δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια και απασχολούμε περισσότερα από 1.100 στελέχη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο, επενδύουμε διαρκώς στους εργαζομένους μας, αναγνωρίζοντας την αξία τους ως βασικού παράγοντα επιτυχίας και διαφοροποίησής μας στην αγορά». 

Στο πλαίσιο αυτό: «Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα από τα πρώτα ιδιωτικά ΤΕΑ στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2017» θυμάται ο κ. Μοσχάτος. «Το έναυσμα είχε δοθεί, ένα-δύο χρόνια πριν, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας μας, Κυριάκο Σαμπατακάκη, ο οποίος είχε τη διορατικότητα, από τότε, να μιλήσει στη διοικητική μας ομάδα για την αξία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). 

Και η αλήθεια είναι ότι «αρχικά, δυσκολευτήκαμε κι εμείς να αντιληφθούμε πλήρως τη δυναμική του νέου αυτού σχήματος» συνεχίζει ο κ. Μοσχάτος. «Παρ’ όλα αυτά, κινηθήκαμε γρήγορα και ιδρύσαμε το ΤΕΑ της Accenture, το οποίο αποτελεί ένα δομημένο όχημα μακράς αποταμίευσης, με σκοπό τη χορήγηση επαγγελματικής ασφαλιστικής προστασίας πέραν της παρεχόμενης από την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση και συγκεκριμένα τη συνταξιοδοτική παροχή με τη μορφή εφάπαξ. 

«Θέλαμε να δώσουμε μια συνταξιοδοτική επιλογή στους εργαζομένους και μια ασφάλεια ότι θα υπάρχει ένα επαρκές ποσό για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους».

Ουσιαστικά, θέλουμε ως Accenture να δώσουμε μια στιβαρή συνταξιοδοτική επιλογή στους εργαζομένους μας, υποστηρίζοντας ενεργά όλα τα στάδια του κύκλου ζωής τους και αναπτύσσοντας παράλληλα ένα πλέγμα ασφάλειας και προόδου τόσο στην εργασιακή όσο και στην οικογενειακή τους ζωή». 

iw? Ποιο είναι το όραμα και οι φιλοδοξίες σας μέσω του ΤΕΑ Accenture;

απ. Όραμά μας είναι το ΤΕΑ να ενισχύσει την αποταμιευτική συνείδηση των εργαζομένων μας, αποτελώντας μια έμπρακτη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, καθώς εξασφαλίζει ένα ασφαλέστερο συνταξιοδοτικό μέλλον. Ταυτόχρονα, είναι σαφής η πρόθεσή μας να ενισχύσουμε μια κουλτούρα υψηλής δέσμευσης και αφοσίωσης, ενισχύοντας τις εταιρικές αξίες της εμπιστοσύνης, της διαφάνειας και της καινοτομίας. 

Με βάση τα παραπάνω, επιτυγχάνουμε τη διατήρηση των στελεχών μας και την προσέλκυση νέων συναδέλφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελώντας έναν εργοδότη πρώτης επιλογής στον τομέα μας. 

Πρόσθετα, το ΤΕΑ Accenture είναι για εμάς ένα όχημα αναγνώρισης της συνεισφοράς και προσήλωσης των εργαζομένων μας στους εταιρικούς στόχους και την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.

iw? Ποια είναι τα πρακτικά οφέλη για τους εργαζομένους σας;

απ. Τα μέλη μας απολαμβάνουν ένα αποταμιευτικό σύστημα με βελτιωμένο φορολογικό καθεστώς σε επίπεδο εισφορών και παροχών. Τα ποσά της αποταμίευσης επενδύονται από έμπειρη διαχειριστική ομάδα, στοχεύοντας στη μέγιστη δυνατή απόδοση σε βάθος χρόνου, ενώ το λειτουργικό κόστος επιβαρύνει αποκλειστικά την εταιρεία. 

Μάλιστα, πιστεύοντας ένθερμα στον θεσμό, καταβάλλουμε εργοδοτικές τακτικές εισφορές στα ανώτερα στελέχη μας ενώ παράλληλα κάθε μέλος έχει τη δυνατότητα καταβολής εθελοντικών εισφορών, με δυνατότητα αλλαγής της αποταμιευτικής του στρατηγικής δύο φορές τον χρόνο, καθώς και τη δυνατότητα καταβολής έκτακτων εισφορών. 

Παράλληλα, προσανατολιζόμαστε στην παροχή εργοδοτικών εισφορών σε όλους τους εργαζομένους μας στο προσεχές μέλλον, θέλοντας να καλλιεργήσουμε την αποταμιευτική τους συνείδηση –ειδικά στους νεότερους συναδέλφους μας– και να ενισχύσουμε περαιτέρω το αίσθημα ασφάλειας για το μέλλον. 

Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι η συμμετοχή στο ΤΕΑ αποτελεί παράλληλα και πράξη προσωπικής ευθύνης του εκάστοτε εργαζομένου. Δηλαδή, πέρα από τις εισφορές του εργοδότη, οι εργαζόμενοι μπορούν να συσσωρεύσουν και οι ίδιοι κεφάλαιο στο Ταμείο. 

Ένα κεφάλαιο το οποίο αξίζει να σημειώσουμε ότι μπορούν να το μεταφέρουν και σε άλλα ΤΕΑ, σε περίπτωση μετακίνησής τους σε άλλο εργοδότη. Όταν, λοιπόν, έρθει η ώρα της εκταμίευσης, σύμφωνα τουλάχιστον με το παρόν φορολογικό καθεστώς, η εφάπαξ παροχή που θα εκκαθαριστεί δεν φορολογείται, γεγονός το οποίο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλα αποταμιευτικά οχήματα.

iw? Πώς κινηθήκατε για την προσέλκυση των συναδέλφων σας στο ΤΕΑ και ποια είναι τα βασικά εργαλεία και τα κίνητρα που προσφέρετε;

απ. Για την προσέλκυση μελών σχεδιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εσωτερικής επικοινωνίας καθώς και ένα υπολογιστικό μοντέλο/εργαλείο ανάλυσης αποταμιευτικού οφέλους, βάσει του ποσοστού εισφορών που προτίθεται κάποιος να επενδύσει.

 Για τα εγγεγραμμένα μέλη η εταιρεία παρέχει επίσης μια πρωτοποριακή online εφαρμογή, μέσω της οποίας τα μέλη έχουν άμεση εξατομικευμένη ενημέρωση για τις κινήσεις και την αξία των συσσωρευμένων εισφορών τους καθώς και πρόβλεψη για το ύψος των χρηματικών διαθεσίμων τους κατά τη συνταξιοδότηση. Μπορούν, επίσης, να αιτηθούν αλλαγές στο ύψος των εισφορών τους, να ενημερώσουν τα στοιχεία του μητρώου τους ή να κάνουν αίτηση καταβολής παροχής. 

Τέλος, οι όποιες εργοδοτικές εισφορές μελών που αποχωρούν από την εταιρεία και δεν έχουν θεμελιώσει όλα τα δικαιώματα εργοδοτικών εισφορών δεν επιστρέφονται στην εταιρεία, αλλά αναδιανέμονται στα υπόλοιπα ενεργά μέλη του ΤΕΑ της Accenture.

iw? Ποια είναι η αποδοχή του Ταμείου μέχρι στιγμής και ποια τα αποτελέσματα;

απ. Το 2017, ξεκινήσαμε ως ένα μικρό σχετικά ΤΕΑ, με πληθυσμό περίπου 100 ατόμων. Πλέον, όμως, αριθμούμε 290 συναδέλφους, δηλαδή χοντρικά το 30% των εργαζομένων μας, ενώ τα αρχικά κεφάλαια από 200 χιλ. ευρώ προσεγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι αποδόσεις σε ετήσια βάση –ακόμα και τα τελευταία δύο χρόνια εν μέσω πανδημίας– ήταν εντυπωσιακές, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συγκροτημένη προσέγγιση της Διοίκησης και το πρακτικό ασφαλιστικό όφελος για τα μέλη μας.

iw? Ποιες είναι οι προκλήσεις που βλέπετε συνολικά για τον θεσμό των ΤΕΑ;

απ. Καταρχάς, θεωρώ ότι υπάρχει μια συνολικότερη πρόκληση, που συνδέεται με την έλλειψη συνταξιοδοτικής κουλτούρας. Σε εμάς ο μέρος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι τα 32 έτη. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά δύσκολο να πείσουμε έναν νέο συνάδελφο, που τώρα ξεκινάει την καριέρα του, να ξεκινήσει να αποταμιεύει για το μέλλον. 

Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερα και νωρίτερα, προωθούμε ήδη αλλαγές στο καταστατικό μας, προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοί μας να μπουν στο Ταμείο, με την εταιρεία να συνδράμει οικονομικά στην κατεύθυνση αυτή. 

Από εκεί και πέρα, ένα γενικότερο θέμα είναι η γραφειοκρατία, οι χρονοβόρες διαδικασίες και οι καθυστερήσεις για τυχόν αλλαγές/τροποποιήσεις που ζητούν τα διάφορα ΤΕΑ. 

Πρόσθετα, σύμφωνα άλλωστε με την επίσημη θέση του ΕΛΕΤΕΑ, είναι σημαντικό να επιτρέψουμε σε μικρότερα σχήματα (π.χ. 30-40 ατόμων) να δημιουργήσουν Ταμεία, καταργώντας πρακτικά το πλαφόν που υπάρχει, καθώς είναι προτιμότερο να έχουμε περισσότερα Ταμεία. 

Προσωπικά, κατανοώ το θέμα των εξόδων, αλλά υπάρχουν επιχειρήσεις, όπως η δική μας, που μπορούν και θέλουν να καλύψουν αυτά τα έξοδα.

 Επίσης, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και σταθερότητα στην ευρύτερη προσέγγιση για τα ΤΕΑ. Συχνά, αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερες αντιστάσεις από τους συναδέλφους να μπουν στο πρόγραμμα, λόγω μιας αβεβαιότητας (τι θα γίνει/ισχύει αύριο;), όπου εκεί, αντικειμενικά, δεν έχουμε ξεκάθαρη απάντηση. 

Τέλος, είναι σημαντικό να υπάρχει σχετική ευελιξία, ούτως ώστε οι συμμετέχοντες στα ΤΕΑ να μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να αντλήσουν άμεσα μέρος ή το σύνολο των κεφαλαίων τους, ενδεικτικά, για σοβαρούς λόγους υγείας ή για άλλες έκτακτες περιστάσεις. 

Συνοψίζοντας, πέρα από τις υπάρχουσες προκλήσεις, για εμάς ο θεσμός των ΤΕΑ είναι εξαιρετικά σημαντικός και, προσωπικά, προσκαλώ κι άλλους οργανισμούς να ιδρύσουν ΤΕΑ για τους εργαζομένους τους, δεδομένου του ότι αποτελεί μια πρωτοβουλία κοινωνικής ευθύνης με ισχυρό ESG αποτύπωμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*