«Πράσινο φως» σε νέα φαρμακεία

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Νόμος του Υπουργείου Δικαιοσύνης που συμπεριλαμβάνει τη νομοθετική ρύθμιση για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. Με αυτό τον τρόπο «ξεκλειδώνεται» η διαδικασία για τη χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείων.
Η ρύθμιση καλύπτει το νομοθετικό κενό που δημιουργήθηκε μετά την ακύρωση της εφαρμοστικής ΚΥΑ του νόμου 4336/2015 από το ΣτΕ και περιγράφει διαδικασίες μεταβατικού χαρακτήρα για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Όπως, λοιπόν, εξηγούν νομικοί, μετά την ψήφιση και δημοσίευση του νόμου η διαδικασία χορήγησης νέων αδειών ενεργοποιείται, αλλά μόνο για φαρμακοποιούς και κατά παρέκκλιση των πληθυσμιακών κριτηρίων, με σκοπό τη συστέγαση με ήδη λειτουργούντα φαρμακεία.
Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, οι άδειες θα χορηγούνται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Περιφερειάρχη μόνο στην περίπτωση νέας άδειας σε δήμους ή σε τοπικές ή δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, έως 1.000 κατοίκους. «Συνεπώς» αναφέρει «μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος θα αναρτώνται από τις Περιφέρειες της χώρας μόνο οι κενές θέσεις για τις εδαφικές οντότητες με πληθυσμό μέχρι 1.000 κατοίκους».
Ακόμη, εφεξής επιτρέπονται εκ νέου οι συστεγάσεις μεταξύ των φαρμακοποιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*