Deloitte Human Capital Trends 2016 – Οι τάσεις στο ελληνικό HR το 2016

Του Γιώργου Καλούμενου

Εκδήλωση διοργάνωσε η Deloitte για την παρουσίαση των ελληνικών ευρημάτων της έρευνας «Οι τάσεις στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού» (Human Capital Trends 2016).

Σύμφωνα με αυτά, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως οι τρεις πιο σημαντικές τάσεις που θα απασχολήσουν τα στελέχη του ανθρώπινου δυναμικού το 2016 είναι:

  1. Ο ανασχεδιασμός της οργανωσιακής δομής με το 92% των ερωτηθέντων παγκοσμίως να το θεωρούν πολύ σημαντικό ζήτημα και το 95% στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η Deloitte, oι εταιρείες εξετάζουν προσεκτικά και διορθώνουν την οργανωσιακή τους δομή, απομακρύνονται από τα ιεραρχικά, λειτουργικά επιχειρησιακά μοντέλα και στρέφονται προς διαλειτουργικά δίκτυα ομάδων σε μια προσπάθεια να γίνουν πιο ευέλικτες να συνεργάζονται καλύτερα και να θέτουν στο επίκεντρο τον πελάτη.

  1. Η επένδυση στην ανάπτυξη ηγεσίας με το 89% των ερωτηθέντων να το αξιολογεί ως πολύ σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως και το 93% στην Ελλάδα. H παραδοσιακή πυραμίδα διοίκησης δεν παράγει ηγέτες αρκετά γρήγορα. Για να ανταποκριθούν σε αυτό το ζήτημα, η μεγάλη πλειονότητα των στελεχών δηλώνει ότι η ενδυνάμωση, η αναδιαμόρφωση και η βελτίωση της ηγεσίας του οργανισμού αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για τον ερχόμενο χρόνο.
  2. Η πρόκληση της εταιρικής κουλτούρας την οποία ξεχωρίζει το 86% των ερωτηθέντων παγκοσμίως ως πολύ σημαντική και το 89% στην Ελλάδα. Η εταιρική κουλτούρα, η οποία δεν είναι άλλο από το «πώς δουλεύουν εδώ τα πράγματα», όταν εναρμονίζεται με τις αξίες της εταιρείας, προσελκύει δυναμικό το οποίο μοιράζεται τις ίδιες αυτές αξίες και κατ’ επέκταση βοηθά τις εταιρείες να κινητοποιούν τους ανθρώπους τους και έτσι καταφέρνουν να τους εμπνέουν δέσμευση και να τους διατηρούν.

Ο κ. Πέτρος Μίχος μίλησε και για τα πεδία στα οποία οι ομάδες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού παρουσιάζουν περιορισμένη ετοιμότητα διαχείρισης (operational readiness gaps) όπως αυτά προκύπτουν από τη διαφορά ετοιμότητας και σπουδαιότητας που δήλωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα.

Στην Ελλάδα μεγαλύτερη αδυναμία παρουσιάζεται στο επονομαζόμενο «Digital HR», ζήτημα το οποίο το 70% των ελληνικών εταιρειών θεωρεί πολύ σημαντικό, αλλά μόλις το 19% δηλώνει έτοιμο να το αντιμετωπίσει. Η αλλαγή των προγραμμάτων ηγεσίας, ενώ είναι το 2ο πιο σημαντικό ζήτημα για το 93% των Ελλήνων επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού, μόνο οι μισές εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να το προωθήσουν. Στην 3η θέση των αδυναμιών βάσει των απαντήσεων των Ελλήνων ερωτηθέντων βρίσκονται οι υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων με θέμα τους ανθρώπους δεδομένου ότι το 77% τις θεωρεί πολύ σημαντικές, αλλά μόλις μία στις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις δηλώνουν έτοιμες για αυτές.

Εστιάζοντας σε συγκεκριμένα ζητήματα όπου τα στελέχη ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή, η κ. Ιωάννα Τσίτουρα, CHRO στη Wind, μίλησε για τις Οργανωσιακές δομές και τον τρόπο με τον οποίο μετασχηματίζονται. Εξήγησε πώς η Wind ευθυγραμμίζοντας τις οργανωσιακές ικανότητες με την εταιρική στρατηγική της κατάφερε να τις αναδείξει ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης.

Ο κ. Νίκος Δρανδάκης, CEO στην Taxibeat μίλησε για την ανάγκη των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού να σκεφθούν δυναμικά και δημιουργικά για τη διαχείριση έκτακτου προσωπικού, εξωτερικών συνεργατών, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες επείγουσες ανάγκες ανθρώπινου δυναμικού.

Παρουσίασε την περίπτωση της Taxibeat, η οποία διαχειρίζεται πολυπληθή δίκτυα οδηγών ταξί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα οποία παίζουν ρόλο τόσο συνεργάτη όσο και «παρεχόμενης υπηρεσίας» για την εταιρεία. Οι προκλήσεις προσέλκυσης, εκπαίδευσης, διατήρησης και συνεχούς αξιολόγησης αυτού του ιδιαίτερου δυναμικού εξωτερικών συνεργατών μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην επιχείρηση αλλά ταυτόχρονα σε έναν ολόκληρο τον κλάδο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*