Αυτή είναι η Επιτροπή Παρακολούθησης της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής Δαπάνης

Δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση του Ανδρέα Ξανθού για τη σύσταση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής Δαπάνης και του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back). Πρόεδρος της πενταμελούς Επιτροπής ορίζεται ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Θεόδωρος Κοματάς, με αναπληρωτή τον κ. Στέργιο Ποραβό, ενώ η πρώτη συνεδρίασή της θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου.

Στην επιτροπή συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ. Αντικείμενο της Επιτροπής είναι η παρακολούθηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης σε μηνιαία βάση, ο εντοπισμός των ενδεχόμενων προβλημάτων και δυσλειτουργιών, καθώς και η διατύπωση προτάσεων για τη λήψη διορθωτικών μέτρων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, θα επιδιώκει και την προώθηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών για τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Καθώς η δαπάνη παρακολουθείται μηνιαίως, η επιτροπή θα παραδίδει το πόρισμά της στον υπουργό Υγείας στο τέλος κάθε μήνα. «Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ένας μηχανισμός επιτήρησης και ελέγχου τόσο της ζήτησης νοσοκομειακών φαρμάκων όσο και της διακύμανσης της δαπάνης, με στόχο να διασφαλιστεί η επάρκεια των αναγκαίων φαρμάκων (ειδικά των ακριβών σκευασμάτων) και η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, περιορίζοντας όσο είναι δυνατόν την αναγκαιότητα του claw back», τονίζει το Υπουργείο.

Τα μέλη της επιτροπής

1. ΚΟΜΑΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρωτή τον ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών του Υπουργείου Υγείας.
2. ΛΙΤΣΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φαρμάκων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με αναπληρώτρια την ΚΑΝΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων της Διεύθυνσης Φαρμάκων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
3. ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ ΗΛΙΑΣ, Β΄ Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, με αναπληρωτή τον ΨΥΧΟΓΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ, Προϊστάμενο του Τμήματος Συλλογής, Επεξεργασίας και Τεκμηρίωσης Οικονομικών Στοιχείων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
4. ΠΟΡΑΒΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ, Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, με αναπληρώτρια την ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, Σύμβουλο του Υπουργού Υγείας.
5. ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Νοσοκομειακή Φαρμακοποιός – Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), με αναπληρώτρια την ΚΟΝΤΟΜΙΧΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, Διευθύντρια Φαρμακοποιό Ε.Σ.Υ. στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «ΆΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ».

Υ.Α. Επιτροπή Νοσοκομειακής Δαπάνης

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*