Νέα γκάφα με τις τιμές των φαρμάκων

«Καταραμένες» φαίνεται πως είναι οι νέες τιμές στα φάρμακα. Μετά τα λάθη κατά την τιμολόγηση, τα λάθη στον υπολογισμό των νέων ΦΠΑ, τα λάθη στη θετική λίστα, τώρα εντοπίστηκαν λάθη και στην ανάρτηση τους στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τα τελευταία, μάλιστα, ήταν και τα πιο σοβαρά, αφού θα καλούνταν να τα πληρώσουν οι ίδιοι οι ασθενείς.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις τιμές των φαρμάκων και επομένως στη συμμετοχή των ασθενών. «Ένοχος»; Η ΗΔΙΚΑ και, για την ακρίβεια, υπήρξε λάθος κατά την καταχώρηση δεδομένων στο σύστημα.

Όπως είχε γράψει το Virus χθες (εδώ), ημέρα δημοσίευσης της Θετικής Λίστας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ανέβηκαν και τα σχετικά νέα αρχεία στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Βάσει της επίσημης ενημέρωσης από την ΗΔΙΚΑ, το πρόβλημα υπήρξε σε ένα από τα τρία αρχεία που «διαβάζει» το πρόγραμμα υπολογισμού της τιμής αποζημίωσης των φαρμάκων, που είναι:
· το αρχείο του δελτίου τιμών των φαρμάκων
· το αρχείο της Θετικής Λίστας και
· το αρχείο του όγκου πωλήσεων των φαρμάκων σε αξία του τελευταίου εξαμήνου, βάσει της λιανικής τιμής τους.

Συγκεκριμένα, στο κομμάτι που αφορά το 3ο αρχείο, φορτώθηκαν, αντί των όγκων πωλήσεων των φαρμάκων σε αξία, οι όγκοι των πωλήσεων των φαρμάκων σε τεμάχια. Και οι τιμές εκτινάχθηκαν και μαζί τους και οι συμμετοχές των ασθενών!

Μόλις διαπιστώθηκε το λάθος, η ΗΔΙΚΑ υπολόγισε εκ νέου τις σωστές τιμές αποζημίωσης των φαρμάκων και επανεκκίνησε τη διαδικασία ενημέρωσης της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Βέβαια, χρειάζεται κάποια διαδικασία και έτσι οι νέες τιμές αναμένεται να έχουν ανέβει αύριο το πρωί στις 8:00, «ώστε να προλάβουν να ενημερώσουν τις εφαρμογές τους οι κατασκευαστές λογισμικού φαρμακείων», όπως αναφέρει η Αριστοτέλους.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*