Eurogroup: Η τρόικα αξιολογεί το ασφαλιστικό

 

Ανοίγουν τα χαρτιά τους σήμερα οι θεσμοί για το ασφαλιστικό και τα άλλα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ζητήσει επιτάχυνση των διαδικασιών της διαπραγμάτευσης, με άμεση επιστροφή των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα.

Η συζήτηση στο Eurogroup για την Ελλάδα θα γίνει στη βάση της ενδιάμεσης έκθεσης που θα καταθέσουν οι θεσμοί. Η κυβέρνηση αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την τοποθέτησή τους, ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν περιθώρια, έστω με ορισμένες τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο, να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, ώστε να διαψευσθούν και τα «μαύρα» σενάρια για παράτασή τους ακόμη και ως το καλοκαίρι.

Η ελληνική πλευρά επιμένει, πάντως, ότι το σχέδιο για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ετησίως από το 2016 από τα κονδύλια της δημόσιας δαπάνης για τις συντάξεις χωρίς περικοπές στις κύριες συντάξεις είναι απολύτως συμβατό με τις κατευθύνσεις της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού με τους δανειστές, βάσει της οποίας είναι στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει για το μείγμα των μέτρων, με τα οποία θα επιτευχθεί η σκοπούμενη εξοικονόμηση.

Από τη μέχρι τώρα στάση που έχουν κρατήσει, όμως, οι θεσμοί και αναμένεται να επιβεβαιωθεί με την ενδιάμεση έκθεσή τους προς το Eurogroup, διαφαίνεται ότι δεν βρίσκουν συμβατή την προτεινόμενη από την Αθήνα αύξηση των εισφορών κατά 1,5% με τους στόχους του προγράμματος για επιτάχυνση της ανάπτυξης και περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και της «μαύρης» εργασίας.

Πέραν του ασφαλιστικού, εξάλλου, οι θεσμοί αναμένεται να αποκαλύψουν σήμερα τις εκτιμήσεις τους για το δημοσιονομικό κενό έως και το 2018 και για τα πρόσθετα μέτρα που ενδεχομένως θα χρειασθούν, όπως και τις θέσεις τους για τη συζήτηση που θα γίνει σχετικά με το υπό ίδρυση νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*