Aegon: Στο 160% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βάσει Solvency II

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι αγορές τον στρατηγικό σχεδιασμό της ολλανδικής Aegon, η οποία έγινε μια από τις πρώτες ασφαλιστικές εταιρείες της Ευρώπης που ανακοίνωσε τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας βάσει Solvency II, βάσει των νέων κανόνων που τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου.

 

Η Aegon ανακοίνωσε ότι ο δείκτης Solvency Capital Ratio διαμορφώθηκε στο 160%, στο ανώτερο μέρος του εύρους διακύμανσης 140-170% που είχε προαναγγείλει τον Ιούνιο, αλλά σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 242% που ανακοίνωσε η μεγάλη ανταγωνίστρια στην Ολλανδία, ΝΝ.

 

Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην δέσμευση της Aegon να προχωρήσει σε επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους 400 εκατ. ευρώ και στην προαναγγελία για αύξηση του μερίσματος για τη χρήση του 2015 κατά 9%. Η εταιρεία εξήγγειλε επίσης πρωτοβουλίες για περικοπή του κόστους κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως, με στόχο να διαμορφωθεί ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων στο 10% έως το 2018. Σημειώνεται ότι η Aegon είχε θέσει αυτόν τον στόχο για το 2015, αλλά δεν κατόρθωσε να τον επιτύχει.

 

Στο πλαίσιο της επανεξέτασης της στρατηγικής της, η Aegon ανακοίνωσε ακόμα ότι θα εστιάσει στις δραστηριότητες με σταθερή παραγωγή προμηθειών, όπως η διαχείριση ενεργητικού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης δραστηριοτήτων που θεωρεί “δευτερευούσης σημασίας” (non core), όπως τον βραχίονα προσόδων (annuity book) στη Μεγάλη Βρετανία και τον κλάδο γενικών ασφαλειών στην Ολλανδία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*