Δράμα: Σοβαρές ελλείψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη

Όπως σε όλα τα Κέντρα Υγείας, έτσι και στο Παρανέστι, τα προβλήματα είναι καθημερινά και δυσεπίλυτα μετά τη λειτουργική διασύνδεσή τους με τις Περιφέρειες, έτσι που η εξασφάλιση φαρμάκων, υλικών και άλλων αναλωσίμων όπως χαρτικής ύλης, πετρελαίου θέρμανσης κ.ο.κ. να αποτελεί ζητούμενο σε ημερήσια βάση.

«Τα φάρμακα είναι είδος πολυτελείας και σε πλήρη ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η καθημερινή αντιμετώπιση των προσερχόμενων περιστατικών»καταγγέλλει χαρακτηριστικά για το ΚΥ Παρανεστίου, ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ Ν. Θεσσαλονίκης. Όπως λέει, η σχετική παραγγελία έχει γίνει από τις αρχές Νοεμβρίου στην αρμόδια υπηρεσία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει απάντηση. Οι ανάγκες αυτή τη στιγμή έχουν καλυφθεί για λίγες ημέρες από έναν ομογενή από τη Γερμανία, ο οποίος ευαισθητοποιήθηκε από την χαοτική εικόνα που αντίκρυσε όταν επισκέφθηκε το ΚΥ.

Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ αναφέρει, επίσης, ότι από την αρχή του χειμώνα μέχρι σήμερα τα καλοριφέρ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης πετρελαίου, ενώ το θερμόμετρο δείχνει μόνιμα υπό το μηδέν, καταγγέλλοντας την εκκωφαντική απουσία της Πολιτείας.

Τις ελλείψεις σε διαφόρων τύπων αναλώσιμα και φάρμακα, αναγνωρίζει ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Ευστράτιος Πλωμαρίτης, ο οποίος ωστόσο διαψεύδει κατηγορηματικά ότι το ΚΥ Παρανεστίου δεν έχει θέρμανση.

«Οι ελλείψεις είναι συχνές αλλά όχι τόσο σε φάρμακα όσο σε αντιδραστήρια, σε χαρτί συνταγογράφησης, σε πετρέλαιο» αναφέρει ο Διοικητής μιλώντας στο Virus.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει πρόγραμμα προμηθειών για τα κέντρα υγείας και προσπαθούμε με εξωσυμβατικές διαδικασίες να τα τροφοδοτούμε. Είναι όμως δύσκολο, γιατί δεν υπάρχουν προσφορές για τόσο μικρές ποσότητες και για τόσο μεγάλες αποστάσεις. Αυτό δεν είναι άλλοθι για εμάς. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση όσο καλύτερα μπορούμε» συνεχίζει.

Και καταλήγει «Συνδράμουν οφείλω να πω και τα νοσοκομεία χωρίς να έχουν την υποχρέωση. Για παράδειγμα σε κάποια κέντρα υγείας στην αρχή του χειμώνα βάλαμε πετρέλαιο από νοσοκομεία. Σήμερα όμως που μιλάμε έχουν όλα τα κέντρα υγείας πετρέλαιο».

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*