Επαγγελματικά Ταμεία και ατομικοί λογαριασμοί οι προτάσεις της ΕΑΕΕ στην «Εθνική Σύνταξη»

 

[starbox]

Την λειτουργία των Επαγγελματικών Ταμείων και την δημιουργία Ατομικών Λογαριασμών προτείνει η ελληνική ασφαλιστική αγορά προς τον κ. Κατρούγκαλο ως συμπλήρωμα στην Εθνική Σύνταξη.

Οι εξαγγελίες από τον υπουργό Κατρούγκαλο για νέους τρόπους επαναπροσδιορισμού των συντάξεων (νέα ποσοστά αναπλήρωσης ανάλογα με το ύψος των συντάξεων) και η δημιουργία της Εθνικής Σύνταξης είναι ένα σκληρό αίτημα των καιρών.

Το Ασφαλιστικό είναι διαλυμένο και δεν μπορεί να αποδώσει με τους υπάρχοντες όρους για διάστημα μεγαλύτερο των 1-2 ετών.  Για την ιδιωτική ασφάλιση , η εξέλιξη αποτελεί ένα θετικό μεν σημάδι , απρόσιτο δε. Εάν μειωθεί (και λόγω φορολογίας) το διαθέσιμο εισόδημα, η αγορά συμπληρωματικής σύνταξης θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για τον μέσο ασφαλισμένο.

Αυτό που χρειάζεται η ασφαλιστική αγορά είναι αφ’ ενός να δημιουργηθεί η κουλτούρα κοινοπραξιών και αφ’ ετέρου να προσηλωθεί στις Επαγγελματικές Συντάξεις και στους ατομικούς λογαριασμούς.

Βέβαια θα χρειαστούν να γίνουν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ για την πρόσληψη υπαλλήλων και τεχνολογίας αλλά εδώ θα δοκιμαστούν οι εκάστοτε διακηρύξεις των ασφαλιστικών εταιρειών.  Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εταιρείες μπορούν να λειτουργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και να επενδύσουν περίπου 1,5 δις. Ευρώ για να φτιάξουν τις ανάλογες υποδομές και να ενισχύσουν τις υποδομές τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*