Insurance Europe: Νέοι κανόνες προστασίας δεδομένων αυξάνουν το κόστος της ασφάλισης

Το κόστος των ασφαλίστρων στην Ευρώπη ενδέχεται να αυξηθεί, σε περίπτωση που η ΕΕ δεν κάνει σημαντικές αλλαγές σε ένα σύνολο κανόνων για την προστασία των δεδομένων που εξετάζει επί του παρόντος, σύμφωνα με την Ιnsurance Europe, το Ευρωπαϊκή ομοσπονδία ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών.

«Η ευρωπαϊκή ασφαλιστική βιομηχανία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της νομοθεσίας που προστατεύει την ιδιωτική ζωή των λαών» επεσήμανε ο William Vidonja, επικεφαλής του τμήματος Ενιαίας Αγοράς και Κοινωνικών Yποθέσεων της Ιnsurance Europe.

Ο τρόπος με τον οποίο σήμερα «διατυπώνονται» οι προτεινόμενοι κανόνες μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες της απαίτησης να απομακρυνθούν τα προσωπικά τους δεδομένα από τις βάσεις δεδομένων των ασφαλιστών. Από την εξέλιξη αυτή, μπορεί να προκύψουν πολλές αρνητικές συνέπειες για την ασφαλιστική αγορά, η οποία τελικά θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε υψηλότερες τιμές για τους ανθρώπους που αγοράζουν προϊόντα ασφάλισης.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες

Πρώτον, από την εξέλιξη αυτή, δυσκολίες στη καταπολέμηση της απάτης θα αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστές επειδή δεν θα είναι πλέον σε θέση να επεξεργάζονται τα δεδομένα που απαιτούνται για τον εντοπισμό των απατεώνων. Ως αποτέλεσμα, το κόστος της απάτης – που ήδη αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του συνόλου των ασφαλιστικών απαιτήσεων στην Ευρώπη – θα συνεχίσει να αυξάνεται και να μετακυλίεται στους νόμιμα ασφαλισμένους.

Δεύτερον, θα υπάρξει διακοπή των ασφαλιστών από την εκτέλεση των συμβατικών τους υποχρεώσεων έναντι των αντισυμβαλλομένων που ζητούν για τα δεδομένα τους να διαγραφούν, επειδή ο ασφαλιστής δεν θα είναι πλέον σε θέση να επεξεργάζεται τα δεδομένα που χρειάζονται για να χειριστεί τις ασφαλιστικές αξιώσεις και να καταβάλει αποζημίωση.

Και τρίτον, οι ασφαλιστές θα υφίστανται παρεμπόδιση όσον αφορά τη συμμόρφωση με άλλους κανονισμούς που τους υποχρεώνουν να επεξεργάζονται τα δεδομένα των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με τον William Vidonja: «Η νομοθεσία θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη ότι τα δεδομένα χρησιμοποιούνται από τους ασφαλιστές σε ουσιώδεις διαδικασίες. Προς αυτή τη κατεύθυνση, αυτό θα μπορούσε να ενισχυθεί με την παροχή δικαίου ασφάλειας για τους ασφαλιστές που πρέπει να διατηρούν και να επεξεργάζονται δεδομένα για συμβατικούς και κανονιστικούς σκοπούς, όπως και για την καταπολέμηση της απάτης. Εάν αυτό δεν συμβεί, κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε υψηλότερα ασφάλιστρα για τους νόμιμα ασφαλισμένους».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*