ΕΑΕΕ: Ενημέρωση των καταναλωτών για το νέο πλαίσιο στην ασφάλιση αυτοκινήτου

Μήνυμα  στην κοινή γνώμη απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Α. Σαρρηγεωργίου για το νέο πλαίσιο που ισχύει στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτου. Στόχος είναι να εφαρμοστούν χωρίς προβλήματα οι νέοι κανόνες και να μην ενταθεί το πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων, που θα δημιουργήσει προβλήματα στους ιδιοκτήτες οχημάτων και την ασφαλιστική αγορά.

Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε σήμερα η ΕΑΕΕ για τους καταναλωτές,  ο  κ. Α. Σαρρηγεωργίου, μίλησε για το νέο νόμο που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Μαΐου επισημαίνοντας ότι  η σημαντικότερη αλλαγή που έχει επέλθει είναι πως η ασφάλιση έχει ορισμένη διάρκεια, ισχύει δηλαδή ακριβώς για το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και πως τα συμβόλαια πλέον ανανεώνονται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή του σχετικού ασφαλίστρου. Σκοπός του νέου πλαισίου είναι να είναι ασφαλείς οι συναλλαγές μεταξύ όλων των μερών, να θωρακιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και να απλοποιηθούν και να εκσυγχρονιστούν οι διαδικασίες.
Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ πρόσθεσε ότι «η ελλιπής κατανόηση των νέων ρυθμίσεων φοβόμαστε ότι θα οδηγήσει σε μη επιθυμητά αποτελέσματα για όλους μας και πρωτίστως για τους πολίτες, όπως είναι η αύξηση της κυκλοφορίας των ανασφάλιστων οχημάτων με τις γνωστές σε όλους μας δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του φαινομένου αυτού».

Τόνισε πως:

  1. Το να κυκλοφορεί κάποιος ανασφάλιστος σημαίνει ότι θα αφήσει ακάλυπτο το συνάνθρωπό του που ενδεχομένως αύριο να είναι θύμα του εάν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα. Επιπλέον, οι ανασφάλιστοι οδηγοί επιβαρύνουν οικονομικά τους συνεπείς, ασφαλισμένους οδηγούς. Εκτός των παραπάνω, ο ιδιοκτήτης ανασφάλιστου οχήματος υποβάλλει τον ίδιο του τον εαυτό σε κίνδυνο, καθώς ακόμα και λίγα λεπτά που θα κυκλοφορήσει χωρίς ασφάλισης θα επηρεάσουν όλη του ζωή αν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και πρέπει να αντιμετωπίσει τόσο το ηθικό βάρος από τον τραυματισμό ενός συνανθρώπου του που στην ουσία αφήνει χωρίς τη διασφάλιση που προβλέπει ο νόμος, όσο και τις συχνά υπέρογκες οικονομικές επιπτώσεις για τον ίδιο αλλά και τις ποινικές κυρώσεις.

 

  1. Ο νέος νόμος ουσιαστικά έρχεται για να διορθώσει δυσλειτουργίες και προβλήματα του παρελθόντος.

 

  1. Αδιαπραγμάτευτος στόχος του νόμου για την υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης οχημάτων ήταν και παραμένει η βέλτιστη προστασία ασφαλισμένων και τρίτων ζημιωθέντων.

 

  1. Οι ασφαλιστικές εταιρίες του κλάδου αυτοκινήτων συνεχίζουν να εκπληρώνουν το ρόλο τους που είναι η προστασία των θυμάτων και η οικονομική αποκατάσταση των ζημιών από τροχαία ατυχήματα. Οι αποζημιώσεις που καταβάλλει η ασφαλιστική αγορά υπερβαίνουν για τον κλάδο αυτοκινήτων τα € 700 εκ. ανά έτος.

Εν συνεχεία ο κ. Ζορμπάς, Πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων της ΕΑΕΕ παρουσίασε τις βασικές αλλαγών που έχουν επέλθει και τις οποίες πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι, και οι οποίες είναι:

– H σύμβαση της υποχρεωτικής ασφάλισης του αυτοκινήτου σας καθίσταται ρητά σύμβαση ορισμένης διάρκειας, γεγονός που σημαίνει ότι η ασφάλισή σας ισχύει για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται με ακρίβεια στο ασφαλιστήριό σας και επομένως ότι έχει συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα έναρξης και συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα λήξης.

– Aνανέωση της ασφαλιστικής σύμβασης ή σύναψη νέας ασφάλισης επιτρέπεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή από τον ασφαλισμένο του αντίστοιχου ασφαλίστρου.

Για το λόγο αυτό, ο Νόμος απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρίες να παραδίδουν ασφαλιστήρια συμβόλαια, εάν προηγουμένως δεν έχουν εισπράξει το ασφάλιστρο που αναλογεί στην παρεχόμενη κάλυψη.

– Το ασφαλιστήριό σας θα είναι από εδώ και στο εξής το έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύεται στα αστυνομικά όργανα η σύναψη της ασφάλισής. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει πάντα στο όχημά.

Το γνωστό σε όλους αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης καταργήθηκε και δεν αποτελεί πλέον αποδεικτικό της ασφάλισής σας.

– Σε περίπτωση που έχει καταβληθεί το ασφάλιστρο, αλλά δεν έχει ακόμα παραληφθεί το ασφαλιστήριό, ο Νόμος προβλέπει ότι, μέχρι να παραλάβει ο ασφαλισμένος το ασφαλιστήριό, η σύναψη της ασφάλισής θα αποδεικνύεται για τις πέντε (5) πρώτες ημέρες της κάλυψής από την απόδειξη πληρωμής του οφειλόμενου ασφαλίστρου. Επομένως, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί την απόδειξη πληρωμής του ασφαλίστρου καθώς και το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρίας που σχετίζεται με τη σύναψη της ασφάλισης του οχήματός έναντι του συγκεκριμένου ασφαλίστρου. Ενδεικτικά το έγγραφο αυτό το οποίο πρέπει να συνοδεύει την απόδειξη της πληρωμής του ασφαλίστρου, μπορεί να είναι η ειδοποίηση πληρωμής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*