Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Α. Σαρρηγεωργίου, η κα Ν. Σταυρογιάννη, Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικής Προστασίας της ΕΑΕΕ και ο κ. Ν. Μακρόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων της ΕΑΕΕ
Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Α. Σαρρηγεωργίου, η κα Ν. Σταυρογιάννη, Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικής Προστασίας της ΕΑΕΕ και ο κ. Ν. Μακρόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων της ΕΑΕΕ

ΕΑΕΕ: Εκδήλωση για την ασφάλιση νομικής προστασίας

Πάνω από 250 συμμετέχοντες παρακολούθησαν την εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με θέμα: «Ασφάλιση Νομικής Προστασίας Νέες Προκλήσεις, Νέοι Θεσμοί», που πραγματοποιήθηκε χτες.

Εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιριών, ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και συνεργάτες ενημερώθηκαν για τη χρησιμότητα της Ασφάλισης Νομικής Προστασίας για το σύγχρονο πολίτη καθώς και για το νέο θεσμό της επίλυσης νομικών διαφορών, τη διαμεσολάβηση.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου απέστειλε γραπτό χαιρετισμό στον οποίο τόνισε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες, με τις υπηρεσίες που προσφέρουν και την τεχνογνωσία που έχουν αναπτύξει, συμβάλλουν όχι μόνο στην αποκατάσταση των ζημιών και τη διατήρηση της περιουσίας των πολιτών αλλά και σε σκοπούς που υπερβαίνουν τα στενά όρια της ιδιωτικής οικονομίας όπως η ενθάρρυνση της αποταμίευσης και των επενδύσεων.

Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ αναφέρθηκε στη αδιαμφισβήτητη χρησιμότητα του θεσμού της Ασφάλισης, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας όπου οι πολίτες δε διαθέτουν τα οικονομικά αποθέματα για να καλύψουν μια ενδεχόμενη ζημιά. Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ εστίασε στην ανάγκη καλλιέργειας της ασφαλιστικής συνείδησης της κοινωνίας εν γένει αλλά και στη διάδοση της Ασφάλισης Νομικής Προστασίας ειδικότερα, η οποία έχει σημαντικά οφέλη για τους πολίτες.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον κ. Ευάγγελο Ζερβέα, Συνήγορο του Καταναλωτή. Ο κ. Ζερβέας τόνισε πως ζητούμενο είναι η απαλλαγή των πολιτών από το ψυχολογικό άλγος και το οικονομικό βάρος που συχνά συνοδεύουν μια δικαστική διαμάχη για την επίλυση διαφορών. Η ασφάλιση Νομικής Προστασίας έχει σημαντικότατα πλεονεκτήματα για τον πολίτη καθώς μπορεί να εξισώσει τους ασφαλισμένους με τον πιο ισχυρό αντίδικο, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων ΕΑΕΕ κ. Νίκος Μακρόπουλος ανέφερε πως η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Ένωσης να ενισχύσει την εξωστρέφεια της ασφαλιστικής αγοράς, να προσεγγίσει την κοινωνία και να διαδώσει το μήνυμα της Ασφάλισης.
Η κ. Ελένη Γρυπάρη, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος ανέφερε πως η Ασφάλιση Νομικής Προστασίας είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου υπάρχουν ακόμα πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Ο πρώτος ομιλητής, κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέλυσε το νέο θεσμό εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, τη διαμεσολάβηση. Το βασικό γνώρισμα της διαμεσολάβησης, ανέφερε ο κ. Κανελλόπουλος, είναι ότι πρόκειται για μηχανισμό που κινείται εκτός των Δικαστηρίων. Στη διαμεσολάβηση τα δύο μέρη προσέρχονται εθελοντικά για την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Είναι μια ζωντανή και ελαστική διαδικασία, η οποία διαμορφώνεται από το διαμεσολαβητή σε συνεργασία με τα μέρη και ανάλογα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης υπόθεσης. Στη διαδικασία αυτή ισχύουν οι θεμελιώδεις δικονομικές αρχές, όπως η ισότητα των μερών, η ανεξαρτησία, η ουδετερότητα και αμεροληψία του διαμεσολαβητή και η καλή πίστη.

Ακολούθησε η κ. Νάντια Σταυρογιάννη, Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικής Προστασίας, η οποία μέσω της παρουσίασης παραδειγμάτων από την καθημερινή ζωή ανέδειξε τα σημαντικά οφέλη της Ασφάλισης Νομικής Προστασίας. «Στόχος μας είναι να υπάρχει τουλάχιστον ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο Νομικής Προστασίας σε κάθε οικογένεια και σε κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη χώρα μας», είπε η κ. Σταυρογιάννη. Η Νομική Προστασία είναι ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης που σε περίπτωση επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου αποζημιώνει όλες τις αναγκαίες δικαστικές δαπάνες, δηλαδή δικηγορικές αμοιβές και έξοδα που δημιουργούνται κατά τη δικαστική επίλυση μιας διαφοράς, εξήγησε η κ. Σταυρογιάννη. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο κάτοχος ενός συμβολαίου νομικής προστασίας έχει τη δυνατότητα της προσφυγής στη δικαιοσύνη, χωρίς να εμποδίζεται από παράγοντες οι οποίοι παραδοσιακά δυσχεραίνουν την πρόσβαση αυτή, όπως το διαρκώς αυξανόμενο κόστος και η πολυπλοκότητα των νομικών διαδικασιών.

Ο κ. Γιώργος Καραβίας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων ανέφερε πως οι πολίτες γνωρίζουν ότι εύκολα εγείρονται και απαιτήσεις από το περιβάλλον. Το ερώτημα που γεννάται είναι πώς θα αντιμετωπιστούν οι τυχόν απαιτήσεις και με πιο κόστος; Η απάντηση, τόνισε ο κ. Καραβίας, είναι πως σε αυτή την περίπτωση η συμβολή της Νομικής Προστασίας είναι σωτήρια τόσο από πλευράς οικονομικής όσο και από πλευράς ψυχικής ηρεμίας. Σήμερα που η εμπειρία στην ασφαλιστική αγορά συναντά τις σύγχρονες απαιτήσεις και την εξέλιξη της αγοράς εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Νομική Προστασία είναι στους αναδυόμενους κλάδους της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η κ. Μ. Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια ΕΑΕΕ.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευγενική στήριξη των εξής ασφαλιστικών εταιριών – μελών της ΕΑΕΕ :

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
ARAG S.E.
D.A.S HELLAS
ERGO GENERAL INSURANCE COMPANY S.A.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ
EUROLIFE ERB ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
INTERASCO
ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*