Στις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις 23 ασφαλιστικές εταιρείες

Στους ισχυρούς της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με έρευνα της Directions Business Reports για τις μεγαλύτερες και τις πιο κερδοφόρες εταιρείες του 2011 κατατάσσεται ο κλάδος των ασφαλειών με 23 εταιρείες να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα των υπηρεσιών.

Επίσης στον κλάδο υπηρεσιών που καταλαμβάνει τις 55 από τις 100 θέσεις για τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις,  στην πρώτη θέση βρέθηκε ο κλάδος ενέργειας-νερό με 13 επιχειρήσεις και ποσοστό 13% επί του συνολικού δείγματος και αμέσως μετά βρέθηκε ο κλάδος των ασφαλειών με 7 εταιρείες. 

Η έρευνα επιπλέον αναφέρει τα ακόλουθα: 

Οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες
O κλάδος του εμπορίου κατέλαβε την πρώτη θέση από πλευράς συμμετοχών των επιχειρήσεων στις 500 μεγαλύτερες εταιρείες με βάση τον τζίρο για το οικονομικό έτος 2011. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Direction Business Reports, o εμπορικός κλάδος κάλυψε το 40% του συνόλου των εταιρειών με 200 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 11 ήταν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μη εισηγμένες ήταν οι υπόλοιπες 189. Ο κλάδος των υπηρεσιών κάλυψε το 30,60% με 153 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 116 ήταν μη εισηγμένες και 37 εταιρείες έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Ο κλάδος της βιομηχανίας βρέθηκε στην 3η θέση με ποσοστό 29,40% επί του συνόλου των εταιρειών.

Οι 100 πιο κερδοφόρες εταιρείες

Ο κλάδος των υπηρεσιών κατέλαβε την πρώτη θέση το 2011 από πλευράς αριθμού επιχειρήσεων που συμπεριλήφθησαν στις 100 πιο κερδοφόρες της οικονομίας.

Οι εταιρείες υπηρεσιών αποτέλεσαν το 55% του συνολικού δείγματος του top 100 με 55 εταιρείες και ακολούθησε ο κλάδος βιομηχανίας με 24 εταιρείες και ποσοστό 24%. Ο κλάδος του εμπορίου βρέθηκε στην τρίτη θέση με 21 εταιρείες και ποσοστό 21%.

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις το 2012

Ο κλάδος των εταιρειών διύλισης πετρελαίου που εκπροσωπείται στη χώρα μας από δύο επιχειρήσεις (Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil) κατέκτησε την πρώτη και δεύτερη θέση, με διαφορά από τις υπόλοιπες, στη λίστα των 250 μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων το 2012, σύμφωνα με τον κύκλο εργασιών. Είναι αξιοσημείωτο ότι και τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil κατέγραψαν αύξηση του τζίρου τους αντίστοιχα κατά 15,22% και 15,31% το 2012 σε σύγκριση με το οικονομικό έτος του 2011. Στην 3η θέση της λίστας συμπεριλήφθηκε η ΔΕΗ με ποσοστιαία αύξηση 13,66% και αμέσως μετά είχαμε την παρουσία της διαχειρίστριας εταιρείας του ηλεκτρικού ρεύματος ΛΑΓΗΕ με υστέρηση κατά 12,59% του κύκλου εργασιών το 2012 σε σύγκριση με το 2011. Η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τον κατάλογο των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων, βρέθηκε στην 5η θέση και αμέσως μετά είχαμε τον ΟΠΑΠ. Η Eurobank είναι η πρώτη εμπορική τράπεζα που καταλαμβάνει την 7η θέση, για να ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Tράπεζα Πειραιώς. Να υπενθυμίσουμε ότι οι τρεις τελευταίες τράπεζες διατήρησαν τις διοικήσεις τους μετά την ανακεφαλαιοποίηση του Ιουνίου ενώ στη Eurobank η διοίκηση τοποθετήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η εμπορική εταιρεία ΕΚΟ ΑΒΕΕ που δραστηριοποιείται στους κλάδους καυσίμων, λιπαντικών και υγραερίων κατετάγη στην 11η θέση, για να ακολουθήσει η ΔΕΠΑ και η εταιρεία Coral από τον κλάδο των καυσίμων. Η κάθετη πτώση της εγχώριας ζήτησης έχει επηρεάσει τις εμπορικές επιχειρήσεις που σημείωσαν πτώση του τζίρου τους και ανάλογη εικόνα αναμένεται να εμφανισθεί και όταν ολοκληρωθεί η τρέχουσα οικονομική χρήση. Στην πρώτη εικοσάδα των επιχειρήσεων με τον υψηλότερο κύκλο εργασιών συμπεριλήφθησαν ο ΟΤΕ, η ΑΒ Βασιλόπουλος, η Cosmote, η Mamidoil Jetoil, η Σκλαβενίτης, η ΔΕΔΔΗΕ και η Αιγαίον Όιλ. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν είχε βρεθεί ο ισολογισμός έτους 2012 μέχρι και τα τέλη Ιουλίου για την εταιρεία Μαρινόπουλος που ασφαλώς και θα άλλαζε τη σειρά.

Οι πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις το 2012

Στην κορυφή των πιο κερδοφόρων ελληνικών επιχειρήσεων με βάση τα κέρδη προ φόρων και για το 2012 βρέθηκε ο ΟΠΑΠ, που αυτή την περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η ιδιωτικοποίησή του. Ακολούθησε η Cosmote, θυγατρική του ΟΤΕ, που ανήκει στο γερμανικό όμιλο της Deutsche Telekom. Στην τρίτη θέση των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων για την παρελθούσα χρήση συναντούμε την Τράπεζα της Ελλάδος, που αποτελεί την εποπτική αρχή του τραπεζικού συστήματος. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων έχει μετατεθεί πλέον για το α’ εξάμηνο του 2014. Aκολουθεί στην 6η θέση η εταιρεία Motor Oil συμφερόντων της οικογένειας Β. Βαρδινογιάννη, ενώ στην 7η θέση βρέθηκε η ΔΕΣΦΑ, η οποία βρίσκεται και στην κορυφή της επικαιρότητας μετά τη συμφωνία με τους Αζέρους για τον αζέρικο αγωγό φυσικού αερίου TAP που θα περάσει και από την Ελλάδα. Στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις και το 2012 ήταν η ΔΕΠΑ, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το κατάστημα παιχνιδιών Jumbo.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*