ΕΚΤ: Άφησε να λήξουν ελληνικά ομόλογα αξίας 888 εκατ. ευρώ

Παρά την αντίληψη που υπάρχει για τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, φαίνεται ότι φυλάει τα “πυρομαχικά” της και ναι μεν δεν πούλησε ελληνικά ομόλογα ή άλλων χωρών, ωστόσο άφησε να λήξουν χωρίς επαναγορές, ελληνικά ομόλογα αξίας 888 εκατ. ευρώ. Πλέον στο χαρτοφυλάκιό της έχει ελληνικούς τίτλους αξίας 38,87 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που διαθέτει, μειώθηκε περίπου 2,5%.

Συνολικά όμως, το χαρτοφυλάκιό της μειώθηκε κατά περίπου 4,3 δισ. ευρώ το τελευταίο δίμηνο (Αύγουστος – Σεπτέμβριος). Η ΕΚΤ είχε φθάσει να διαθέτει χαρτοφυλάκιο ομολόγων από το πανδημικό πρόγραμμα ύψους 1,66 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να περιορίσει σταδιακά τα ποσά των ομολόγων που θα επανεπένδυε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας.

Η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε περιορισμένα και στα Ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα το συνολικό τους χαρτοφυλάκιο να περιοριστεί κατά περίπου 888 εκατ. ευρώ στα 38,87 δισ. ευρώ. Έτσι η ΕΚΤ δεν αντικατέστησε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 888 εκατ. ευρώ που είχε στο χαρτοφυλάκιο της και έληξαν.

ΝΑΚ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*