Γ. Καντώρος: Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο», οι νέες προκλήσεις και τα θετικά για την αγορά

του Βάιου Κρόκου

«Είναι μια δουλειά ανθρώπινη αυτή που κάνουμε και η απομάκρυνση μας στοίχησε αυτά τα χρόνια της πανδημίας, όχι όμως σε επίπεδο παραγωγής και κερδών. Σήμερα είναι μια βραδιά που είμαστε όλοι μαζί να γιορτάσουμε τις επιτυχίες των Συνεργατών και συνάμα της εταιρείας», σημείωσε κατά την ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, κ. Γιάννης Καντώρος σε μια εκδήλωση στο γκολφ της Γλυφάδας που για μια ακόμη φορά τιμήθηκαν οι καλύτεροι!

Με τη φράση «Η Ανάπτυξη είστε Εσείς» η διοίκηση της εταιρείας τίμησε τους διακριθέντες του Δικτύου Πωλήσεων και έδωσε το σύνθημα για ακόμη υψηλότερα παραγωγικά αποτελέσματα.

Ένα μέλλον με προκλήσεις

«Είναι αλήθεια πως είμαστε τυχεροί όσοι δουλεύουμε στην ασφαλιστική αγορά, καθώς έχουμε περάσει μια σειρά ετών με δυσκολίες για τη χώρα και την οικονομία, αλλά ήταν θετικές για την ασφαλιστική αγορά. Τα τελευταία χρόνια η ασφαλιστική αγορά λειτούργησε καλά, σταθήκαμε όλοι μας πλάι στους ασφαλισμένους μας. Υπήρχε μάλιστα μεγάλη κερδοφορία, η παραγωγή κρατήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και ίσως «καλομάθαμε», σημείωσε ο κ. Καντώρος.

«Οι προκλήσεις που έρχονται είναι αρκετά διαφορετικές με αυτές που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν. Τι έρχεται; Είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» που είναι ο πληθωρισμός

Όπως εξήγησε, μπορεί η Ελλάδα πριν την είσοδο στη χώρα του ευρώ είχε μάθει να λειτουργεί με πληθωρισμό ακόμη και 20%, ενώ εντός του ευρώ ή και εν μέσω κρίσης γνώρισε τον αποπληθωρισμό, κάτι που η ασφαλιστική αγορά το έχει βιώσει αισθητά:

Τα μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου το 2010 ήταν στα 350 ευρώ περίπου, ενώ σήμερα κυμαίνεται στα 160 με 170 ευρώ. Δηλαδή μια αγορά του 1 δις έναντι 2 δις ευρώ προηγουμένως!

Μια άλλη πραγματικότητα σήμερα: διψήφια αύξηση κόστους – μονοψήφιος ρυθμός ανάπτυξης

Από την αρχή του χρόνου το κόστος ζημιών σε όλους τους κλάδους «τρέχει» με διψήφιο αριθμό αύξησης, ενώ η αγορά κινείται με μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης!

Την ίδια ώρα, νοικοκυριά – επιχειρήσεις και συνολικά οι ασφαλισμένοι πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών δυσκολεύονται οικονομικά λόγω και άλλων αυξημένων υποχρεώσεων (λογαριασμοί ενέργειας, τρόφιμα, ενοίκια, δαπάνες επιχειρήσεων σε όλους τους συντελεστές παραγωγής). Ως εκ τούτου, θα ήταν δύσκολο να δεχτούν αυξήσεις – και – στα ασφάλιστρα, εκτίμησε ο ίδιος λέγοντας πως “κλειδί” αποτελεί η σωστή διαχείριση της αύξησης του κόστους.

Στα θετικά νέα

Πρακτικά σε ένα περιβάλλον που οι τιμές αυξάνονται, αυξάνεται και ο τζίρος της αγοράς και της εταιρείας. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Καντώρος, η ελληνική οικονομία μετά από πολλά χρόνια εσωστρέφειας, γυρνάει σελίδα.

Παρά τις δυσκολίες που επικρατούν στο ευρύτερο περιβάλλον (πιθανή ύφεση στην Ευρώπη τον επόμενο χρόνο), η Ελλάδα δεν είναι πια ο «αδύναμος κρίκος».

Παράλληλα, η επόμενη κυβέρνηση καλείται να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ιδιωτική ασφάλιση.

«Δυστυχώς, για διάφορους λόγους πράγματα που θέλαμε να δούμε από τη παρούσα κυβέρνηση που είχε θετική διάθεση πήραν αναβολή», σημείωσε.

Ικανοποίηση ωστόσο επικρατεί από την αγορά η δυνατότητα για «ελεύθερες» αυξήσεις στα τιμολόγια των παλαιών νοσοκομειακών προγραμμάτων, κάτι που αποτελούσε αίτημα για πολλά χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, «ανοιχτά» παραμένουν όλα τα υπόλοιπα αιτήματα όπως: οι φοροαπαλλαγές στα προγράμματα Ζωής & Υγείας, η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, η κοινή ή παραπλήσια φορολόγηση ομαδικών προγραμμάτων και 2ου πυλώνα ασφάλισης κλπ

Κοινή εκτίμηση των ανθρώπων της αγοράς είναι το στοιχείο, ωστόσο, πως υπήρξε παραδοχή τόσο από μεγάλο μέρος της κοινωνίας όσο και από πλευράς Πολιτείας για την ανάγκη επίλυσης των παραπάνω θεμάτων.

«Στη νέα εποχή, οι εταιρείες και οι άνθρωποι με όραμα στην ασφαλιστική αγορά δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Θα είναι νικητές στο νέο τοπίο όπως διαμορφώνεται», υπογράμμισε ο κ. Καντώρος.

*Η παραπάνω τοποθέτηση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Sales Awards 2021, μια εκδήλωση στην οποία τιμήθηκαν οι άνθρωποι του Δικτύου Πωλήσεων που διακρίθηκαν.

Το κορυφαίο βραβείο «Αλέξανδρος Ταμπουράς» κατέκτησε ο κ. Λουκάς Τουρνατζής. Από την επόμενη χρονιά καθιερώνεται και το βραβείο «Δημήτρη Κοντομηνά», στη μνήμη του τελευταίου.

Δείτε εδώ αναλυτικά τους νικητές

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*