Σε ανοδική πορεία η παραγωγή του κλάδου νομικής προστασίας

Μπορεί η αγορά αυτοκινήτου να γνωρίζει μεγάλη κάμψη, με τις πωλήσεις της να καταγράφουν πτώση πάνω από 50%, όμως ο κλάδος ασφάλισης Νομικής Προστασίας, αν και επικεντρώνεται στα οχήματα, το 2010, εμφάνισε μικρή άνοδο παραγωγής – λόγω και των ανατιμήσεων, με το δείκτη ζημιών πάντως να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Τα ανωτέρω προκύπτουν από την τελευταία μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που αναρτήθηκε προχθές στην ιστοσελίδα της και στην οποία επισημαίνεται ότι στον κλάδο δραστηριοποιούνται μόλις δύο εξειδικευμένες εταιρείες, ενώ σε σύνολο η αγορά εξυπηρετείται από 28 ασφαλιστικές.
Τα βασικότερα συμπεράσματα της Ένωσης από την ανάλυση που έγινε στον κλάδο Νομικής Προστασίας έχουν ως εξής:
          Η παραγωγή ασφαλίστρων (εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και δικαιώματα συμβολαίων) το 2010 ανήλθε στα 59,2 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 1,5% έναντι του 2009, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του κλάδου επί των ασφαλίσεων κατά Ζημιών να παραμείνει σχετικά σταθερή, κοντά στο 2%.
          Τα δεδουλευμένα ασφάλιστρα της χρήσεως 2010 (εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και δικαιώματα συμβολαίων και διαφορά αποθέματος μη δεδουλευμένων ασφαλίστρων αρχής και τέλους χρήσεως) ανήλθαν στα 53,7 εκατ. ευρώ.
          Οι απελθούσες ζημίες της χρήσεως 2010 (καταβολές αποζημιώσεων εντός της χρήσεως και διαφορά αποθέματος εκκρεμών ζημιών αρχής και τέλους χρήσεως) ανήλθαν στο ύψος των 6,2 εκατ. ευρώ.
          Περί τα 10 άτομα απασχολήθηκαν αποκλειστικά με τον κλάδο της Νομικής προστασίας το 2010.
          Η τιμή του δείκτη ζημιών είχε καθοδική τάση μέχρι και το 2008, όμως γνώρισε απότομη αύξηση το 2009 στο 12,4% και συνέχισε το 2010 να παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα (11,5%) σε σχέση με αυτά του μέσου δείκτη ζημιών των τελευταίων ετών (10,2%).
          Το πλήθος των ασφαλιζομένων κινδύνων του 2010 έφτασε τα 2,7 εκατομμύρια, με τη συντριπτική πλειοψηφία (97,9%) να είναι τα αυτοκίνητα. Μικρότερο μέρος τους αποτέλεσαν οι κίνδυνοι σχετικά με την οικογένεια (1,6%) και τις επιχειρήσεις (0,3%).
          Σε σχέση με το 2009, παρατηρήθηκε ότι το χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ενισχύθηκε στα συμβόλαια σχετικά με οικογένειες, ενώ μειώθηκε σε αυτό σε σχέση με επιχειρήσεις.
          Αναλογικά, εμφανίζεται μειωμένη η συμμετοχή των ζημιών από αυτοκίνητα ενώ αυξήθηκε ελαφρώς η συμμετοχή των ζημιών από επιχειρήσεις.
          Στην κάλυψη αυτοκινήτου, παρατηρείται ότι ενώ το πλήθος και η παραγωγή ασφαλίστρων αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου, οι δηλωθείσες ζημιές και οι πληρωθείσες αποζημιώσεις είναι αρκετά μικρότερο μέρος του συνόλου, τάση η οποία μεγεθύνθηκε από το 2009 στο 2010.
          Στο αυτοκίνητο το μέσο ασφάλιστρο αυξήθηκε από τα 12,29 ευρώ στα 14,22 ευρώ με παράλληλη μικρή αύξηση του μέσου ποσοστού δικαιώματος συμβολαίου. Η συχνότητα ζημιών παρέμεινε σταθερή, αλλά ο δείκτης ζημιών μειώθηκε από το 9% στο 8%.
          Στις καλύψεις επιχειρήσεων, το μέσο ασφάλιστρο αυξήθηκε αρκετά και παράλληλα αυξήθηκε το μέσο ποσοστό δικαιώματος συμβολαίου. Η συχνότητα ζημιών πολλαπλασιάστηκε και έφτασε σχεδόν το 150%, ενώ και ο δείκτης ζημιών αυξήθηκε στο 43,2%.
          Τέλος, οι λοιπές καλύψεις, οι οποίες είναι μικρές σε όγκο, γνώρισαν μεγάλη μείωση ως προς το πλήθος τους, αλλά και ως προς την παραγωγή ασφαλίστρων τους. Ο υπολογισμός των αριθμοδεικτών της κάλυψης δείχνει ότι το μέσο ασφάλιστρο έφτασε περίπου τα 250 ευρώ, ενώ και το δικαίωμα συμβολαίου αυξήθηκε στο 39,8%. Η συχνότητα ζημιών σχεδόν δεκαπλασιάστηκε στο 10%, αλλά ο δείκτης ζημιών μειώθηκε στο 4,9%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*