Προς υπηρεσιακό πρόεδρο η ΕΑΕΕ

Οι ανατροπές που προκαλούνται στην ηγεσία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος μετά την υποβολή παραίτησης του Μίνου Μωυσή από τη θέση του προέδρου, λόγω της αποχώρησής του από την Εθνική Ασφαλιστική, έρχονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την ασφαλιστική αγορά.
 
Γνωστός παράγοντας του κλάδου μιλώντας στο Insurance World σχολίασε ως «ναρκοθετημένο» το τρίμηνο διάστημα που μεσολαβεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η επόμενη γενική συνέλευση της αγοράς για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.
 
Η μεταφορά της Εποπτείας από την ΕπΕΙΑ στην ΤτΕ, οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για τη διάσωση του Επικουρικού Κεφαλαίου κλάδου Αυτοκινήτων και η διαπραγμάτευση που εκκρεμεί μεταξύ ΤτΕ και ΕΑΕΕ για το ύψος της εισφοράς υπέρ του Εγγυητικού Κεφαλαίου Κλάδου Ζωής, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην ασφαλιστική βιομηχανία να αντιμετωπίσει αψήφιστα το θέμα που ανέκυψε με τη διαδοχή του Μ. Μωυσή στην Ένωση για το τρίμηνο διάστημα έως και τις επόμενες εκλογές του φορέα.
 
Άλλος παράγοντας προσθέτει ότι, το σενάριο περί διενέργειας γενικής συνέλευσης για την εκλογή νέου ΔΣ εντός του έτους, ώστε οι όποιες αλλαγές στη σύνθεσή του να ισχύουν όλες ταυτόχρονα, μάλλον εγκαταλείπεται, καθότι για να ισχύσει κάτι ανάλογο θα πρέπει πρώτα η Ένωση να κλείσει τη διαχειριστική της χρήση, οι ορκωτοί να ελέγξουν τα οικονομικά της και στη συνέχεια να συγκληθεί η γενική συνέλευση.
 
Κάτι ανάλογο είναι αδύνατο να γίνει πριν τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε όλα δείχνουν ότι η Ένωση θα υποχρεωθεί στην εκλογή ενός υπηρεσιακού προέδρου, που θα είναι αποφασισμένος για το τρίμηνο αυτό διάστημα να δραστηριοποιηθεί εντόνως για την υποστήριξη των εξαιρετικά κρίσιμων αιτημάτων του κλάδου.
 
Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ήδη οι ζυμώσεις για τον υπηρεσιακό πρόεδρο έχουν αρχίσει και, όπως τονίζουν, ένα από τα πρώτα ονόματα τα οποία ακούγονται είναι του αντιπροέδρου της Ένωσης, του κ. Γ. Κώτσαλου, ενώ έχουν συζητηθεί και άλλες υποψηφιότητες παραγόντων της αγοράς, που, είτε κατά το παρελθόν διετέλεσαν πρόεδροι του φορέα και έχουν ανάλογη εμπειρία, είτε περιλαμβάνονται στα πρωτοκλασάτα στελέχη της ασφαλιστικής βιομηχανίας και έχουν τη γενικότερη αποδοχή του συστήματος οπότε διαθέτουν το αναγκαίο εκτόπισμα ώστε να κινηθούν με τον απαιτούμενο δυναμισμό.
 
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο παραμονής του κ. Μωυσή στη θέση του προέδρου, με τον ίδιο να εκπροσωπεί άλλη ασφαλιστική, μάλλον απομακρύνεται, πρώτον διότι ο κ. Μωυσής έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή του γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποτελεί επιθυμία του να παραμείνει στη θέση του προέδρου, δεύτερον διότι θα πρέπει να εξασφαλίσει ανάλογη έγκριση από την Εθνική Τράπεζα στης οποίας το οργανόγραμμα παραμένει και τρίτον διότι θα πρέπει να εξασφαλίσει και την αποδοχή του Δ.Σ. της Ένωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*