Λαγκάρντ: Επαναγορές ελληνικών ομολόγων πάνω από το όριο PEPP αν χρειαστεί

Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Επαναγορές ελληνικών ομολόγων που θα ξεπερνούν το όριο των κεφαλαίων από ομόλογα που έχουν λήξει, θα κάνει για τα ελληνικά (ή άλλα) ομόλογα αν χρειαστεί η ΕΚΤ. Σχετική δήλωση έκανε η πρόεδρος της ΕΚΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ στην εναρκτήρια δήλωσή της κατά τη συν΄’ενετυξη τύπου μετά τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Όπως είπε θα γίνονται αγορές ελληνικών ομολόγων πέρα και πάνω από τις επαναγορές των τίτλων που έχουν ωριμάσει, ενώ τόνισε την διατήρηση της πολιτικής ευελιξίας  ακόμα και με πιθανή επαναφορά του PEPP αν χρειαστεί. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στα ελληνικά ομόλογα αναφέροντας τους ελληνικούς τίτλους ως παράδειγμα.

Ακόμα είπε ότι εξετάζονται αλλαγές στο σύστημα αποδοχής εγγυήσεων ομολόγων για φθηνό δανεισμό TLTROs που θα λειτουργεί έως τον Ιούνιο, για να γίνει πιο ευέλικτο και να μην προκαλεί προβλήματα σε τράπεζες και χρηματαγορές, με την άφθονη παροχή ρευστότητας.

Συγκεκριμένα η κα Λαγκάρντ είπε ότι  «σε ενδεχόμενο νέου κατακερματισμού της αγοράς ο οποίος σχετίζεται με την πανδημία, οι επαναγορές του προγράμματος PEPP μπορούν να τροποποιηθούν με ευελιξία, τόσο χρονικά, όσο και σχετικά με τη βαθμίδα των περιουσιακών στοιχείων και τον εκδότη, ανά πάσα στιγμή».

Η κα Λαγκάρντ  πρόσθεσε ότι η προηγούμενη αναφορά, «θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις αγορές ομολόγων που έχουν εκδοθεί από τη ελληνικό δημόσιο, πέρα και απάνω από τις επαναγορές ομολόγων που ωριμάζουν».

Η κα Λαγκάρντ είπε ακόμα ότι:

*Οι μελλοντικές επαναγορές του χαρτοφυλακίου PEPP θα γίνουν ώστε να αποφευχθεί παρεμπόδιση της νομισματικής πολιτικής προς τη σωστή κατεύθυνση.

*Η πανδημία έδειξε ότι, υπό συνθήκες πίεσης, η ευελιξία στον σχεδιασμό και στις αγορές  περιουσιακών στοιχείων, βοήθησε στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής και έκανε πιο αποτελεσματικές τις προσπάθειές για την επίτευξη του στόχου μας.

*Ειδικότερα, σε περίπτωση νέου κατακερματισμού της αγοράς που σχετίζεται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις PEPP μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με το χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τον εκδότη τίτλων.

*Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα ​​και πάνω από τις επαναγορές ώστε να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών η οποία θα μπορούσε να βλάψει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις συνέπειες της πανδημία.

*Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία.

Για τη ρευστότητα των τραπεζών και το φθηνό δανεισμό τους με εγγύηση ομολόγων TLTRO III η κα Λαγκάρντ δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών και να διασφαλίζουμε ότι η ωρίμανση των πράξεων TLTRO III δεν παρεμποδίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής.

Επίσης, θα αξιολογούμε τακτικά τον τρόπο με τον οποίο οι στοχευμένες δανειοδοτικές πράξεις συμβάλλουν, στην κατεύθυνση της νομισματικής μας πολιτικής».

Και πρόσθεσε: «Όπως ανακοινώθηκε, αναμένουμε ότι οι ειδικοί όροι που ισχύουν στο πλαίσιο του TLTRO III θα λήξουν τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Θα αξιολογήσουμε επίσης την κατάλληλη κατηγοριοποίηση του συστήματος (δύο επιπέδων) για αποδοχή αποθεματικών, έτσι ώστε η πολιτική αρνητικών επιτοκίων να μην περιορίζει τη διαμεσολαβητική ικανότητα των τραπεζών σε ένα περιβάλλον άφθονης πλεονάζουσας ρευστότητας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*