Η ασφαλιστική πολιτική του Ομίλου ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για νέες επενδύσεις και ανάπτυξη της οικονομίας, διευρύνονται και οι δυνατότητες για νέες εργασίες από τη πλευρά του ασφαλιστικού κλάδου. Σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους (ενέργεια, κατασκευές, υποδομές κλπ) με τη παροχή τεχνικών και πάσης φύσεως καλύψεων.

Από σήμερα (πρώτη μέρα εγγραφής) και μέχρι τις 17 Νοεμβρίου την επενδυτική κοινότητα απασχολεί το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ύψους 250 εκατ. ευρώ. Μέρος αυτών των χρημάτων θα αξιοποιηθεί και σε νέες επενδύσεις logistics – αποθηκευτικούς χώρους (επένδυση 30 εκατ. ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως την τελευταία τριετία ο όμιλος ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 330 εκατ. ευρώ, ενώ τρέχει νέο διετές επενδυτικό πλάνο ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα αυξήσει αισθητά τη παραγωγή.

Είναι χαρακτηριστικό τέλος – σύμφωνα με το ΙΟΒΕ – πως η συνεισφορά της βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία ανέρχεται στο 0,4% του ΑΕΠ…

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι κίνδυνοι και οι ανάγκες καθημερινών και πιο σύνθετων ασφαλιστικών καλύψεων είναι μεγάλοι, είτε για τη καθημερινή λειτουργία, είτε για τις νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες.

διαβάστε επίσης: Τεχνικές Ασφαλίσεις: Αποζημιώσεις 3,7 εκατ. ευρώ το 2020, κυριαρχούν οι ανεξάρτητοι πράκτορες

Ποια είναι η ασφαλιστική πολιτική του Ομίλου. Όπως αναφέρει το σχετικό Ενημερωτικό Δελτίο:

“Τα περιουσιακά στοιχεία της Εταιρείας και των θυγατρικών της είναι ασφαλισμένα με κατώτατο όριο απαλλαγής και ανώτατη αποζημίωση το ποσό της οποίας διαφέρει ανάλογα με την ασφαλιζόμενη αξία και τον ασφαλισμένο κίνδυνο.

Οι ασφαλιζόμενες αξίες καθορίζονται από την Εταιρεία με βάση τις εύλογες αξίες ή αξίες αντικατάστασης, κατά περίπτωση. Οι ασφαλισμένοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πυρκαγιά, έκρηξη, βραχυκύκλωμα, πλημμύρα, χιόνι, κλοπή από διάρρηξη και σεισμό.

Τα πιστωτικά όρια των πελατών κατά κανόνα καθορίζονται με βάση τα ασφαλιστικά όρια που λαμβάνονται για αυτούς από τις ασφαλιστικές εταιρείες, με τις οποίες συνεργάζεται ο Όμιλος, και εν συνεχεία διενεργείται ασφάλιση των απαιτήσεων βάσει των ορίων αυτών.

Σύμφωνα με τη διεθνή ασφαλιστική πρακτική, οι εμπορικές απαιτήσεις ασφαλίζονται έως και το 90% αυτών. Η αποζημίωση δίδεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες με ανώτατο όριο συνολικής αποζημίωσης πολλαπλάσιο του ύψους των ασφαλίστρων, το οποίο μπορεί να περιορίσει το ανακτηθέν ποσό σε περίπτωση πολλαπλών/υψηλών ασφαλιστικών ζημιών. Να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία δεκαετία, το ύψος των αποζημιώσεων κατ’ έτος, ουδέποτε υπερέβη σε αξία το ύψος των ετήσιων ασφάλιστρών.

Πέραν των ανωτέρω, η Εταιρεία και οι θυγατρικές της καλύπτουν με ασφαλιστήρια τη γενική αστική ευθύνη, την αστική ευθύνη από ελαττωματικά προϊόντα, την εργοδοτική αστική ευθύνη και την περιβαλλοντική αστική ευθύνη.

Ενώ, σύμφωνα με δήλωση της διοίκησης της Εταιρείας, οι παρούσες ασφαλιστικές της καλύψεις είναι επαρκείς, δεν είναι δυνατό να ασφαλισθούν όλοι οι κίνδυνοι. Επίσης, ενδέχεται να προκληθούν οικονομική ζημιά ή/και προσωρινή διακοπή των εργασιών του ή/και ζημίες από όπως φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, σεισμοί κ.α.), ή άλλους κινδύνους (όπως αναταραχές, τρομοκρατία κ.α.) κατά ποσό που υπερβαίνει τις ασφαλιστικές καλύψεις του Ομίλου (βλ. σχετικό κίνδυνο «Ο Όμιλος ενδέχεται να υποστεί ουσιώδεις ζημιές που υπερβαίνουν τυχόν ασφαλιστική αποζημίωση ή από γεγονότα για τα οποία δεν δύναται να ασφαλιστεί ή για τα οποία η ασφαλιστική κάλυψη προβλέπει περιορισμό της αποζημίωσης ή ακόμη και ολική εξαίρεση. Τέτοια γεγονότα δύνανται να έχουν ουσιωδώς αρνητική επίδραση στη δραστηριότητα, την οικονομική κατάσταση και τα λειτουργικά αποτελέσματα του Ομίλου και ως εκ τούτου να επηρεάσουν την ικανότητα της Εταιρείας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με το Χρέος έναντι των Ομολογιούχων»)”.

Βάιος Κρόκος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*