Νησιά: Ανατιμήσεις «φωτιά» με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ

Σε ισχύ είναι από χθες 1η Οκτωβρίου 2015, η απόφαση για κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στη Ρόδο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Πάρο και τη Σκιάθο, η οποία έχει προκαλέσεις μεγάλες αντιδράσεις. 
Φωτιά στις τιμές δεκάδων προϊόντων και υπηρεσιών βάζει η αύξηση έως και 44% των συντελεστών του ΦΠΑ σε έξι νησιά του Αιγαίου, που χάνουν το καθεστώς του μειωμένου φόρου συνεπεία των αποφάσεων που απορρέουν από το τρίτο Μνημόνιο. 
Πρόκειται για το πρώτο κύμα αύξησης συντελεστών του φόρου, που θα πλήξει τους κατοίκους της Ρόδου, της Σαντορίνης, της Μυκόνου, της Νάξου, της Πάρου και της Σκιάθου. 
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, σ’ αυτά τα νησιά μπαίνουν οριστικοί «τίτλοι τέλους» στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ (5%, 9% και 16%) και από σήμερα Πέμπτη τα κλιμάκια του φόρου εξομοιώνονται με αυτά που ισχύουν ήδη σε ολόκληρη τη χώρα. 
Έτσι, η προηγούμενη τριάδα συντελεστών αυξάνει σε 6%, 13% και 23%. 
Σημειώνεται ότι πρόκειται για το πρώτο κύμα αύξησης συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερο την 1η Ιουνίου του 2016, όπως και τρίτο την 1η Ιανουαρίου του 2017. 
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η επιλογή των έξι αυτών κοσμοπολίτικων νησιών (τέσσερα κυκλαδίτικα, ένα από Σποράδες και ένα από Δωδεκάνησα) «έγινε με μετρήσιμα και διαφανή κριτήρια, όπως θα γίνει και για τις άλλες δύο ομάδες νησιών που θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Τα απομακρυσμένα νησιά θα μπουν στην τελευταία ομάδα. Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος με βάση κριτήρια όπως ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκατ.». 
Να σημειωθεί ότι τα νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους πρόσφυγες – μετανάστες, όπως η Κως, η Σάμος, η Λέσβος και η Χίος, εξαιρέθηκαν σ’ αυτή τη φάση από το μέτρο. 
Για να χρυσώσει το χάπι των αυξήσεων η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα θεσπιστούν μέτρα τα οποία θα στοχεύουν στην αποζημίωση των κατοίκων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. 
Από την 1η Οκτωβρίου στα 6 ανωτέρω νησιά της χώρας οι συντελεστές ΦΠΑ θα διαμορφωθούν: 
– Στο 23% στον οποίο θα υπάγονται η εστίαση – catering και τα περισσότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί. 
– Στο 13% για ξενοδοχεία (το μέτρο επίσης θα εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου του 2015), ενέργεια, ύδρευση και ορισμένα τρόφιμα. 
– Στο 6% για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*