Αυξάνεται ο κίνδυνος για τρομοκρατικές επιθέσεις

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Περιορισμένες αναμένεται να αποδειχθούν οι επιπτώσεις των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι για το ασφαλιστικό κλάδο εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, επισημαίνοντας ότι οι ζημίες σε κτίρια είναι περιορισμένες ενώ οι αποζημιώσεις που συνδέονται με τις -μεγάλες, δυστυχώς- απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αναμένονται να καλυφθούν από το κρατικό εγγυητικό ταμείο της Γαλλίας για τα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων. Οπαως ανακοίνωσε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών της Γαλλίας, τα θύματα της επίθεσης (τραυματίες) και οι συγγενείς των εκλιπόντων δικαιούνται αποζημίωση από το εν λόγω ταμείο, το Fonds de Garantie de Victimes des Actes de Terrorism et d’ autres Infractons.

Η Γαλλία διαθέτει επίσης κρατικό αντασφαλιστικό μηχανισμό για περιουσιακές ζημίες που προκλήθηκαν από τρομοκρατικές πράξεις, το GAREAT (Gestion de l’ Assurance et de la Reassurance des Risques Attentats et Actes de Terrorism), που κατά πάσα πιθανότητα θα επωμιστεί τις σχετικές αποζημιώσεις. Οπως όμως υπογραμμίζει ο Robert Hartwig του Insurance Information Institute, το βασικό ερώτημα που εγείρεται για τους ασφαλιστικούς και αντασφαλιστικούς ομίλους διεθνώς είναι εάν οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου που σκότωσαν 129 άτομα και τραυμάτισαν εκατοντάδες άλλα αποτελούν τον πρώτο κρίκο σε μια αλυσίδα χτυπημάτων με στόχους άλλες χώρες της Ευρώπης ή/και τις ΗΠΑ.

“Ο τρομοκρατικός κίνδυνος εμφανίζεται αυξημένος στα μάτια της κοινής γνώμης, αλλά για τον ασφαλιστικό κλάδο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και μετά”, υποστηρίζει από την πλευρά του ο Bradley Kading, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ενωσης Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εταιριών στη Βερμούδα. “Υπάρχει μια ενεργή, αναπτυσσόμενη αγορά για τον κίνδυνο από τρομοκρατικές επιθέσεις και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προστατεύονται αποκτώντας τις σχετικές καλύψεις. Σύμφωνα με τον κ. Hartwig, τα ασφάλιστρα ακολουθούν πτωτική πορεία, παρά την βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013. “Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, τα γραφεία, τα εμπορικά κέντρα τείνουν να ασφαλίζονται έναντι του κινδύνου τρομοκρατίας, οι μικρότερες εταιρείες όμως όχι”.

Σύμφωνα με τον Richard Halstead, στέλεχος της Hiscox στο Λονδίνο, είναι πιθανό να υπάρξουν ορισμένα αιτήματα αποζημιώσεων για εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν λόγω των επιθέσεων, για διαταραχή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (business interruption) και για κάλυψη προσωπικού ατυχήματος, αλλά το ύψος τους δεν μπορεί να εκτιμηθεί στην παρούσα φάση. “Η τρομοκρατία και η απειλή του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα της Μέσης Ανατολής…Πρόκειται αναμφίβολα για τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια”, εκτιμά από την πλευρά του ο Αντριου βαν ντερ Μπορν της Willis Group Holdings. Ηδη πάντως εκδηλώνεται αυξημένο ενδιαφέρον για ταξιδιωτική ασφάλιση στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, ενώ πολλές επιχειρήσεις καταρτίζουν σχέδια προστασίας των υπαλλήλων τους. Οπως άλλωστε επισημαίνει η Chandra Seymour της Marsh LLC, “Οι επιθέσεις αποτελούν σκληρή υπενθύμιση για την πανταχού παρούσα απειλή της μαζικής βίας και το πόσο αναγκαίο είναι να διαθέτουν οι επιχειρήσεις σχέδια  διαχείρισης κρίσεων, αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και διασφάλισης της συνέχειας των δραστηριοτήτων τους…”

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη Global Terrorism Index που καταρτίζει το Institute for Economics and Peace, οι τρομοκρατικές επιθέσεις του 2014 κόστισαν στον κόσμο 52,9 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Το Ινστιτούτο υπολογίζει το κόστος της τρομοκρατίας λαμβάνοντας υπόψη την αξία των περιουσιακών στοιχείων που καταστράφηκαν (π.χ. από μια επίθεση αυτοκτονίας σε ένα κτίριο) και το κόστος από τους θανάτους και τους τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών ιατρικής περίθαλψης και των διαφυγόντων κερδών. Δεν λαμβάνει υπόψη το κόστος για τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τα υψηλότερα ασφάλιστρα ή τις παρενέργειες από την μείωση της κίνησης στις πόλεις όπου εκδηλώνονται επιθέσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*