deal, συμφωνία, χειραψία στο παράθυρο, στατιστικά, ηλιοβασίλεμα

Ασφαλιστικοί όμιλοι “πωλούν προστασία” σε γερμανικές τράπεζες

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι κορυφαίοι ασφαλιστικοί όμιλοι της Ευρώπης “πωλούν προστασία” (με την καλή έννοια του όρου…) στις γερμανικές τράπεζες που αποθηκεύουν δισεκατομμύρια ευρώ σε κρύπτες και θησαυροφυλάκια για να αποφύγουν το “πέναλτι” που συνεπάγεται το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με ασφαλιστικά στελέχη που μίλησαν στο Reuters, τα ποσά είναι τόσο μεγάλα, ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες συστήνουν κοινοπραξίες για να ασφαλίσουν τους χώρους αποθήκευσης των ρευστών διαθεσίμων, ανταποκρινόμενες έτσι στην εντεινόμενη επιθυμία των τραπεζών να αποφύγουν τα αρνητικά επιτόκια που εισήγαγε η ΕΚΤ για να ενθαρρύνει τις τράπεζες να διοχετεύσουν την πλεονάζουσα ρευστότητά τους στην πραγματική οικονομία αντί να την “παρκάρουν” στη Φρανκφούρτη.

Η μεγαλύτερη ασφαλιστική της Ευρώπης Allianz καθώς και η Ergo (θυγατρική της Munich Re) δήλωσαν ότι έχουν λάβει πολλές αιτήσεις ενδιαφέροντος για ασφάλιση μετρητών από γερμανικές τράπεζες. Αντίστοιχα προγράμματα διαθέτουν και άλλοι όμιλοι, όπως η Talanx καθώς και η γαλλική ΑΧΑ. Οταν πρόκειται για αποθησαυρισμό μεγάλων ποσών, η ασφάλισή τους κοστίζει 50% λιγότερο σε σχέση με την επί πληρωμή στάθμευσή τους στην ΕΚΤ και σύμφωνα με πληροφορίες, τράπεζες και ασφαλιστικές κλείνουν συμφωνίες για ασφάλιση ποσών της τάξης των 2-4 δισ. ευρώ.

“Τους τελευταίους μήνες, βλέπουμε αυξημένο ενδιαφέρον από τράπεζες για υψηλότερα όρια όσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη μετρητών σε θησαυροφυλάκια”, αναφέρει ο Philip Beblo της Allianz Corporate & Specialty. Η αποθήκευση μετρητών είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία, όπου ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο τραπεζικός κλάδος επικρίνουν με δριμύτητα την πολιτική αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ που πλήττει τον “Γερμανό αποταμιευτή”.  Παράγοντες του κλάδου τονίζουν ότι δεν έχουν δει επέκταση της τάσης σε τράπεζες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένης και της Ελβετίας, όπου το βασικό επιτόκιο καταθέσων του φράγκου (-0,75%) είναι πιο αρνητικό από αυτό του ευρώ (-0,4%).

Την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας  Commerzbank μελετά το ενδεχόμενο να  μεταφέρει σε θησαυροφυλάκια το μεγαλύτερο μέρος των ρευστών διαθεσίμων της. Σε σχέση με την συνηθέστερη πρακτική της ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων, η αποθήκευση και μετακίνηση δισεκατομμυρίων ευρώ σε χαρτονομίσματα αποτελεί μεγάλη πρόκληση από πλευράς logistics, εάν σκεφτεί κανείς ότι 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα των 200 ευρώ ζυγίζουν 11 τόνους. Αυτά τα βουνά μετρητών μπορούν να κλαπούν ή να πιάσουν φωτιά. Αυτοί είναι άλλωστε οι δυο μεγαλύτεροι κίνδυνοι έναντι των οποίων επιδιώκουν να ασφαλιστούν οι τράπεζες.

Το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων του ευρώ  -0,4% “μεταφράζεται” σε πέναλτι 4 ευρώ ετησίως ανά 1.000 ευρώ κατάθεσης, κάτι που συνεπάγεται υψηλά κόστη για τις έμπλεες ρευστότητας γερμανικές τράπεζες. Ασφαλιστικά στελέχη εκτιμούν ότι το κόστος ασφάλισης μεγάλων ποσών έναντι κινδύνου κλοπής  ή πυρκαγιάς ανέρχεται στο ήμισυ του κόστους κατάθεσής τους στην ΕΚΤ.

Ο κίνδυνος της ασφάλισης μεγάλων χρηματικών ποσών κατανέμεται κατά τρόπο, ώστε να μην τον επωμίζεται μόνο μια ασφαλιστική για το σύνολο του ποσού. Ο επικεφαλής της κοινοπραξίας που κλείνει μια σχετική συμφωνία με μια τράπεζα έχει συνήθως άλλες 4-6 ασφαλιστικές από πίσω για κάλυψη ποσού 1 δισ. ευρώ. Αυτό το πάνελ μπορεί να επεκταθεί σε 10 ή περισσότερα μέλη για υψηλότερα ποσά, ώστε η κάθε ασφαλιστική να φέρει ευθύνη για ποσό έως 400 εκατ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*