Μηνύματα αισιοδοξίας και συνεργασίας από τον υποδιοικητή της ΤτΕ προς τις ασφαλιστικές

 

Θετικά ήταν τα μηνύματα του Θ. Μητράκου, υποδιοικητή της ΤτΕ προς τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιρειών, τόσο για το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης όσο και για την εναρμόνιση των εταιρειών στο νέο εποπτικό πλαίσιο. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα ο κ. Μητράκος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ασφαλιστικής αγοράς, η οποία επέδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα στην κρίση.

 

Όπως είπε «η ελληνική ασφαλιστική αγορά σήμερα, εν μέσω πρωτοφανών προκλήσεων και της ύφεσης που αντιμετωπίζει ολόκληρη η οικονομία τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει αρκετά βήματα στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της προσαρμογής της στις νέες απαιτήσεις του μακροοικονομικού και εποπτικού περιβάλλοντος».

Επισήμανε ότι η πλειοψηφία των εταιρειών έχουν ήδη ολοκληρώσει τις διαδικασίες για αν είναι σε αρμονία με το νέο εποπτικό πλαίσιο, όπως η αναμόρφωση του συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης, η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών για την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων, η σταδιακή εγκατάλειψη της λογικής της συνεχούς επέκτασης των εργασιών με οποιοδήποτε κόστος, τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας.

«Είναι θετικό ότι παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον η επάρκεια κεφαλαίων της αγοράς, ως σύνολο, διατηρείται σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο των ελαχίστων. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν με περισσότερη πληροφόρηση και διαφάνεια ώστε ο ασφαλισμένος να τεθεί ουσιαστικά στο επίκεντρο των εργασιών σας».

Ο κ. Μητράκος κάλεσε τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις σε συνεργασία με την εποπτική αρχή τονίζοντας ότι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα όταν η αγορά και η εποπτεία λειτουργούν από κοινού στους ίδιους βασικούς άξονες που προβλέπονται από το νέο θεσμικό πλαίσιο με ισχυρά αποθεματικά και εποπτικά κεφάλαια, γενναία εσωτερική αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων και ενισχυμένη διαφάνεια και αξιοπιστία στην ασφαλιστική αγορά. «Στην κατεύθυνση αυτή, σας διαβεβαιώνω ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και συγκεκριμένα η αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης θα συνεχίσει να είναι δίπλα σας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*