back to top
6.1 C
Athens
Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025

Υπερδιπλασιάστηκε το κακόβουλο λογισμικό με στόχο «έξυπνες» συσκευές το 2017

Ο συνολικός αριθμός δειγμάτων κακόβουλου λογισμικού με στόχο «έξυπνες» συσκευές έχει ξεπεράσει τις 7.000, με περισσότερα από τα μισά δείγματα να κάνουν την εμφάνισή τους το 2017 σύμφωνα με τους ερευνητές της Kaspersky Lab.

Με περισσότερες από 6 δισεκατομμύρια «έξυπνες» συσκευές να χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, οι άνθρωποι κινδυνεύουν ολοένα και περισσότερο από το κακόβουλο λογισμικό που στοχεύει τη συνδεδεμένη ζωή τους.

- Advertisement -

Οι «έξυπνες» συσκευές – όπως τα smartwatches, οι smart TVs, τα routers και οι φωτογραφικές μηχανές – συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούν το φαινόμενο του αναπτυσσόμενου Internet of Things (IoT), ένα δίκτυο συσκευών εξοπλισμένων με ενσωματωμένη τεχνολογία που τους επιτρέπει να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους ή με το εξωτερικό περιβάλλον. Λόγω του μεγάλου αριθμού και της ποικιλίας των συσκευών, το IoT έχει γίνει ένας ελκυστικός στόχος για τους ψηφιακούς εγκληματίες.

Με την επιτυχή παραβίαση συσκευών IoT, οι εγκληματίες είναι σε θέση να κατασκοπεύουν τους ανθρώπους, να τους εκβιάζουν και ακόμη και να τους καταστήσουν διακριτικά συνεργάτες τους στο έγκλημα. Και ακόμα χειρότερα, botnets όπως το Mirai και το Hajime έδειξαν ότι η απειλή αυτή είναι σε άνοδο.

- Advertisement -

Οι ειδικοί της Kaspersky Lab πραγματοποίησαν έρευνες για κακόβουλο λογισμικό με στόχο το IoT με σκοπό να εξετάσουν πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος. Έχουν δημιουργήσει honeypots – τεχνητά δίκτυα, τα οποία προσομοιώνουν τα δίκτυα διαφόρων συσκευών IoT (routers, συνδεδεμένες κάμερες κλπ.) για να παρατηρούν τα κακόβουλα προγράμματα που προσπαθούν να επιτεθούν στις εικονικές τους συσκευές.

Δεν χρειάστηκε να περιμένουν πολύ, καθώς μεγάλες επιθέσεις με γνωστά και άγνωστα κακόβουλα δείγματα ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά την εγκατάσταση του honeypot.

Οι περισσότερες από τις επιθέσεις που καταγράφηκαν από τους ειδικούς της εταιρείας στόχευαν σε ψηφιακές συσκευές εγγραφής βίντεο ή IP κάμερες (63%) και το 20% των επιθέσεων είχε ως στόχο συσκευές δικτύου, συμπεριλαμβανομένων routers και DSL modems, κλπ. Περίπου το 1% των στόχων ήταν οι πιο συνηθισμένες συσκευές, όπως οι εκτυπωτές και οι «έξυπνες» οικιακές συσκευές.

Η Κίνα (17%), το Βιετνάμ (15%) και η Ρωσία (8%) εμφανίστηκαν ως οι 3 κορυφαίες χώρες που δέχτηκαν επιθέσεις σε συσκευές IoT, καθεμία από τις οποίες παρουσιάζει μεγάλο αριθμό «μολυσμένων» μηχανών. Ακολουθούν η Βραζιλία, η Τουρκία και η Ταϊβάν με 7%.

Μέχρι σήμερα, κατά τη διάρκεια αυτού του συνεχιζόμενου πειράματος, οι ερευνητές κατάφεραν να συλλέξουν πληροφορίες για περισσότερα από 7.000 δείγματα κακόβουλου λογισμικού που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την παραβίαση συνδεδεμένων συσκευών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο λόγος πίσω από την άνοδο είναι απλός: το IoT είναι εύθραυστο και εκτεθειμένο απέναντι στους ψηφιακούς εγκληματίες. Η συντριπτική πλειονότητα των «έξυπνων» συσκευών εκτελεί λειτουργικά συστήματα βασισμένα στο Linux, καθιστώντας ευκολότερες τις επιθέσεις σε αυτές, επειδή οι εγκληματίες μπορούν να γράψουν γενικό κακόβουλο κώδικα που στοχεύει ταυτόχρονα σε έναν τεράστιο αριθμό συσκευών.

Αυτό που καθιστά το ζήτημα επικίνδυνο είναι η πιθανή έκτασή του. Σύμφωνα με τους ειδικούς της βιομηχανίας, υπάρχουν ήδη πάνω από 6 δισεκατομμύρια «έξυπνες» συσκευές ανά τον κόσμο. Οι περισσότερες από αυτές δεν διαθέτουν καν λύση ασφάλειας εγκατεστημένη και οι κατασκευαστές τους συνήθως δεν κυκλοφορούν ενημερώσεις ασφάλειας ή νέο firmware.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν εκατομμύρια δυνητικά ευάλωτες συσκευές – ή ίσως ακόμη και συσκευές που έχουν ήδη παραβιαστεί.

“Το θέμα της ασφάλειας των «έξυπνων» συσκευών είναι σοβαρό και πρέπει να το γνωρίζουμε όλοι. Το περασμένο έτος έδειξε ότι δεν είναι μόνο δυνατή η στόχευση συνδεδεμένων συσκευών, αλλά ότι πρόκειται για μια πραγματική απειλή. Έχουμε δει μια τεράστια αύξηση των δειγμάτων κακόβουλου λογισμικού με στόχο το IoT, αλλά το δυναμικό είναι ακόμα μεγαλύτερο. Προφανώς, ο υψηλός ανταγωνισμός στην αγορά των επιθέσεων DDoS πιέζει τους επιτιθέμενους να αναζητήσουν νέους πόρους που θα τους βοηθήσουν να κάνουν όλο και πιο ισχυρές επιθέσεις. Το botnet Mirai κατέδειξε ότι οι «έξυπνες» συσκευές μπορούν να δώσουν στους ψηφιακούς εγκληματίες αυτό που χρειάζονται, με τον αριθμό των συσκευών που μπορούν να στοχεύσουν πλέον να αγγίζει τα δισεκατομμύρια. Διάφοροι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι μέχρι το 2020 αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σε 20-50 δισεκατομμύρια συσκευές», δήλωσε ο Vladimir Kuskov, ειδικός ασφαλείας Kaspersky Lab.

Προκειμένου να προστατεύσετε τις συσκευές σας, οι ειδικοί ασφάλειας της Kaspersky Lab συμβουλεύουν τα εξής:

1. Εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μην αποκτήσετε πρόσβαση στη συσκευή σας από εξωτερικό δίκτυο.

2. Απενεργοποιήστε όλες τις υπηρεσίες δικτύου που δεν χρειάζεστε για τη χρήση της συσκευής.

3. ένας στάνταρ ή καθολικός κωδικός πρόσβασης που δεν μπορεί να αλλάξει ή ο προεπιλεγμένος λογαριασμός δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί, απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες δικτύου στις οποίες χρησιμοποιούνται ή κλείστε την πρόσβαση σε εξωτερικά δίκτυα.

4. Πριν χρησιμοποιήσετε τη συσκευή, αλλάξτε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης και ορίστε έναν νέο.

5. Αναβαθμίστε τακτικά το firmware της συσκευής στην πιο πρόσφατη έκδοση – αν είναι δυνατόν.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ποιοι κρύβονται πίσω από την κυβερνοεπίθεση στα ΕΛΤΑ

Κυβερνοεπίθεση με κακόβουλο λογισμικό πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).

Τα «κυβερνοπαθήματα» του 2021 που πρέπει να γίνουν «κυβερνομαθήματα» το 2022

Με την είσοδο του 2022, οι ειδικοί της ESET θεώρησαν σκόπιμο να ετοιμάσουν έναν κατάλογο με 22 στατιστικά στοιχεία για την κυβερνοασφάλεια για τη χρονιά που πέρασε, ελπίζοντας ότι θα βοηθήσει να αντιληφθούμε ότι η κυβερνοασφάλεια επηρεάζει όλες τις πτυχές της ψηφιακής μας ζωής και ότι είναι η ώρα να γίνει μια από τις προτεραιότητές μας.

Κυβερνοασφάλεια: Η KPMG εκπαιδεύει 100.000 νέους σε 60 χώρες

Η πρωτοβουλία, την οποία έχουν αναλάβει επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας της KPMG, στοχεύει στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων στην σπουδαιότητα της κυβερνοασφάλειας και στους κινδύνους του διαδικτύου. Στην Ελλάδα 1 400 μαθητές έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα “KPMG Global Cyber Day”

H Howden εξαγοράζει την Safeonline: Μια κίνηση με έμφαση στην κυβερνοασφάλεια

Πρόκειται για μια κίνηση με την οποία ο όμιλος Howden εμπλουτίζει τις εργασίες του με μία πλατφόρμα καλύψεων Cyber & Tech που απευθύνονται σε ιδιώτες, ενώ διευρύνεται και η διείσδυσή του σε επίπεδο επιχειρηματικών κινδύνων, του ίδιου κλάδου, στις ΗΠΑ.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Epsilon Digital: Ηγέτης στην Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στον Ασφαλιστικό Κλάδο

Στον συνεχώς εξελισσόμενο ασφαλιστικό κλάδο, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αποτελεί προτεραιότητα για την αποδοτικότητα και τη...

Διεθνής διάκριση για την INTERAMERICAN

Ο Όμιλος INTERAMERICAN συνεχίζει να πρωτοπορεί στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, κατακτώντας το Silver Medal από τον κορυφαίο ανεξάρτητο

Εθνική Ασφαλιστική: Προς ολοταχώς για επιστροφή στο κτίριο της Καραγεώργη Σερβίας

Χρονιά προκλήσεων για την Εθνική Ασφαλιστική, με πρώτη απ` όλες την αλλαγή έδρας όπου, σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες

Η Generali ενισχύει την εμπειρία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων της με την ψηφιακή βοηθό Genie

Η Generali, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών της, διευρύνει τα κανάλια επικοινωνίας της, και παρουσιάζει την Genie

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου