Της Δρ. Ντορίνας Σιαλβέρα, Κλινικής Διαιτολόγου Διατροφολόγου, Ευρωκλινική Αθηνών
Το νερό είναι συνυφασμένο με την ύπαρξη της ζωής. Αποτελεί, άλλωστε, το στοιχείο με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο σώμα μας, συμβάλλοντας στο βάρος μας κατά 55-75%. Η αξία του είναι ανεκτίμητη, καθώς συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό λειτουργιών του σώματος, όπως στην πέψη, την απορρόφηση και μεταφορά θρεπτικών συστατικών των τροφών στους ιστούς, ενώ είναι απαραίτητο για τη θερμορύθμιση, για τη διατήρηση, δηλαδή της θερμοκρασίας του σώματος σε σταθερά επίπεδα.
Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ανάγκες σε υγρά είναι αυξημένες, και η επιθυμία μας για τη διατήρηση της σιλουέτας είναι ακόμη μεγαλύτερη, η καλή ενυδάτωση αποτελεί προτεραιότητα σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Συγκεκριμένα, με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται το καλοκαίρι, ο οργανισμός αποβάλλει περισσότερο νερό μέσω του ιδρώτα, των πνευμόνων και των ούρων, και γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται υψηλότερη αναπλήρωση των υγρών. Βέβαια, επιδημιολογικά στοιχεία γύρω από την ενυδάτωση αναγνωρίζουν πως οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν ημερησίως μικρότερες ποσότητες υγρών συγκριτικά με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ανεξαρτήτως εποχής, και οι ομάδες του πληθυσμού που εμφανίζουν συχνά μειωμένη ημερήσια πρόσληψη υγρών είναι οι ηλικιωμένοι και οι νέοι.
Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, αναμένουμε το αίσθημα της δίψας για να προσλάβουμε νερό ή κάποιο ρόφημα. Ωστόσο, η δίψα, δεν αποτελεί απλώς ένα αίσθημα, άλλα ένα σήμα του οργανισμού που δηλώνει ότι τα επίπεδα ενυδάτωσής του έχουν μειωθεί πολύ και υπάρχει άμεση ανάγκη για αναπλήρωση των υγρών του! Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι αν αφυδατωθούμε μόλις κατά 2%, τα συμπτώματα που θα εμφανιστούν είναι άμεσα και περιλαμβάνουν έλλειψη συγκέντρωσης, αδυναμία μνήμης, μειωμένη απόδοση κατά την εργασία, το διάβασμα ακόμη και κατά την οδήγηση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό κανείς να ενυδατώνεται επαρκώς προτού χτυπήσει το «καμπανάκι» της δίψας.
Βέβαια, όλα τα τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ροφήματα, εκτός των αλκοολούχων, περιέχουν νερό και συνεισφέρουν στις ημερήσιες ανάγκες μας. Συγκεκριμένα, το 20% των ημερήσιων αναγκών για νερό ενός ενήλικα καλύπτεται από τα τρόφιμα που καταναλώνει και το υπόλοιπο 80% από τα ροφήματα και το πόσιμο νερό που προσλαμβάνει. Η σύσταση, ωστόσο, για λήψη 6-8 ποτηριών νερού ημερησίως είναι πολύ γενικευμένη, και κάποιες φορές μπορεί να αποβεί παραπλανητική, καθώς οι απαιτήσεις του οργανισμού σε νερό διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το βάρος, τις κλιματικές συνθήκες αλλά και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας του ατόμου.
Αν και στο ανθρώπινο σώμα καθημερινά παράγεται κάποια ποσότητα νερού, αυτή δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του και γι΄αυτόν το λόγο απαιτείται η επιπλέον πρόσληψη υγρών μέσω της διατροφής. Το σώμα μας, μάλιστα, δεν μπορεί να αποθηκεύσει το νερό που προσλαμβάνει, και ως εκ τούτου πρέπει να αναπληρώνεται στη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις η πρόσληψη νερού πρέπει να κυμαίνεται περίπου στο 1 ml ανά θερμίδα ενεργειακής κατανάλωσης, για άτομα που ζουν σε περιβάλλοντα με κανονική θερμοκρασία. Για παράδειγμα για έναν άνδρα που καταναλώνει κατά μέσο όρο 3000 Kcal την ημέρα συστήνεται η πρόσληψη υγρών της τάξης των 3000 ml. Σε περίπτωση αθλούμενων οι συστάσεις τροποποιούνται ανάλογα με το άθλημα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτό πραγματοποιείται.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η κάλυψη των αναγκών σε τρεις ειδικές ομάδες πληθυσμού, τους ηλικιωμένους, εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες καθώς και τα παιδιά. Η αφυδάτωση και η θερμοπληξία εμφανίζεται πολύ πιο απότομα στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες, καθιστώντας έτσι απαραίτητη τη λήψη υγρών ακόμη και όταν αυτά δεν διψούν, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, να προσλαμβάνουμε δροσιστικά και απολαυστικά ροφήματα, από το πρωινό μας γεύμα ακόμη, όπως smoothies με άπαχα γαλακτοκομικά και φρούτα, φυσικούς χυμούς φρούτων και φυσικά νερό!
Πηγή: Medilife – Το περιοδικό της Ευρωκλινικής Αθηνών και Ευρωκλινικής Παίδων