back to top
17.8 C
Athens
Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026

Cyber Insurance: Ένας παλιός κίνδυνος, μια αγορά που δεν έχει ακόμη ενηλικιωθεί

του Ευριπίδη Παναγιωτίδη, CertCII, IRMA, BRMA, LLM, BSc, FinstSMM
Director, Insurance Specialist
Risk Management & Insurance Audit

Ένας κίνδυνος που δεν είναι καθόλου νέος

- Advertisement -

Ας ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας κάτι: ο κυβερνοκίνδυνος δεν γεννήθηκε ούτε με την τεχνητή νοημοσύνη ούτε με τα ransomware των τελευταίων ετών. Γεννήθηκε την ίδια στιγμή με το ίδιο το Internet. Ήδη από το 1988, το «Morris Worm» κατάφερε να παραλύσει ένα σημαντικό ποσοστό των τότε συνδεδεμένων υπολογιστών παγκοσμίως.

Αυτό που άλλαξε δεν είναι η ύπαρξη του κινδύνου. Είναι η οικονομική του διάσταση. Σήμερα κάθε επιχείρηση –από τη βιομηχανία μέχρι το λογιστικό γραφείο των τριών ατόμων– έχει τον κύκλο εργασιών της, τα δεδομένα των πελατών της, την εφοδιαστική της αλυσίδα και τη φήμη της «ακουμπισμένα» πάνω σε ψηφιακή υποδομή. Έτσι, η κυβερνοεπίθεση έπαψε να είναι τεχνικό συμβάν και έγινε χρηματοοικονομικό γεγονός. Και ό,τι είναι χρηματοοικονομικό γεγονός είναι εξ ορισμού ασφαλιστικό αντικείμενο.

- Advertisement -

Τι δείχνει πραγματικά η ελληνική εικόνα

Η πρόσφατη έρευνα της ΕΑΕΕ για την τετραετία 2022-2025 διαβάστηκε παντού ως επιτυχία, και δικαίως: τα συμβόλαια Cyber πολλαπλασιάστηκαν, τα όρια κάλυψης ανέβηκαν, οι δηλωθείσες ζημιές αυξήθηκαν. Η καμπύλη είναι εντυπωσιακή και δεν υπάρχει λόγος να την υποβαθμίσουμε.

Η δεύτερη ανάγνωση όμως λέει άλλη ιστορία. Σχεδόν το σύνολο αυτής της ανάπτυξης προέρχεται από συμβόλαια φυσικών προσώπων, που διανέμονται ουσιαστικά αποκλειστικά μέσω bancassurance, με μικρά όρια και με ζημιές που στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούν περιστατικά ηλεκτρονικών αγορών. Πρόκειται για μαζικό, τυποποιημένο προϊόν χαμηλής έντασης κινδύνου και ως τέτοιο είναι επιτυχημένο.

Με άλλα λόγια: η Ελλάδα δεν απέκτησε αγορά Cyber. Απέκτησε ένα επιτυχημένο retail προϊόν προστασίας συναλλαγών, που διανέμεται από το τραπεζικό ταμείο. Η εταιρική ασφάλιση κυβερνοκινδύνων –εκεί όπου υπάρχει πραγματική έκθεση, ουσιαστικά όρια, σύνθετα λεκτικά και αληθινό underwriting– παραμένει σε λίγες χιλιάδες συμβόλαια. Αυτό δεν είναι κριτική· είναι διάγνωση, και έχει συνέπειες. Ένας κλάδος που μαθαίνει το Cyber μέσα από μικροζημιές ηλεκτρονικών αγορών δεν χτίζει την τεχνογνωσία που απαιτεί ένα ransomware σε βιομηχανική μονάδα, ένα συμβάν στην εφοδιαστική αλυσίδα ή μια διασυνοριακή υποχρέωση γνωστοποίησης. Η εμπειρία δεν μεταφέρεται αυτόματα από το ένα επίπεδο στο άλλο. Και όταν έρθει η πρώτη μεγάλη εταιρική ζημιά –γιατί θα έρθει–, δεν θα μας βρει χωρίς ασφάλιστρα· θα μας βρει χωρίς ανθρώπους.

Τι μπορούμε να «εισάγουμε» από τις διεθνείς αγορές

Παγκοσμίως, ο κλάδος κινείται περί τα 15-16 δισ. δολ. σε ασφάλιστρα, με τη Munich Re να προβλέπει σχεδόν διπλασιασμό έως το 2030. Χρησιμότερα όμως από τα μεγέθη είναι τα διδάγματα.

Πρώτον, το underwriting είναι μηχανική κινδύνου, όχι ερωτηματολόγιο. Στις ώριμες αγορές, περίπου τέσσερις στις δέκα αιτήσεις απορρίπτονται στην πρώτη υποβολή. Το MFA, τα offline backups και το EDR μεταφράζονται σε εκπτώσεις ασφαλίστρου. Ο διαμεσολαβητής που φτάνει στον ασφαλιστή χωρίς να έχει προετοιμάσει τον πελάτη δεν διαπραγματεύεται· απλώς περιμένει.

Δεύτερον, το προϊόν είναι η υπηρεσία. Το ουσιαστικό περιεχόμενο ενός εταιρικού Cyber δεν είναι η αποζημίωση, αλλά η ομάδα ανταπόκρισης που ενεργοποιείται μέσα σε ώρες. Με τη μέση απαίτηση λύτρων να ξεπερνά το 1 εκατ. δολ., κρίσιμο δεν είναι πόσο πληρώνει το συμβόλαιο, αλλά πόσο γρήγορα σταματά τη ζημιά.

Τρίτον, τα λεκτικά είναι το προϊόν. Το Cyber δεν είναι προϊόν «σύγκρισης τιμής». Τέσσερα σημεία κρίνουν κάθε τοποθέτηση:

  • Εξαιρέσεις πολέμου και κρατικά υποκινούμενων επιθέσεων: Μετά τις ρήτρες του Λονδίνου, η διατύπωση μπορεί να ακυρώσει ολόκληρη την κάλυψη.
  • Contingent business interruption και χρόνος αναμονής: 6, 8 ή 12 ώρες αλλάζουν δραματικά το αποτέλεσμα της ζημιάς.
  • Υπο-όρια σε social engineering και funds transfer fraud: Ο «νούμερο ένα» τρόπος με τον οποίο χάνουν χρήματα οι μικρομεσαίες.
  • Retroactive date και προθεσμίες αναγγελίας: Οι επιτιθέμενοι μένουν μήνες μέσα στο δίκτυο πριν εκδηλωθούν.

Στη δική μας αγορά η συζήτηση συχνά σταματά στο ασφάλιστρο.

Τέταρτον, ο κύκλος γυρίζει. Μετά από τριετία μειώσεων, η S&P Global προβλέπει αυξήσεις 15-20% για το 2026. Όποιος χτίσει τεχνογνωσία τώρα, θα την έχει όταν η αγορά σκληρύνει, και όχι αφού σκληρύνει.

Το κανονιστικό παράθυρο

Ο ν. 5160/2024, που ενσωμάτωσε τη NIS2, μετέτρεψε την κυβερνοασφάλεια από τεχνικό ζήτημα σε ευθύνη διοίκησης. Για τον κλάδο μας είναι το μεγαλύτερο άνοιγμα ζήτησης της δεκαετίας, υπό έναν όρο: η NIS2 δεν ασφαλίζεται, δημιουργεί όμως τεκμηριωμένο και, το κυριότερο, ασφαλίσιμο προφίλ κινδύνου. Παράλληλα, ανεβάζει τον πήχη στην ευθύνη στελεχών, κάτι που δεν έχουμε ακόμη τιμολογήσει σοβαρά.

Γιατί μετράει η διεθνής εμπειρία και πώς ανταποκρίνεται ένας διαμεσολαβητής

Το Cyber είναι από τη φύση του διασυνοριακό προϊόν. Ένα περιστατικό σε μια εταιρεία με δραστηριότητα σε τρεις χώρες ενεργοποιεί ταυτόχρονα τρία διαφορετικά κανονιστικά πλαίσια γνωστοποίησης.

Η εμπειρία μου από τη διαχείριση χαρτοφυλακίου σε 17 χώρες και 4 ηπείρους, σε διαφορετικά στάδια της οικονομικής αλυσίδας, με έχει πείσει για ένα πράγμα: το Cyber είναι από τα λίγα προϊόντα όπου η τοπική αγορά δεν επαρκεί ούτε ως σχολείο ούτε ως χωρητικότητα. Ο ίδιος πελάτης, με την ίδια έκθεση, αντιμετωπίζεται εντελώς διαφορετικά από ένα ελληνικό γραφείο, ένα MGA του Λονδίνου και έναν αντασφαλιστή στη Γερμανία. Η δουλειά του διαμεσολαβητή εξειδικευμένων κινδύνων είναι ακριβώς αυτή η μετάφραση –τεχνική, νομική και πολιτισμική.

Η ελληνική αγορά έχει ήδη τα ασφάλιστρα και την προσοχή του κοινού. Το στοίχημα της επόμενης τριετίας είναι διαφορετικό: να αποκτήσει επαρκή αριθμό ανθρώπων που ξέρουν τι υπογράφουν και ασφαλιστές διατεθειμένους να τους εμπιστευτούν σοβαρά όρια.

Πηγή: Περιοδικό Insurance World (τεύχος Ιούλιος-Αύγουστος)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Cyber Snack: Γιατί η κάλυψη Management Liability είναι το «δίχτυ ασφαλείας» της ηγεσίας

Στον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο, το cyber risk δεν είναι τεχνικό θέμα· είναι θέμα ηγεσίας, ευθύνης και λογοδοσίας

Είναι τελικά ακριβό το ασφάλιστρο για cyber insurance;

Όπως επισημαίνει ο Ν. Γεωργόπουλος, η προληπτική cyber insurance λειτουργεί ως «ο φακός μέσα στο σκοτάδι του ψηφιακού λαβύρινθου»

AI, κυβερνοασφάλιση και κυβερνοκίνδυνοι: Γιατί το 2026 θεωρείται έτος καμπής

Εξηγεί ο Digital Risk Insurance Broker και Cyber Resilience Strategist Νίκος Γεωργόπουλος

Η κυβερνοασφάλεια είναι εθνική υπόθεση: Επενδύοντας στην 1η γραμμή άμυνας του μέλλοντος

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας απευθύνεται σε μαθητές/-ριες Λυκείου και αποτελεί τον προθάλαμο για την Εθνική Ομάδα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εποπτεία, διαφάνεια και ανάπτυξη στο επίκεντρο της 8ης Εθνικής Συνδιάσκεψης στη Θεσσαλονίκη – Οι προκλήσεις που αλλάζουν το τοπίο για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Οι απαιτήσεις της εποπτείας αυξάνονται, η διαφάνεια γίνεται ολοένα πιο κρίσιμη

Το 112 αλλάζει: Real-Time Text, βίντεο, νέα εφαρμογή e112 και αυτόματη αποστολή δεδομένων από οχήματα

Το 112 περνά στην επόμενη ψηφιακή του εποχή. Το Next Generation 112 (NG112) παρουσιάστηκε την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης

Η Carglass® στο 18ο Greece Race for the Cure®

Η Carglass® συμμετείχε για ακόμη μία χρονιά στο 18ο Greece Race for the Cure®, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 και την Κυριακή

Όταν το φαρμακείο ασφαλίζει και την ευθύνη του φαρμακοποιού μέσω της Υδρογείου Ασφαλιστικής 

Η καθημερινή λειτουργία ενός φαρμακείου συνδέεται με σημαντικές ευθύνες, καθώς ο φαρμακοποιός βρίσκεται σε άμεση επαφή με ανθρώπους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η εξυπηρέτηση του πελάτη μετριέται στην πράξη στην AIG Greece

Με τη φετινή Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών και το μήνυμα «Η εμπειρία πελάτη… αλλιώς!», η AIG Greece

Από τις 10 Ιουλίου 2027 αλλάζουν οι κανόνες για το οικονομικό έγκλημα

Η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα εποχή στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος έχει ήδη ξεκινήσει για την ασφαλιστική αγορά.

Κάμερες: Η κλήση πάει στον ιδιοκτήτη, η ευθύνη όμως στον οδηγό

Η ολοένα μεγαλύτερη χρήση καμερών για την καταγραφή τροχαίων παραβάσεων αλλάζει τα δεδομένα για τους ιδιοκτήτες οχημάτων

Ταξιδεύετε συχνά; Δείτε πώς να ελέγξετε την ασφάλεια του καταλύματός σας

Κάθε ταξίδι σημαίνει και μια προσωρινή αλλαγή διεύθυνσης. Είτε μένετε σε ξενοδοχείο, είτε σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα, είτε φιλοξενείστε από κάποιον ...

Εποπτεία, διαφάνεια και ανάπτυξη στο επίκεντρο της 8ης Εθνικής Συνδιάσκεψης στη Θεσσαλονίκη – Οι προκλήσεις που αλλάζουν το τοπίο για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Οι απαιτήσεις της εποπτείας αυξάνονται, η διαφάνεια γίνεται ολοένα πιο κρίσιμη